Pasieka Dziki miód to typowe rodzinne przedsięwzięcie znajdujące się we wiosce Dargomyśl w zachodniopomorskiem (pisaliśmy już o niej tutaj). Pasieka oraz mała uprawa winorośli (Winnica Piwowar) prowadzone są na czystych obszarach, polożonych daleko od przemysłowych terenów. Produkuje się tutaj różne rodzaje miodów, w tym również miody pitne.
Pasieka Dziki miód to typowe rodzinne przedsięwzięcie znajdujące się we wiosce Dargomyśl w zachodniopomorskiem (pisaliśmy już o niej tutaj). Pasieka oraz mała uprawa winorośli (Winnica Piwowar) prowadzone są na czystych obszarach, polożonych daleko od przemysłowych terenów. Produkuje się tutaj różne rodzaje miodów, w tym również miody pitne.
Pasieka i jej miodosytnia to stosunkowo młode przedsięwzięcie, na tyle jednak udane, że już w roku 2014 i 2015 zdobyły medale w Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO.
Dobrą wiadomością jest fakt, że pasieka wprowadziła miody pitne do oficjalnego obrotu. Sam projekt powiększa się, modernizuje, w najbliższej przyszłości oferta ma się poszerzać.
Pasieka Dziki Miód znajduje się na mapie lubuskiego Szlaku Wina i Miodu. Można ich odwiedzić (po wcześniejszym zapowiedzeniu) i przy okazji dłużej pozwiedzać okolicę (niedaleko znajduje się pole namiotowe).
Poniżej oceniliśmy najowsze propozycje z miodosytni „Dziki Miód”.
Kontakt:
Pasieka Dziki Miód / Winnica Piwowar
Dargomyśl 39 A
74-404 Cychry
tel. 514602155, 607626215
www.dzikimiod.pl
Profil na Facebooku – tutaj
(4+) Trójniak „Słodycz łąki”, Pasieka Dziki Miód, Dargomyśl, zachodniopomorskie, 15%|
Miód delikatny, ale skoncentrowany, ekstraktywny. Ma solidny akcent miodowo-korzenny. W ustach gładki, o umiarkowanej slodyczy i przyjemnej, odświeżajacej całość, owocowej nucie. Znajdziemy tu intensywne nuty miodowe a także lekkie nuty tropikalne, cytrusowe (ananas, brzoskwinia, morele) a także suszone jablko, pestki, winogronowy sok. Wykończenie miękkkie i gładkie.

(4) Trójniak „Zielono mi”, Pasieka Dziki Miód, Dargomyśl, zachodniopomorskie, 15%
Aromaty delikatne i miękkie – chmielowe, pszeniczno-akacjowe, skórki z mandarynki i suszonych kwiatów. W ustach lekki, gładki. Wyczuwalna dojrzała gruszka, słoma, suche liście, miód lipowy. Wypada świeżo, z lekko korzenną końcówką.
(4) Trójniak „Chmielak”, Pasieka Dziki Miód, Dargomyśl, zachodniopomorskie, 15%|
Dominują tu nuty kwiatowe, miodowe (lipa, wielokwiat) podkreślone wyraźnym akcentem drożdżowo-chmielowym. Smaki podobne, lekko apteczne, jodynowo-korzenne. W tle srop z pigwy, jęczmień, gruszka, chmiel.
Mariusz Kapczyński
Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, miód z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, miód z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”ZapiszZapiszZapisz