Vinisfera

Cydr Chyliczki. Smaczny

Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.


Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.

(4+) Cydr Chyliczki 2013, półwytrawny, Piaseczno, Polska, 5%
Producentem cydru jest Dariusz Koroś i jego córka – Dominika. Jabłka pochodziły z sadu nad Pilicą, odmiany: eliza, golden delicious, champion, jonagold, boskoop. Fermentacja w niskiej temperaturze w pojemniku z tworzywa, wtórna fermentacja w butelce, dojrzewanie pół roku, zachowany cukier resztkowy. Są tu nuty dojrzałego jabłka, gruszki, świeżo upieczonej szarlotki. Cydr jest intensywny, soczysty. Lekki CO2. Na podniebieniu prezentuje się świeżo i rześko. Wyczuwalny delikatny cukier resztkowy oraz przyjemne tripikalno-cytrusowe tło. Nienachalny, odświeżający, zbalansowany i przyemny w konsumpcji cydr.

Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT