Vinisfera

Bordon. Siła rodziny

Winiarnia Bordon to klasycznie rodzinne przedsięwzięcie. Początki działalności sięgają tu 1985 roku, kiedy winiarnią dowodził Ivan Bordon, w tym czasie był on w regionie pierwszym prywatnym winiarzem. Stery projektu przejął jego syn – Boris, a po nim najmłodsze pokolenie, jego syn – Jan. Oto siła rodzinnych tradycji.

Jakiś czas temu, w ramach współpracy z Damianem Buraczewskim, mieszkającym w Słowenii promotorem słoweńskich win, pisałem o intrygującym producencie, jakim jest Ducal. Dzisiaj czas na kolejnego ciekawego winiarza.
Winiarnia Bordon to klasycznie rodzinne przedsięwzięcie. Początki działałności sięgają tu 1985 roku, kiedy winiarnią dowodził Ivan Bordon, w tym czasie był on w regionie pierwszym prywatnym winiarzem. Stery projektu przejął jego syn – Boris, produkujący organiczne wina w oparciu o lokalne odmiany winorośli (certyfikat eko Bordon uzyskał w 2017 roku). Winiarska sztafeta pokoleń działa tu konsekwentnie, bo niedawno a po stery sięgnęło najmłodsze pokolenie, czyli syn Borisa – Jan. Oto siła i konsekwencja rodzinnych tradycji.


Boris Bordon /fot. Vina Bordon/

Gospodarstwo znajduje się w miejscowości Dekani, dolinie rzeki Rižana, godzinę jazdy od Lublany i 15 minut od słoweńskiego wybrzeża. Bordon działa na 12. hektarach, wytwarza około 50 tysięcy litrów wina.
Wśród uprawianych odmian dominuje typowy dla tych regionów refošk, poza tym uprawia się również cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i syrah, z odmian białych malvasię i muscat. Od 2011 roku powstaje tu wino musujące, chlubą winiarni jest wino słomowe, powstające z gron podsuszanych na słomowej wyściółce lub matach z sitowia.
Winiarnia dysponuje miejscami noclegowymi. Sercem posiadłości jest odnowiony stary młyn, w którym kiedyś Ivan Bordon, zanim zajął sie winem, mielił zboża na mąkę. Obecnie budynek służy jako muzeum. Rodzina produkuje też ekologiczną oliwę z oliwek, w pobliżu znajduje się gaj oliwny. W okolicy znajdują się trasy rowerowe i piesze, a także zabytki kultury i historii, np. położone niedaleko urokliwe miasto Koper. 
Winiarnia Bodron poszukuje importera w Polsce. Kontaktować można się bezpośrednio, pomocą służyć może też wspomniany Damian Burczewski.

Vina Bordon
Dekani 63, SI-6271 Dekani
t: +386 (0)5 658 22 60
m: +386 (0)41 721 228
e-mail: kmetija.bordon@gmail.com

web: www.vinabordon.si

* podane ceny są detalicznymi cenami netto, obowiązującymi na miejscu


(4) Malvazija 2019, Bordon, Slovenska Istra, Słowenia, 12,5%

W aromatach i smakach dość intensywne rejestry owocowe – jabłko, brzoskiwnia, pigwowiec, syrop na kwiatach bzu. Są też typowe dla odmiany nuty pestkowe, skórkowe, korzenno-pieprzne. Wino o dość gładkiej materii, intensywne, krągłe i przyjemne w piciu. Dla mnie – zadeklarowanego kwasoluba – przydałoby się może trochę więcej nerwu, mocniejszego napięcia cięciwy kwasowości w strukturze wina, ale ta malvazija trzyma solidny poziom.
Cena: 7,20 €

(4+) Anabela 2017, Bordon, Slovenska Istra, Słowenia, 12,5%
Pięć dni maceracji w drewnianych kadziach. W skład wina wchodzą: malvasia d`Istria, chardonnay, sauvignon blanc, yellow muscat. Dominują tu nuty miodowe, propolisowe, korzenne, lekko dzikie. Wino ma w sobie pełnię, „słodycz” dojrzałego i soczystego owocu. Wyczuć można rodzynki, jabłkowe i słonecznikowe pestki, przyprawy korzenne, suszone zioła a wszystko wsparte jest na dobrej kwasowości i pieprznym tle. Zgrabne i dobrze poukładane wino.
Cena: 15,00 €



(4) Evina Penina brut 2018, Bordon, Slovenska Istra, Słowenia, 12%

Refosco d`Istria, merlot, cabernet sauvignon. Rose w mocno malinowym, nasyconym kolorze. Aromaty przyjemne, zachęcające, dość intensywne – poziomek, dżemu malinowego, soku z granatu i wiśni. W ustach wytrawne, przyjemne i świeże, ma owocowa miękkość, swoistą „puchatą” owocowość gładko układającą się na podniebieniu, wspartą delikatnymi  taninami. Bąbelki pracują równo i odświeżająco. W tle czerwony pieprz, żurawina. Równe i transparentne wino, dobre jako aperitiff a także do lekkich przekąsek. 
Cena: 7,70 €

(4+) E.Vin Rose 2019, Bordon, Slovenska Istra, Słowenia, 12,5%
Kupaż refosco, merlota i cabernet sauvignon. Wino dojrzałe, gładkie, owocowe, ułożone na miękkiej fali, ma charakter wina bardziej dojrzałego, powółczystego niż super świeżego. Wino dzięki tej konkretnej budowie i poważniejszej owocowej materii ma większy potencjał gastronomiczny. Ma intensywną owocową nutę malin, jeżyn, granatu, kompotu z rabarbaru, dojrzałych truskawek i galaretki z jeżyn. Jak dla mnie, jest to rose utrzymane w bardziej tradycyjnym niż ultranowoczensym stylu. Warte poznania.
Cena: 6,20 €

(4+) Refošk 2016, Bordon, Slovenska Istra, Słowenia, 14,5%
Owoce refoska pochodziły z dwudziestoletniej, ekologicznej uprawy o nieskiej wydajności. Jest to wino o konkretnej budowie i ekspresji. Już na starcie ma mocne wejście – kolor od razu ustawia percepcję. Wino jest  intensywnie purpurowe, gęste, krwiste, pełne nut dymnych, ziemistych oraz owocowych (jagody, tarnina, aronia,maliny), dobrze podbitych lekką chropowatością tanin. Refošk daje najczęściej wina z charakterem, tak jest i tutaj. W butelce pozostało trochę dzikości, owocowego nieokrzesania, które umiejętnie utemperowano dwuletnim dojrzewaniem wina w używanch beczkach i rocznym pobytem w dużej drewnianej kadzi na 2300 litrów. Ładnie została zachowana soczystość i ekstraktywność wina. W finiszu ujawniają się nuty jałowca, dymu, mokrego tytoniu. Jak ulał pasować będą do niego gulasze, szaszłyki, tłuste i pikantne kiełbaski wieprzowe. Ja w to wchodzę.
Cena: 9,00 €

(5) Ivanov Refosk 2009, Bordon, Slovenska Istra, Słowenia, 15%
Wino ze specjalnej edycji. Tego roku gradobicie mocno ograniczyło plony, a to, co przetrwało, zebrano późno. W efekcie uzyskano wino wyjątkowe, mocne, o solidnej gęstości i owocowej koncentracji. Długie dojrzewanie świetnie na nie wpłynęło. W aromatach wyczuwalna smoła, fiołki, pulpa jagód i jeżyn, dżem wiśniowy, powidła, czarny pieprz. W ustach dojrzałe, rozwinięte, z ciągle utrzymującą całość w pionie, kwasowością. Dużo tu skoncentrowanego owocu, lekko rozgrzewającej materii i klimatów południowych: owocowych, żywiczno-ziołowych i korzennych. Wino pełne mięsistego, dojrzałego owocu, intensywne, długie i eleganckie. Daje naprawdę dużo satysfakcji. Nic dziwnego, że zadedykowano je Ivanovi Bordonowi.
Cena: 23,00 €

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT