Czwartek, 30 Marca, 2017     ostatnia aktualizacja 29-03-2017
 
Cydr Chyliczki - umacnianie pozycji
 
2017-02-14

Cydr Chyliczki (o którym pisaliśmy i ocenialiśmy cydry tutaj) nie spuszcza z tonu. Dariusz Koroś z córką Dominiką wypróbowują nowe pomysły - powstają nowe cydry (i nie tylko one). Co najważniejsze, w Chyliczkach utrzymany jest równy, jakościowy charakter produkcji.


Dariusz Koroś (fot. Cydr Chyliczki)

W ocenionych przez nas butelkach szczególnie wyjątkowo zaprezentował się się cydr lodowy, no i - nowość w ofercie - wino jabłkowe. Ogólnie rzecz ujmując, wydaje się, że udało się Chyliczkom znaleźć dobrą drogę środka, zaproponować cydry, które z jedenj strony dość łatwo przyjmuje szersza publiczność a które z drugiej strony, znajdują one uznanie u bardziej wymagających cydropijców. Tym bardziej ciekawy jestem kolejnej serii, czy coś się zmieni? Jeszcze trochę cierpliwości i zacznie "wypływać" rocznik 2016 - wtedy poznamy odpowiedź.

Kontakt:
Cydr Chyliczki
Dominika Koroś
ul. Moniuszki 1,
05-500 Chyliczki
tel.:
512 345 566
dominika.koros@cydrchyliczki.pl


Dariusz Koroś:
tel.: 792 202 642
dariusz.koros@cydrchyliczki.pl




(4+) Stary Sad Premium 2015, Cydr Chyliczki,
mazowieckie, Polska, 7%
Kolor jasnożółty, lekko nasycony. Aromaty dzikiego sadu, skórki jabłkowej, łupinki orzecha laskowego. W ustach przyjemny, wytrawny, dobrze wysycony (pianka utrzymuje się długo), z delikatną kwasowością. Nie można tu narzekać na brak jabłkowej materii. Całość zbalansowana. W tle lekkie nuty pestkowe, korzenne.



(5-) Kronselka 2015, Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska, 7%
Ładny złoty kolor, delikatnie mętny (cydr nie był pasteryzowany ani filtrowany). Aromaty gęste, intensywne, świeże – szarlotki, późnych dzikich jabłek, opadłych liści, pestek. W ustach przyjemnie nasycone CO2, w pełni wytrawne, o mocnym jabłkowym smaku dobrze podbitym dwutlenkiem węgla. Przyjemnie ekstraktywne, utrzymane w jesiennym klimacie, lekko „przydymione”, w tle gałka muszkatołowa, anyż, cynamon. Treściwy i smaczny cydr.




(5-) Cydr Lodowy 2015 Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska, 12%
Ten cydr to prawdziwy majstersztyk (dostał srebrny medal na konkursie Enoexpo 2016, mijając się ze złotem ledwie o włos...), choć mam wrażenie, że ociupinkę mniej złożony niż ten z rocznika 2015. Tutaj kwasowość jest bardziej umiarkowana i materia dosłownie o milimetr mniej napięta jabłkową esencją. Ale nie zrozumcie mnie źle! To ciągle jest wyborny i intrygujący cydrowy sercołamacz! Obfity, uwodzący strukturą... Wiele tu rejestru miodowego, dżemu z moreli, dojrzałej brzoskwini, szarlotki, suszonych owoców tropikalnych. Całość gęsta, świeża, bardzo atrakcyjna, wypadająca jedwabiście i świeżo. Tyle tu jabłkowego dobra, że z każdym łykiem chce się jeszcze i jeszcze... Pokochacie ten smak.



(4+) Wino jabłkowe 2014, Chyliczki, mazowieckie, Polska, 13,8%
Późny jabłkowy zbiór. Wino spokojne, bez zawartości CO2. Ma ładny, herbaciano-bursztynowy kolor. Aromaty głównie owocowe, oparte – a jakże! - na nutach jabłkowych: szarlotki z dodatkiem cynamonu, jabłkowych ogryzków i pestek. Poza tym są też lekko korzenne rejestry goździków i gałki muszkatołowej. W ustach wyczuwalna słodycz, skontrowana przyzwoitą kwasowością i wspomnianymi już nutami korzennymi. Wino zachowuje świeżość i żwawy charakter. Sporo w nim prostoty i bezpretensjonalnego tonu, ale jednocześnie czystego i szlachetnego jabłkowego smaku. Ciekawy trop. Warto tego winnego jabłka spróbować, choć szanse będą małe, bo powstało go około 140 butelek...


Mariusz Kapczyński


Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”
ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz

Komentarze

cdr - 2017-02-14 20:13:09