Środa, 22 Listopada, 2017     ostatnia aktualizacja 09-11-2017
 
Grecki smak - wina od Tsantali
 
2016-11-04
 
Przedstawiamy kolejne greckie wina z bogatej oferty Greek Trade. Ocenie poddaliśmy wina od producenta Tsantali (wcześniej ocenialiśmy ciekawe wina słodkie). O Tsantali pisaliśmy już tutaj. To duży producent posiadający winnice w różnych regionach północnej Grecji, w apelacjach Mount Athos, Rapsani, Halkidiki czy Maronia. Jest również dystrybutorem win z wyspy Santorini - Santo Wines. 
Warto wspomnieć, że winiarnia zaprezentuje się na tegorocznych targach Enoexpo (stoisko E 57).


(4+) Assyrtiko 2015, Santo Wines, PDO Santorini, Grecja, 13% 
Importer: Greek Trade
Ze wszech miar transparentne aromaty i smaki. Wino jest rześkie i poukładane. Ma żwawy styl, jędrną i zdrową budowę. Znajdziemy tu białą porzeczkę, papierówki, mirabelki, lekką nutę gruszkową, ziaren słonecznika, herbaty lipowej i siana. W ustach aromaty te się zgrabnie powtarzają. Jest to assyrtiko świeże, przejrzyste, lekko goryczkowe i pestkowe, z fajną słonawo-mineralną nutą. 
Cena: 68,00 zł


(4-) Metoxi Chromitsa red 2013, Tsantali, PGI Mount Athos, Grecja, 13%
Importer: Greek Trade
Limnio i cabernet sauvignon to całkiem nieźle dobrana para. W aromatach wiśnie, czereśnie, nieco kakao, smoły, ziemi, dymnego charakteru. W ustach owocoweskórki, pestki, żołędzie i pieczone kasztany. Wino ma wyraźne taniny i lekko alkoholowe tło. Odnosi się wrażenie, że rok, dwa w butelce pomogą mu się lepiej ułożyć, jeszcze potrzebuje trochę czasu.
Cena: 54,00 zł




(4) Maronia Mavroudi 2010, Tsantali, IGP Ismaros, Maronia, Grecja, 13,5%
Importer: Greek Trade
Mavroudi czy jak ktoś woli - mavrud, to bardzo charakterna odmiana, dająca wyraziste wina, dobrze radzące sobie w beczkach i dłuższym dojrzewaniu. Tutaj łączy wyraziście owocowy sznyt, z typową aromatyczno-smakową nutą czarnego pieprzu. Znajdziemy tu ślady, liścia laurowego, ziemi, ziela angielskiego. W ustach jest dość zwięzłe, grafitowe, pestkowe, z lekko suchą paprykową i pieprzną końcówką. W tle delikatna zaakcentowana kwasowość. Choć już ma swoje parę lat, to nie brakuje mu rasowych cech. Sprawdzi się, np. do wołowiny z rusztu.
Cena: 45,00 zł


(4+) Rapsani reserve 2012, Tsantali, PDO Rapsani, Grecja, 13%
Importer: Greek Trade
Użyto tutaj tylko lokalnych odmian xiniomavro, krassato i stavroto. 12 miesięcy dojrzewania w beczce i tyleż w butelce bardzo ładnie wino rozwinęło i ułożyło. Jest wiśnia, jeżyny, stare meble, orzechy, siano, lekka nutka fiołków i ziemi. W ustach sporo ciekawych smaków wynikających z wieku wina oraz dotartych tanin. Są akcenty dżemu wiśniowego, kurkumy, starych książek. Wino w dobrej kondycji - faktura jest dotarta, dojrzała, z ciągle dobrą materią kwasowości i taninami oraz lekką goryczką. 
Cena: 62,00 zł


(4) Naoussa reserve 2010, Tsantali, PDO Naoussa, Grecja, 13,5%
Importer: Greek Trade
100% xinomavro. Aromaty wyraziste owocowo-korzenne: żywiczne tytoniowe, ściółkowe, lekko ziemiste. W ustach wypada dojrzale i niemęcząco, ma przejrzysta strukturę lekko pylista materię i pieprzny finisz. Nie brak akcentu kwasowego, wiśni, śliwek i świeżej jeżyny. Całość podbita delikatny korzennym tłem. Niezłe wydanie xinomavro - smeczne i urzekające bezpretensjonalnością wino.
Cena: 44,00 zł



(5-) Abaton 2010, Tsantali, PGI Mount Athos, Grecja, 14%

Importer: Greek Trade
Sporo tu i ciekawie się dzieje. Bogate aromaty: jałowiec, liść laurowy, rozmaryn, pieprz, wędzona szynka, skórki z wiśni. W smaku wypada jako dojrzałe i wyważone wino. Sześć lat zrobiło tutaj swoje. Wino nie jest przekoncentrowane, dżemowe, czy męczące naddatkiem alkoholu i ekstraktu. To bardzo śródziemnomorski styl, "ciemnoowocowy" i ziołowy. Wypada z umiarem, ma fajny lżejszy charakter, choć nie brak mu intensywnosci smaku. Jest w nim coś z posępnej elegancji. 
Cena: 115,00 zł


Mariusz Kapczyński
 
Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”
ZapiszZapisz