Sobota, 21 Października, 2017     ostatnia aktualizacja 17-10-2017
 
Winiarska Słowacja - nową drogą (I)
 
2017-09-20

Przedstawiamy pierwszą część cyklu opisującego ciekawe winiarnie Słowacji. W kraju tym zauważyć można ostatnio dużą dynamikę zmian, interesujące nowe projekty, nową falę ciekawych win.


Pavelka
Można powiedzieć, że Pavelka o już niemal słowacki klasyk, producent od lat ciężko pracujący na swoją reputację. Pamiętam, jak  wiele lat temu podczas jednej z pierwszych podróży winiarskich zapamiętałem go jako jednego z najlepszych producentów, których udało mi się odwiedzić. Minęło wiele lat i Pavelka dobrą pozycję ciągle utrzymuje. A nawet ją wzmocnił. Dziś Milana w działaniach winiarskich mocno wspiera syn, stopniowo przygotowując się do przejęcia w przyszłości kontroli nad winiarnią. Warto wspomnieć, że Milan, zasłużony winiarz, jest prezydentem Stowarzyszenia Małokarpackiej Trasy Winiarskiej (Malokarpatská vínna cesta).


Milan Pavelka w winiarni przy farze (fot. M. Kapczyński)

Winiarnia została założona w 1995 roku przez Milana Pavelkę. Zaczynał pracę w prostych warunkach, pierwsze wina robione były w garażu, powstawały z owoców rosnących na 5 ha dzierżawionych winnic.
Dziś Pavelka & syn to 50 ha upraw, właściciele już od lat starają się nie przekraczać tego areału winnic. Uprawia się veltlinske zelene, rizling rynsky, chardonnay, pinot noir, neronet, alibernet, dunaj, cabernet sauvignon.
W 1997 roku winiarnię ulokowano blisko kościoła, fary w Pezinoku. Do 2000 roku było to miejsce do etykietowania, butelkowania, teraz odbywają się tam już tylko degustacje. Proces produkcji przeniesiono do budynków dawnego PGR-u. Ciekawostką jest fakt, że w latach 1980-1991 Milan Pavelka (który uczył się winiarstwa od ojca i dziadka) pracował w tym PGR jako główny agronom (było to wtedy 400 hektarów winnic, winogrona były sprzedwane do innych zakladów winiarskich).
Od roku 2011 winiarnia Pavelka  rozpoczęła działalność stopniowego certyfikowania win i winnic jako w„bio”. Winiarnia leży w miejscowości Pezinok, apelacji - Malokarpatska Vinohradnicka Oblast.

Kontakt:
VPS – Vinohradníctvo PAVELKA A SYN, s.r.o.
ul. Šenkvická 14/L, 902 01 Pezinok
T: +421 905 984 027
e-mail: pivnica@pavelkavino.sk, vino@pavelkavino.sk

degustacje przy farze:
ul. Farská 7
902 01 Pezinok
T: +421 944 522 029
T: +421 907 318 696
E: degustacia@pavelkavino.sk
GPS: 48.289035,17.268214



(4+) Veltlinske Zelene 2015 neskory zber, 12%
Od paru ładnych lat można zauważyć, że na Słowacji nastąpiło zmartwychwstanie „zelenego”. I bardzo dobrze. Tu otrzymujemy wino lekkie i wytrawne. Wypada świeżo i kwasowo. Budowa czysta, aromatyczna, typowa dla veltlinskiego. W tle nuty lekko jabłkowe, ziołowe, pestkowe. Przyjemne wino.


(5-) Rizling Vlassky 2015, neskory zber, 13%
Przyjemny, lekko cytrusowy aromat, są też jabłka, gruszki, agrest. W ustach z nerwem, świeżo, lekko pestkowe, pieprzne. Jest przyjemna i świeża owocowość (niedojrzała brzoskwinia, morele, biała porzeczka). Przyjemne, wytrawne, z lekką mineralnością. Długie, dobre wino.

