Piątek, 28 Lipca, 2017     ostatnia aktualizacja 17-07-2017
 
cydr w polsce
2017-06-26
Na rynku pojawiła się kolejna edycja "cydru jabłkowego" produkowanego przez firmę Wini. Prowadzący ja Krzysztof Winnicki jest sadownikiem w trzecim pokoleniu, jak sam przyznaje - cydrami zainteresował się cztery lata temu. Po trzech latach amatorskiej produkcji i po namowie bliskiego grona znajomych zapadła decyzja, aby pojawić się na rynku oficjalnie.
 
2017-02-14
Cydr Chyliczki (o którym pisaliśmy i ocenialiśmy cydry tutaj) nie spuszcza z tonu. Dariusz Koroś z córką Dominiką wypróbowują nowe pomysły - powstają nowe cydry (i nie tylko one). Co najważniejsze, w Chyliczkach utrzymany jest równy, jakościowy charakter produkcji.
 
2016-08-07
Tak jak można się było spodziewać, cydrowy boom w Polsce trwa w najlepsze. Dominują na rynku marki masowe, ale coraz śmielej poczynają sobie cydrowi rzemieślnicy, zdobywając stale rosnące grono wiernych konsumentów. Czego możemy spodziewać się w przyszłości?
 
Archiwum
Bąbelki z jabłka czyli Cydr Chyliczki >
Cydr Chyliczki to jedna z naszych młodych, rzemieślniczych cydrowni, która miło zaskoczyła nas serią udanych, dobrze zrobionych jabłeczników. Firmę prowadzi Dariusz Koroś z córką - Dominiką. Ten zgrany tandem w krótkim czasie od rozpoczęcia działalności zaproponował smaczne i dobrze zrobione cydry, które trafiły do oficjalnej sprzedaży w 2014 roku. 
 
Slow Flow Group czyli cydry na medal >
Na rosnącej fali popularności cydrów zrodziło się w Polsce wiele intrygujących projektów – małych, rzemieslniczych wytwórców stawiających na jakość i naturalny styl cydrów. Jednym z takich nowych przedsięwzięć jest Slow Flow Group, cydrownia ze Smykania, która korzysta z dobrodziejstw starych, ekologicznych sadów Beskidu Wyspowego. Vinisfera jako pierwsza ocenia debiutanckie cydry.
 
CydRrry z Psiej Budy - smak jesieni >
Tomasz Piotrowski nie ustaje w poszukiwaniach cydrowniczych eksperymentach i próbach. Jego Cydrr z Psiej Budy to autorski projekt a rzemieślnicze cydry z tej mikrowytwórni mieliśmy już okazję degustować i opisywać. Niedawno mieliśmy okazję spróbować nowości.
 
Wyniki dla cydrów i win polskich oraz dla win zagranicznych w konkursie Enoexpo 2014! >
Przedstawiamy jeszcze "gorące" wyniki dla cydrów i win polskich oraz win zagranicznych w konkursie Enoexpo 2014! To była piękna i trudna potyczka, poziom win bywał - jak zwykle w takich wypadkach - lepszy i gorszy, momentami znakomity.
 
Cydr Chyliczki. Smaczny >
Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.
 
Naturalny cydr z Psiej budy >
Polscy cydrownicy rzemieślniczy nie ustają w działaniach i eksperymentach. Co rusz słychać o nowych pomysłach, cydrowniach, degustacjach. Do nas trafił kolejny, ciekawy i bardzo smaczny Cydrrr z Psiej budy...
 
CydRrr z Psiej budy! >
Gorąco..., czas na orzeźwienie. Po serii ocen cydrów autorskich - Jabcoka od Maurera, Ignacowa, od Lorków, z Winnicy Kalisja, przedstawiamy kolejne. Proszę Państwa - oto "Cydry z Psiej Budy"! Cydry te są działalnością domową, która naturalnie ewoluuje ku zajęciu się cydrami na poważnie. Pierwsze cydry właściciel - Tomasz Piotrowski - nastawił w 2012 roku, nadal poznaje technologię, odmiany jabłek, ciągle eksperymentuje.
 
Cydry (i wina) od Lorków >
Wielu miłośników lokalnej kuchni, mangalicy, polskich cydrów i win miało już okazję to gospodarstwo odwiedzić lub próbować tamtejszych produktów. Mowa o Gospodarstwie Agroturystycznym "Koziarnia". Miałem niedawno okazję spróbować najświeższych cydrów i win, które wyszły spod ręki Lorków.
 
Cider Hill czyli tradycyjne cydry angielskie >
Ciepło, coraz więcej słońca... Nadciąga sezon na cydr. Przedstawiamy więc firmę Cider Hill. Jest to rodzinna firma, która za cel stawia sobie import tradycyjnego cydru angielskiego. Firma jest młoda, ale właściciele wierzą w potencjał rynku cydru w Polsce. Cider Hill aktualnie dystrybuuje kilkanaście rodzajów cydru i perry od trzech dostawców z Wielkiej Brytanii.
 
Cydr z Łącka >
Łącko nie tylko śliwką stoi. Proponujemy Wam coś z jabłka. Cydr  z Łącka z Manufaktury Maurer. Solidne wykonanie, ciekawe aromaty i smaki. Bardzo ciekawy cydr. Spróbujcie.