Czwartek, 23 Listopada, 2017     ostatnia aktualizacja 09-11-2017
 
Winnica Sabat
 
2016-07-20

Winnica SABAT nazwę bierze od miasta Sobótka - kolebki plemion celtyckich, które przyniosły w okolice Góry Ślęży umiejętność wytwarzania wina już w V w p.n.e.
Winnica założona została w 2016 roku na wschodnich stokach Góry Ślęży z południowo wschodnią ekspozycją. Właścicielami są Katarzyna i Przemysław Demków. Jak piszą: Doświadczenie zdobywaliśmy od 2010 roku eksperymentując na kupowanych winogronach i na tym co ludzie przynieśli. Inspiracją dla nas była niewątpliwie coroczna degustacja win w ramach `Małokarpackiej Winnej Cesty` na Słowacji oraz kontakt z kalifornijskim winiarzem Mikiem Whitney`em (spod Sobótki także). Posiadamy krzewów 5000 winorośli – 8 wiodących szczepów: gewurztraminer, solaris, regent, merlot, sauvignon blanc, pinot noir, riesling, johanniter  oraz kilka na próbę: chardonnay, pinot gris, pinot blanc, muscat ottonel). Gleba klasy IV, średnia, zróżnicowana, PH od 5,5 do 6,2. Uważamy że Okolice Wrocławia to jedno z najlepszych stanowisk do uprawy winorośli dlatego zdecydowaliśmy się także na trudne i wymagające szczepy odmiany Vitis Vinifera takie jak merlot. Winnicę traktujemy jako spełnienie marzeń o gospodarstwie rolnym, fascynacji winiarstwem oraz sposobem na spokojną emeryturę.



Posiadamy także ok. 2000 krzaków czarnej porzeczki a wino z niej wytwarzane robi furorę wśród naszych klientów. Jesteśmy jedynym obecnie na Dolnym Śląsku producentem wina z czarnej porzeczki, owocu który w naszym mniemaniu jest dramatycznie niedoceniony! W procesie produkcji wina zachowuje bogactwo dobrych dla człowieka czynników: witamina C, magnez, potas, błonnik, polifenole, antocyjany (antyoksydanty), kwasy OMEGA-3 i 6. Prawdopodobnie wino z czarnej porzeczki jest zdrowsze niż z winogron!
Chcemy promować czarną porzeczkę i szukamy innych zastosowań dla tego owocu oraz resztek produkcyjnych. Wytworzyliśmy np. konfiturę z wina z czarnej porzeczki (z resztek po winifikacji), która cieszy się dużym powodzeniem. Szukamy sposobu zagospodarowania także wytłoków. 

Wino SABAT jest produkowane w zabytkowym budynku Starej Gazowni w Sobótce (z 1900 roku). Oprócz imprez okolicznościowych, eventów i degustacji w pomieszczeniu winiarni remontowana jest także część socjalna z 5. pokojami dwuosobowymi (będą dostępne od 2017 roku).



Na wprowadzenie na rynek lokalnego wina SABAT właściciele otrzymali dotacje unijne, które pokryły część wydatków na remont winiarni i sprzęt do produkcji. Winiarnia w ofercie posiada obecnie 4. wina z winogron kupowanych oraz wino z czarnej porzeczki. Winnica czynna jest wieczorami w weekendy i na telefon (właściciele przyjeżdżają szybko, bo mieszkają w Sobótce).

Oddajmy jeszcze głos właścicielom: Nie wiemy od kiedy czarna porzeczka i winorośl jest uprawiana na terenach Dolnego Śląska ale sam proces wytwarzania wina przywędrował wraz z plemionami celtyckimi w okolice Góry Ślęży już w V w. p.n.e. Wino SABAT jest zatem niezwykłym połączeniem najbardziej zamierzchłej tradycji z nowoczesną wiedzą przy wykorzystaniu prostych niemal „domowych” środków produkcji. Masyw Ślęży to miejsce magiczne i zupełnie wyjątkowe.
Tak przy okazji... jesteśmy bodaj największym w Polsce dystrybutorem używanych beczek po winie z Francji, Hiszpanii czy Portugalii. Sprzedajemy ich ponad 1000 sztuk rocznie, głównie w celach dekoracyjnych ale także na wino, piwo, domowe whisky i inne alkohole. Naszymi klientami są takie firmy jak Browary Ciechan, Polmos Szczecin (po reaktywacji), Mazurskie Miody i dziesiątki mniejszych wytwórni. Posiadamy także wysokiej jakości beczki nowe.


Kontakt:
Winiarnia Domowa CELTICA Przemysław Demków
55-050 Sobótka, ul. Czysta 1 (Budynek Starej Gazowni w Sobótce)
e-mail: przemek@winosabat.pl
Przemek 501 344 885 – wino/winiarstwo/beczki
www.winosabat.pl oraz www.starebeczki.pl
GPS: 50°53’53.6″N  16°45’09.4″E
ZapiszZapiszZapisz

Galeria