Vinisfera

Cascina la Barbatella – wołanie z Monferrato

Piemoncka Cascina la Barbatella to nieduży rodzinny projekt założony w 1983 roku przez Angelo Sonvico. W 2010 roku winiarnia przeszła w ręce rodziny Perego, która przeprowadziła gruntowną modernizację, wypuściła też też nowe marki win.

Piemoncka Cascina la Barbatella to nieduży rodzinny projekt założony w 1983 roku przez Angelo Sonvico. W 2010 roku winiarnia przeszła w ręce rodziny Perego, która przeprowadziła gruntowną modernizację, wypuściła też też nowe marki win. Winiarnia działa na obszarze Monferrato, Nizza. Na 5 hektarach uprawia się takie odmiany jak barbera, cabernet sauvignon, sauvginon blanc i cortese. Co roku powstaje około 20 tysięcy butelek wina.
Winiarnia należy do Stowarzyszenia Producentów Nizza (to okręg wchodzący wcześniej w skład DOCG Barbera d`Asti, w 2014 roku doczekał się własnego statusu DOCG). Winem reprezentującym tę apelację w portfolio Cascina la Barbatella jest „La Vigna dell`Angelo”.

Wina z Cascina Barbatella są na dobrym, równym poziomie (powstaje tutaj też wino musujące, którego nie miałem okazji próbować). Winiarnia poszukuje importera w Polsce. Cennik win dla importerów znajduje się tutaj.

Kontakt:
Cascina Barbatella
Strada Annunziata 55
Nizza Monferrato (Asti), Italia

Tel.: +39 0141701434
Fax: +39 0141721550
Mob: +39 3494165240
cascina@labarbatella.com
VAT/P.IVA 01492490055

(4+) Non È 2016, Cascina la Barbatella, DOC Monferrato, Piemont, Włochy, 14%
Chardonnay i sauvignon blanc, rok we francuskich beczkach. Wino oparte głównie na owocowych tonacjach, które tutaj tworzą jabłka, gruszki, morele oraz słonecznikowe pestki, suszone kwiaty i zioła. W ustach równiez owocowe, gładkie, choć ma lekkie taniny i goryczkę. Wyraźna, delikatnie oleista faktura. Ma wyraźnie wyczuwalne cytrusowe rejestry (suszona cytrynowa skórka, morele, grejpfrut). Finisz – zielony pieprz, skórka z grejpfruta. Zgrabne, lekko pikantne i gastronomiczne wino.

(4+) Noè bianco 2017, Cascina la Barbatella, DOC Monferrato, Piemont, Włochy, 13,5%
Dwie odmiany: cortese i sauvignon blanc, przez 6-8 miesięcy częściowo dojrzewające w tankach, częściwoo w barriques. Dominuje tutaj przyjemny, cytrusowo-ziołowy rejestr. Sporo owoców (mirabelki, cytryna, biała porzeczka, lenkrody, grejpfrut) a także grejpfrutowe pestki i wosk. Noè jest zgrabnie ożywione kwasowością, a tło ma z lekka maślane, skórkowe. Trzyma świeżość, w finiszu ujawnia lekką taninę. Bardzo ładnie wybrzmiewa ziołową nutą. Powinno przyjemnie się starzeć.

(4)  „La Barbatella” 2017, Cascina la Barbatella, Barbera d`Asti DOCG, Piemont, Włochy 14,5%

100% barbera. Rok dojrzewania w tanku, nie ma użycia beczki. Wino o przyjemnej, rześkiej owocowości (jezyny, aronia, wiśnia, jagody). Jest też lukrecja, wrzos, lekkie akcenty marcepanu, tytoniu, skórki chleba. Wypada soczyście i dość miękko. Bezpretensjonalne, uczciwie wykonane wino, z lekko dymnym i pestkowym akcentem.


(4+)
Ruanera 2016, Cascina la Barbatella, DOC Monferrato rosso, Piemont, Włochy, 13,5%

Barbera i cabernet sauvignon, rok dojrzewania we francuskich beczkach i pół roku w tankach. Sporo tu akcentów jeżynowych, wiśniowych. Jest wrzos, pieczone kasztany, ściółka (igliwie), suszona papryka. Da sie również wyczuć wiśniowe pestki, opadłe liście, żołędzie, wędzone mięso, pieczone kasztany, zioła, rośliny wodne, kwaśną dziką wiśnię, owoce jałowca. Spodoba się Wam intensywność smaku i gęstość owocowej materii.

(4+) „La Vigna dell`Angelo” 2015, Cascina la Barbatella, DOCG Nizza, Piemont, Włochy 14,5%
100% barbera. Aromaty ściółkowe, lekko żywiczne w konfiturowym anturażu owoców. Znać dorzałość i pełnię owocu, wyraźne znamiona użycia beczki (12-16 miesięcy w barriques), mocny rys tanin, goryczki i lekko alkoholowe tło oraz wiśniową kwasowość. Ma pewną twardość chropawość, nuty wanilii, mokrego drewna, spalenizny, dymu, dziczyzny, jałowca, likieru porzeczkowego. Mocne, postawne wino. Jest potencjał na przyszłość.

(5-) Sonvico 2014, Cascina la Barbatella, DOC Monferrato, Piemont, Włochy, 14,5%
Barbera i cabernet sauvignon z najstarszych winnic, dojrzewanie: 20-24 miesiące we francuskich beczkach. Dużo tu wiśni, świeżych malin, nut żołędzi, tytoniu, ziemi, chropawości tanin, lekko „drewnianego” tła. Sonvico ma dobre, wyraziste taniny i „pionizującą” smak kwasowość, wszystko ułożone jest na delikatnie mineralnej materii. Całość dobrze dotarta, wszystkie elementy się uzupełniają. Finisz malinowo-ziołowy. Dobry potencjał dojrzewania.

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT