Poniedziałek, 29 Maja, 2017     ostatnia aktualizacja 24-05-2017
 
ludzie/wywiady
2017-03-17
"Nie przywiązuję się do konkretych etykiet, win, ale przywiazuję się do chwil, momentów, które towarzyszyły ich piciu...". Z Grzegorzem Turnauem – muzykiem, kompozytorem, wokalistą i poetą oraz jednym z właścicieli Winnicy Turnau – rozmawia Mariusz Kapczyński.
 
2017-01-17
"Nie przywiązuję się do konkretych etykiet, win, ale przywiazuję się do chwil, momentów, które towarzyszyły ich piciu...". Z Grzegorzem Turnauem – muzykiem, kompozytorem, wokalistą i poetą oraz jednym z właścicieli Winnicy Turnau – rozmawia Mariusz Kapczyński.
 
2014-06-17
W wieku 55 lat zmarł Bernhard Huber, jeden z najlepszych producentów pinot noir w Badenii. Huber walnie przyczynił się do wzrostu fali nasadzeń pinot noir (i innych odmian czerwonych), które rozpoczęły się w pod koniec lat 80. ubiegłego wieku w Niemczech.
 
Archiwum
O jedzeniu, piwie, miodach, winie... Wywiad z Jackiem Szklarkiem >
"Siedem lat spędziłem we Włoszech. W tym kraju, jak wiadomo, dużo mówi się i poświęca uwagi jedzeniu, jest to rzecz zupełnie naturalna. To doświadczenie nauczyło mnie jak ważna jest jakość i pochodzenie tego co jemy. Kiedy wróciłem do Polski w 1997 roku, było inaczej niż teraz. O produktach lokalnych w ogóle się nie mówiło..." - rozmawiamy Jackiem Szklarkiem - prezesem oddziału organizacji  Slow Food Polska -
 
Dwudziesty czwarty sezon >
Krakowskie Bielany. Choć była połowa września w alei Wędrowników pachniało już jesienią - wilgocią, zbutwiałymi liśćmi i mokrą ziemią. Zasiedliśmy na ławeczce w winnicy Srebrna Góra. Z klasztoru kamedułów dochodziło bicie dzwonów a na pobliskich krzewach winogrona puchły od słodkiego soku. Winobranie za pasem. Spotkałem się tu z Agnieszką Wyrobek-Rousseau, by porozmawiać o polskim winie i nie tylko.
 
Smutne wieści z Somló >
Właśnie dotarła do nas informacja, że wczoraj w Somló odbył sie pogrzeb Istvana Inhausera. Był to winiarz skromny i szanowany, jego wina miały charakter i niepowtarzalny styl. Inhauser był człowiekiem bardzo życzliwym i gościnnym. W Somló zabrakło właśnie dobrego człowieka i dobrego winiarza.
 
Szabla i szklanka >
Marek Pluta znany jest importerom i miłośnikom węgierskich win. Prywatne koleje losu spowodowały, że zamieszkał na Węgrzech i spędził tam już kilkadziesiąt lat, sporą część tego czasu poświęcając sprawom związanym z eksportem wina, biznesowym relacjom między Węgrami a Polską. Miał możliwość przyglądać się ewolucji węgierskiego rynku winiarskiego, obserwować zmiany, jakie zachodziły na nim na przestrzeni dekad. O tym postanowiłem z nim porozmawiać.
 
Polskie wino w Chile >
Profesor Philippo Pszczółkowski -  wielka postać chilijskiego winiarstwa. Ampelograf, ceniony uniwersytecki wykładowca. Kilka lat temu, w Santiago miałem okazję przeprowadzić z nim wywiad. Powód  i miejsce tegorocznego spotkania były inne. Polacy - Małgorzata i Tomasz Wawruch zdecydowali się na zakup winnicy w Chile. Dobrym duchem przedsięwzięcia Alta Alcurnia stał się właśnie Pszczółkowski. O tym rozmawialiśmy. Tym razem w Krakowie.
 
Smutne wieści >
Z początkiem roku docierają do nas bardzo smutne wieści. Zaledwie wczoraj dowiedziałem się, że 30. grudnia zmarł Szymon Sz. Kamiński, stały współpracownik i felietonista "Czasu Wina"... A dziś dotarła do nas wieść, że zmarł Giulio Gambelli - prawdziwa ikona chinati classico... Smutno.
 
Kuchnia od kuchni >
Kuchnia polska jest kulawa. Kiedy weźmiesz do ręki folder, gazetę, ulotkę, które zawierają kulinarną informację skierowaną do obcokrajowców, to trafisz na smalec, żurek, pierogi, bigos... Czy to jest cała prawda o naszej kuchni? Przedstawiamy wywiad z szefem kuchni - Adamem Chrząstowskim.
 
Zmarł Endre Tornai >
Dotarła do nas smutna wiadomość. W ubiegłą sobotę zmarł Endre Tornai, założyciel winiarni Tornai w wegierskim Somló. Tornai to znany producent. Rodzina zaangażowana jest w produkcję wina w Somló od 1946 roku.
 
Prawdziwy smak bikavera >
Lajos Gal. Postać mocno wpisana w enologiczny krajobraz Egeru. Ściera się w nim duch naukowca i winiarza, enologicznego społecznika i inicjatora zmian, człowieka, który - po długim czasie działalności w winiarskiej sferze publicznej - swą aktywność postanowił wreszcie skierować na 8-hektarową winnicę i zajął się produkcją wina. Rozmawiałem z Lajosem o kondycji regionu, o relacjach z Polską, zmianach w Egerze oraz o festiwalu egri bikavera.
 
Powrócić do korzeni >
Produkuje wina bardzo czyste, mineralne i wytrawne, u niektórych budzące kontrowersje. Dziesięć lat temu zdecydował się kupić opuszczoną winnicę niedaleko miasteczka Wiltingen, nad Saarą. W tej historii, jak można się domyślać, jest również polski ślad. Rozmawiamy z Romanem Niewodniczańskim właścicielem winnic Van Volxem.