Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.
Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.
(4+) Cydr Chyliczki 2013, półwytrawny, Piaseczno, Polska, 5%
Producentem cydru jest Dariusz Koroś i jego córka – Dominika. Jabłka pochodziły z sadu nad Pilicą, odmiany: eliza, golden delicious, champion, jonagold, boskoop. Fermentacja w niskiej temperaturze w pojemniku z tworzywa, wtórna fermentacja w butelce, dojrzewanie pół roku, zachowany cukier resztkowy. Są tu nuty dojrzałego jabłka, gruszki, świeżo upieczonej szarlotki. Cydr jest intensywny, soczysty. Lekki CO2. Na podniebieniu prezentuje się świeżo i rześko. Wyczuwalny delikatny cukier resztkowy oraz przyjemne tripikalno-cytrusowe tło. Nienachalny, odświeżający, zbalansowany i przyemny w konsumpcji cydr.
Mariusz Kapczyński
Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”