(4+) Pinot blanc 2015, vyber z hrozna, 13,5%

Miękkie, lekko pestkowe, mleczne, gruszkowe. Utrzymane w charakterze odmiany
pinot blanc. Bardzo świeże, nowoczesne, o dobrej kwasowści i lekko ziołowe. Wino czyste smaczne, żywe. Delikatnie tłustawe, ma dobrą budowę. Poukładane. Intensywny smak. Zgrabne. 8,5€

(4+) Rose 2016, neskory zber, 12,5%
Cabernet i frankovka (50/50). Aromaty truskawek, poziomek oraz czerwony pieprz, kompot z czarnej porzeczki, chorizzo. Owocowe, aromatyczne, świeże i kwasowe, lekko słonawe.  Fajny owoc – świeży, dojrzały. Wino długie i intensywne. Atrakcyjny róż.


(5-) Frankovka modra 2015, vyber z hrozna, 13%
Liście z czarnej porzeczki, wiśnie, pestki, lekko ściółkowe, dymne. Jest pieprz, suszona papryka, wędzone mięso – bardzo ładnie wydobyty jest charakter odmiany. W ustach podobnie. Wszystko zachowane w stylu. Wyraziste korzenne, ziołowe, jest jałowiec, paprotki, leśne owoce. Długie wino, no i ma przyjemną kwasowość. 8,5€

(4+) Alibernet 2015, vyber z hrozna, 13,5%
Ciemny, nasycony kolor. Dużo tu cabernetowych klimatów - czarnej porzeczki, opadłych
liści, galaretki z owoców leśnych. Dojrzałe, soczyste, owocowe, jest też dym, jałowiec, ziemia.
Nie ma tu nut zielonych, twardych, to dojrzałe gładkie wydanie wina. Nie jest może bardzo finezyjne, ale smaczne gładkie.

(4+) Pinot noir 2015, vyber z hroznu, 13%

Aromat leśny (jagody, jałowiec, ściółka). W ustach smaczne, owocowe, trzyma solidnie charakter odmiany. Jest soczyste, w tle skóra, pieprz, kwasowość, trochę alkoholu. Zgrabne wino, w finiszu pieprz, suszona papryka. Przyjemna koncentracja.



(5-) Paves cuvee 2013, červený barrique, 13%
Nazwa pochodzi od „Pavelka e syn.” Jedno z ich flagowych win. Użyte dmiany to  cabernet sauvignon, frankovka i neronet. Wino dojrzewało rok w beczkach (mieszane, różnego wieku, różnie wypalone). Wyczuć można jeżyny, ściółkę, kamforę, żywicę. Intensywne w smaku, z taninami, w tle żurawina, mokry tytoń. Są to dojrzałe, balsamiczne i żywiczne akcenty. Udane, intensywne wino. Końcówka pieprzna, podwędzona. Mieć takiego flagowca to ja rozumiem. Wino bywa dostępne w Polsce, w sklepie Winnica. Cena 120 zł.


Martin Pomfy
Oficjalny początek działalności winiarni Martina Pomfy to 2001 rok. Tradycje winiarskie sięgają tu paru pokoleń, ale wcześniej rodzina robiła wina tylko dla siebie. Dziś mają 10 ha, ale też dokupują i robią trochę wina w regionie Južnoslovenská. W sumie produkują około 165 tys. litrów wina.



Martin Pomfy (fot. M. Kapczyński)

Działają przede wszystkim w regionie małokarpackim, uprawiają tu takie odmiany jak devin, dunaj, muller thurgau, frankovka, rizling vlašský, veltliner. W regionie Južnoslovenská (zakupione 16 ha)
rośnie sylvan zelený, sylvánské červené, furmint, chardonnay, pinot noir.
Martin uprawia sporo odmian, ale to dla Słowacji typowe – w ten sposób winiarze zabezpieczają się przed słabszymi rocznikami. Poza tym, winiarze szukają swojej drogi, chcą się odróżniać i mieć do zaoferowania mniej znane na Słowacji odmiany. Z drugiej strony – powstało zrzeszenie „Smaki Małych Karpat”, które che promować to co lokalne – odmiany winorośli i styl win typowy dla tego obszaru.
A rynek ma swoje wymagania. „Dziś ludzie nie piją wina, ale etykiety, medale, ceny...” - powiada Martin. Podkreśla, że ludzie chcą pić wina jak najświeższe. Jest presja rynku, by jak najszybciej młode wina się na nim pojawiły. 
Martin stara się w tej przestrzeni znaleźć swoją niszę. Jego wina białe z wypadły w lekko zielonkawym anturażu, były wyraźnie kwasowe (mowa o próbkach z tanków). Starsze wypadły lepiej. Dobrze dojrzewają czerwone, są bogate, intensywne, w dobrych latach osiągają dojrzałe, można rzec - nowoświatowe - rejestry.

Kontakt:
Sprzedaż:
Rázusova 30/A
902 01, Pezinok
Telefón: +421 918 532 798
Email: mavin@mavinvino.sk
Web: http://www.mavinvino.sk

Produkcja:
Pezinská 7
902 01, Vinosady
Telefón: +421 908 777 066
Email: martin.pomfy@gmail.com

(4) Ryzlink vlassky 2016, neskory zber 13%, Malokarpatska
Pieprz, siano, przyjemny i dojrzały owoc (jabłko, gruszka, troszkę niedojrzałej brzoskwini). W ustach równe, świeże, z lekko korzenną nutą. Przyjemne wino. 7€


(4+) Veltlinske zelene 2016, kabinetne suche 12%, Malokarpatska
Czyste i aromatyczne – siano, korzenie, pestki, pieprz, liście kafiru. W ustach też wyraziste, kwasowe, lekko mineralne. W finiszu świeże jabłko, agrest, grejpfrut. Jest zachowany charakter odmiany.

(4+) Ryzlink rynsky 2016, neskory sber, 13%, Malokarpatska

Aromatyczny, lekko tropikalny (mieszanka owoców egzotycznych z puszki), ale też jabłka, mirabelki, cytryna, jaśmin i kwiat bzu. Wino jeszcze trochę surowe, ale już cieszy podniebienie. Jest świeże, wytrawne, delikatnie pestkowe. Finisz mirabelkowy. Odświeżające.

(4-) Veltlinske zelene 2015, tradicna metoda, 12,5%, Malokarpatska
Aromat korzenny, gęsty (wino dojrzewało nad osadem i dojrzewało 7 miesięcy w wielkich beczkach). Jest wanilia, słodycz, akcenty akacjowe, budyń czyli beczkowa słodycz podparta karmelem, skórką jabłkową...



(4+) Pinot noir 2011, special selection, Južnoslovenská, 13,5%
1,5 roku w dużych beczkach. Wulkaniczna gleba. Wyczuć można żołędzie, wędzone mięso, tytoń, owoce leśne, spalone drewno. W ustach mniej finezyjne, jest troszkę tanicznej chropowatości, ściółki. Przyjemne, lekko podpalane, kwasowe wino. Trzeba dać mu czas w kieliszku. Jest tu dużo potencjalu na przyszłość. 14€

(4+) Merlot 2012, Mavin Selection, bobulovy wyber, Južnoslovenská, 14,5%
2 lata w barriques i dużych beczkach. Soczyste, malinowo-wiśniowe, jest dżem z jeżyn, spalone drewno, spalona skórka chleba, dużo owocu. Intensywne, skoncentrowane, „słodkie”. W finiszu powidłowe, skoncentrowane. Ma gładkie taniny, przyjemną owocowość. Styl może wydać się trochę za mocny, palący, ale koniec końców, to smaczne wino.14€


(4+) Cabernet sauvignon 2011, Mavin selection, Južnoslovenská 15,5%
Sporo cabernetowych nut – porzeczkowych, czekoladowych i dymnych. W ustach skoncentrowane, intensywne, wiśnia w czekoladzie, trochę likieru wiśniowego. Wino gęste, delikatnie beczkowe, lekko ziołowe (liśc laurowy, ziele angielskie). Finisz intensywny, przydymiony, słodkawy. 

(4+) Ladovy cabernet sauvignon 2011, Južnoslovenská, 8%
Kolor przejrzałej maliny, słabej herbaty. Wyczuwalne maliny, poziomki, galaretka z wiśni. W ustach bogate, gęste, kwasowe, z malinowym fniszem. Przyjemne zbalansowane wino o dobrej koncentracji. Ma bardzo „lodowy” charakter. 20€


Repa Winery
Winiarnię prowadzi Jozef Repa. „Repa” oznacza „rzepę” więc chyba można spodziewać się tu krzepkich win? Jozef Pracował wcześniej, m.in. dla Elesko. Jego projekt, założony w 2009 roku, znajduje się w miejscowości Šenkvice. Tutejszy, dawny instytut winiarski zgrabnie przerobiono na winiarnię.


Winiarnia Repa (Fot. M. Kapczyński)

Repa stawia na slow foodowy klimat - odmiany i produkty (mają mały sklepik, a w nim rozmaite warte uwagi smakowitości). Warto tu zaglądnąć, zostać na degustację. Winiarnia należy do tego stowarzyszenia „Smak Małych Karpat”, chcą promować tradycję, dbać o lokalny, tradycyjny charakter miejsca.  W Repa Winery 70% win pochodzi z regionu małokarpackiego, reszta z innych Južnoslovenskiej, Nitranskiej.

Kontakt:
Jozef Repa
Vištucká 1265/5,
900 81  Šenkvice
Tel.: +421 911 126 922
Email: repawinery@gmail.com
Web: www.repawinery.sk

 
(4) Veltlinske cervene skore 2016, Malokarpatska, Dolany, 11%,
40-letnia winnica. Delikatny, neutralny aromat, jabłka biała porzeczka, mirabelki. Wytrawne. Aromatyczne, zielonkawe, kwasowe, lekkie, odświeżające - łąka, kwiaty, trochę siana, szparagów, minerałów i zioła. Delikatne, przyjemnie odświeżające wino. 6€

(4+) Veltlinske zelene 2016, Malokarpatska, Dubova, 11,5%
Sporo ziół, tropikalne owoce, świeże, czyste i lekkie. W ustach delikatne, kruche. Jest kwasowe,  przyjemnie chudziutkie i zielonkawe. Smaczne. 6,60 €


(5-) Silvaner granit 2016, Malokarpatska, 12%,
Silvanske zelene z dodatkiem veltlinskiego cervenego. Aromatyczne, dużo tu suszonych ziół, siana. Wino w swojej wczesnej, bardzo młodej fazie, ale w ustach fajny „silvanerowy”, zielonkawy styl. Ma mocne agrestowo-papierówkowe i mirabelkowe podbicie. Odświeżające, chudziutkie, w tle pestki, zielony pieprz. Lekkie i odświeżające. 8,50€

(4+) Tramin cerveny 2015, Juznoslovacka, Muzla, 13,5%
Bardziej dojrzałe, gęstsze owocem, głębsze. Są nuty liczi, różane, bardzo kwiatowe i korzenne. W ustach dojrzałe, gładsze (prawie 7 g cukru). Sporo tu egzotycznej korzennej i kwiatowej materii. W finiszu słodkawa nuta mandarynki, brzoskwini. Intensywne.

(5-) Pinot blanc oaked 2015, Malokarpatska, Peziok, 12%

70% wina dojrzewało w 500 litrowych beczkach przez 15 miesięcy na osadzie. Wino jest ciągle młode, mleczne, gładkie, kremowe (ale ta beczkowa kremowość trafia w punktm jest nie przedobrzona). Wino zrobione z wyczuciem i umiarem. Jest tu wyważenie, fajna kwasowość i mineralność. Wypada świeżo i elegancko.  

 

(4+) Zuzkin Pinot Limited 2015, Nitrańska, Cajkov, 14,5%

Aromatyczny, wyważony charakter. Wino bardzo leśne (ściółka, mech, żołędzie). W ustach też, jest poza tym pikantne, owocowe, trochę ziołowe (tymianek, liść laurowy). W sumie zrobione delikatnie. W tle jałowiec, zioła i korzenie i trochę, niestety zaburzający finezję, alkohol.

(4+) Petit merle 2013, Južnoslovenska, 14%
20 miesięcy w beczkach. Wyczuć można mięso wędzone, tosty, żołędzie, wiśnię, jeżyny. Wino jest dojrzałe, bardzo soczyste i kwasowe. W ustach sporo owocowej, świeżej treści. Intensywne i kwasowe. Dojrzałe i odpowiednio dotarte wino. 


Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”
Zapisz