Sobota, 21 Października, 2017     ostatnia aktualizacja 17-10-2017
 
z innej beczki
2017-08-23
Znane są rozmaite techniki, filozofie i systemy piwowarskiego marketingu. Efekty tych działań możemy zmierzyć, zważyć a nawet przewidywać. Dlatego zamiast powielać oczywiste fakty i radzić browarom jak jeszcze lepiej zachwalać i w efekcie sprzedawać swoje piwa zajmiemy się analizą działań marketingowych browarów w Polsce i na świecie... - analizę przeprowadza Maciej Chołdrych.
 
2017-07-13
Piwna rewolucja, rozliczne piwa kraftowe i idące za nimi piwne festiwale. Szaleństwo stylu, szaleństwo cen. Czy w tym jest jakaś metoda? - zastanawia się Bartosz Bełkowski.
 
2016-07-28
Pasieka Dziki miód to typowe rodzinne przedsięwzięcie znajdujące się we wiosce Dargomyśl w zachodniopomorskiem (pisaliśmy już o niej tutaj). Pasieka oraz mała uprawa winorośli (Winnica Piwowar) prowadzone są na czystych obszarach, polożonych daleko od przemysłowych terenów. Produkuje się tutaj różne rodzaje miodów, w tym również miody pitne.
 
Archiwum
Oblicza piwnej kultury >
Wpisując w wyszukiwarce internetowej frazę „kultura piwa” nie znajdziemy zbyt wielu ciekawych informacji. Tym bardziej nie dowiemy się czym tak naprawdę jest to zjawisko, skąd się bierze i dokąd zmierza. Czy oznacza to, że w polskiej kulturze piwa nic się dzieje?
 
Ziołowe akordy chmielu czyli o piwoznawczym slangu >
"Opis piwa dokładnie odzwierciedla jego smak i aromat oraz rzecz jasna wnosi kilka niezbędnych ozdobników. Właśnie – ozdobniki i górnolotne sformułowania to podstawa języka kiperów i somelierów..." - Maciej Chołdrych o degustacji i opisywaniu piwa
 
Hop szklankę piwa! >
Szklanka do piwa to najważniejszy element rytuału serwowania. Dobrze dobrana szklanka, pokal czy kufel sprawi, że piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – wszystkie smaki i aromaty będą dobrze zgrane i zbudują idealny profil smakowy. A jeżeli wybierzemy szklankę przypadkowo...?
 
Bimbrowa mapa Polski >
"Jeśli nie zmuszają was do tego względy związane z dobrymi manierami, starajcie się pić bimber nie młodszy niż 4-5 miesięcy, a najlepiej roczny. To tak jak z winem - dobrze zrobione nabiera harmonii zamknięte w butelce...". Autorską, bimbrową mapę Polski szkicuje Zbigniew Kmieć.
 
Ikony piwowarskiej sztuki >
Żądni piwoznawczej wiedzy konsumenci piwa na całym świecie od lat zadają sobie fundamentalne pytania dotyczące piwnej kultury. Jednym z nich jest odwieczna zagadka, która jak Święty Graal rozbudza zmysły i nakręca wyobraźnię. Chodzi oczywiście o najlepsze piwo na świecie. Marzenie każdego piwosza. Niejeden twierdzi, że już je znalazł. O ikonach piwowarstwa pisze - Maciej Chołdrych.
 
Piwne rytuały >
"Piwne rytuały to zwyczaje i zachowania jakie towarzyszą konsumpcji konkretnych gatunków piwa. Każdy styl piwa kreuje swoje własne, by wyróżnić się w piwnym świecie. Dzięki nim piwa znacznie różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale także całą oprawą, która sprawia, że nie ma dwóch identycznych piw i że każdy piwosz znajdzie tu coś dla siebie..." - pisze Maciej Chołdrych.
 
Niemęskie piwo z sokiem >
Chcąc narazić się czeskim barmanom, koniecznie należy zamówić piwo z sokiem. Niektórzy z nich nie zrozumieją o co nam chodzi i będą się starali uprzejmie wytłumaczyć, że musiała zajść jakaś pomyłka, inni natomiast spojrzą na nas z obrzydzeniem i wymruczą pod nosem coś po czesku. W Polsce piwo z sokiem jest dość szeroko rozpowszechnione i wcale nie uważam, że to źle. Chociaż osobiście niezwykle rzadko stosuję to połączenie, to nie widzę powodu, dla którego ktoś miałby tego nie robić - uważa piwoznawca, Maciej Chołdrych.
 
Apis czyli pszczoła - degustacja miodów >
Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie to jeden z największych i producentów miodów pitnych i pszczelich w Polsce. Wiele osób zapewne kojarzy logo firmy - pracowitą pszczołę na - a jakże! - żółto-miodowym tle. Firma istnieje od 1932 roku.
 
Miody pitne z oferty TiM - ocena >
Niedawno opisywaliśmy miody z Pasieki Jaros. Tym razem do naszego warsztatu degustacyjnego trafiły miody z oferty firmy TiM. W pełnej gamie klasowej - od czwórniaka przez trójniaki dwójniaki aż do najbardziej cenionej klasy - półtoraków.
 
Wybitne miody pitne >
Zaczynamy serię publikacji - not degustacyjnych poświęconych polskim miodom pitnym. Zaczynamy z wysokiego "c" - od Pasieki Jaros. Jest to miodosytnia w wielu kręgach znana, rodzina Jarosów na rynku radzi sobie świetnie - to bodaj najlepsi produceni miodów pitnych. Nic dziwnego, że ich produkty mają rekomendację organizacji Slow Food. Pasieka znajduje się w miejscowości Łazisko, niedaleko Tomaszowa Mazowieckiego. Firma istnieje od 1978 roku. Jest to klasyczne przedsięwzięcie rodzinne.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... następne >