Na rynku alkoholi pojawiła się w zeszłym roku nowa marka kraftowych alkoholi – Destyl. Twórcy tego projektu ambitnie założyli, że destylaty będą powstawać w krótkich limitowanych seriach i według autorskich pomysłów. Do produkcji mają być wykorzystywane najlepsze surowce dostarczane przez zaprzyjaźnionych polskich pr oducentów: winiarzy, sadowników, rolników i piwowarów.
Na rynku alkoholi pojawiła się w zeszłym roku nowa marka kraftowych alkoholi – Destyl. Twórcy tego projektu ambitnie założyli, że destylaty będą powstawać w krótkich limitowanych seriach i według autorskich pomysłów. Do produkcji mają być wykorzystywane najlepsze surowce dostarczane przez zaprzyjaźnionych polskich pr oducentów: winiarzy, sadowników, rolników i piwowarów.
Oddajmy głos twórcom Destyla, tak piszą na swojej stronie: „Połączyliśmy siły i zdolności wielu utalentowanych mistrzów, by stworzyć unikatowy produkt dla tych, którzy cenią wyjątkowość i indywidualność. Im dedykujemy Destyl” – pisze Radosław Froń, współwłaściciel Browaru Dwie Wieże i autor bloga Paragraf w kieliszku. „Namówić kilku wybitnych mistrzów w swoim fachu do połączenia sił? Niewykonalne. Nam się udało. Destyl przestał być marzeniem. Stoi w najlepszych barach, na najwyższej półce” – oświadcza Bartosz Wilczyński, promotor kulinarny, ambasador polskich win cydrów i alkoholi, współtwórca Radia Kulinarnego.
Z pewnością problemy związane z koronawirusem wpłynęły na formę wejścia produktu na rynek, ale udało się. Pierwszą propozycją był destylat z wytłoków gronowych (nawiązano współpracę z Winnicą Wieliczka). Próbowałem go, wydawał mi się dość ciekawy, z charakterem, ale zbyt ostry, dziki, jeszcze daleki od głębi, złożenia, finezji. Kolejną propozycją okazał się Bierbrand. Już było lepiej. Destylat okazał się bardziej intrygujący, lepiej dopracowany – wrażeniami dzielę się z Państwem poniżej. Kiedy piszę te słowa na rynek właśnie wchodzi trzecia propozycja – Destyl riesling 2020, jednoodmianowy destylat z wytłoków gronowych odmiany riesling. Bardzo jestem go ciekaw, podobnie jak i kolejnych pomysłów ekipy z Destyla.
(4+) Bierbrand, Destyl, Polska, 43%
Destylat powstał w oparciu o piwo typu American Pale Ale (pochodzące z krakowskiego browaru rzemieślniczego Dwie Wieże), chmielonego na zimno odmianami amerykańskiego chmielu – Citra i Simcoe. Destylację przeprowadzono w kraftowej Podkarpackiej Destylarni Okowity. W aromatach i smakach Bierbranda subtelnie zaznacza się owocowo-chmielowy mariaż, są tu bowiem akcenty skórek i pestek z jabłka i grejpfruta, liści, suszonych ziół i chmielowych szyszek, jest też trochę żywicy, mokrej pszenicy, miodu i pieprzu. Całość dość krągła, gęsta. Finisz zdecydowany, ale nieagresywny – jest lekko słodki, przyjemny, rozgrzewający. Całość konsekwentna i zbalansowana. Manufaktura pełną gębą.
Cena: ok. 190 zł
Mapka dostępności Destyla jest tutaj
Dodatkowe informacje na www.destyl.pl oraz na bieżąco na profilu marki
Kontakt:
destyl@destyl.pl
telefon: +48 781 933 188
Mariusz Kap©zyński
Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobrze, alkohol dużej klasy
(4) – dobrze, interesująco
(3) – przyzwoicie
(2) – słabo
(1) – omijać z daleka, wyraźne wady
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”