Vinisfera

Hiszpańskie tapas na upalne dni

Dieta śródziemnomorska od zawsze utożsamiana jest ze zdrowiem, słońcem i latem. Hiszpańskie tapas to idealne rozwiązanie na upalne dni. Lekkie, pożywne i niezwykle apetyczne wraz z oliwą Extra Virgin, szynką Serrano i winem, stanowią kwintesencję hiszpańskiej kuchni.

Dieta śródziemnomorska od zawsze utożsamiana jest ze zdrowiem, słońcem i latem. Hiszpańskie tapas to idealne rozwiązanie na upalne dni. Lekkie, pożywne i niezwykle apetyczne wraz z oliwą Extra Virgin, szynką Serrano i winem, stanowią kwintesencję hiszpańskiej kuchni.

Jednym z najbardziej charakterystycznych przepisów kuchni hiszpańskiej jest przepis na krokiety z szynki serrano. Historia tej receptury sięga blisko stu lat i wiąże się z wykorzystaniem resztek szynki i mięsa pozostałego z innych potraw. Szynka serrano jest częścią hiszpańskiego dziedzictwa kulinarnego od ponad dwóch tysięcy lat. Posiada europejski znak Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS) i poddawana jest rygorystycznej kontroli jakości, dzięki czemu zachowuje swój tradycyjny charakter. Pierwszym etapem procesu produkcji szynki serrano jest faza solenia, niezbędna do konserwacji. Następnie poddawana jest ona procesowi dojrzewania i schnięcia. Ten długi i żmudny proces trwa, w zależności od wagi danego kawałka, nie krócej niż 210 dni. Ostatecznie szynka serrano charakteryzuje się mięsem o delikatnym smaku, lekko słonym, z przyjemnym aromatem oraz jednolitą teksturą z małą liczbą włókien.

Kolejnym popularnym hiszpańskim daniem są krewetki z czosnkiem.  Jest to potrawa będąca częścią hiszpańskiej kulinarnej kultury barowej. W Madrycie możemy spotkać miejsca, gdzie krewetki z czosnkiem serwowane są jako główne danie. Składnikiem, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu jest oliwa z oliwek Extra Vergine DOP Baena.  Baena znajduje się w geograficznym centrum Andaluzji, w sercu prowincji Kordoby – krainie zamków, takich jak Luque i Zuheros, malowniczych wiosek bielonych wapnem, rzek Guadalmoral i Guadajoz. Pod względem produkcji oliwy region ten tworzy unikatową enklawę, dzięki zetknięciu się w nim dwóch najważniejszych w Hiszpanii odmian drzew oliwnych  Picual i Hojiblanca  oraz udziałowi trzeciej miejscowej odmiany Picudo.
Najczęściej używanymi grzybami w kuchni są pieczarki, można z nich w prosty sposób przygotować wiele potraw. Serwowane z winem, które w kuchni śródziemnomorskiej jest nieodłącznym dodatkiem, tworzą niezwykły duet. Wino o chronionej nazwie pochodzenia Ribera del Duero swoje początki miało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku.

Inicjatywa ta zrodziła się wśród licznych właścicieli tamtejszych winnic i plantatorów, pragnących zapewnić rozwój winnic i jakość win w swoim regionie. Związek między winem, a regionem jego pochodzenia (w tym przypadku rozciągającym się pomiędzy prowincjami Burgos, Valladolid, Segovia i Soria) jest niezwykle silny, odciska piętno na krajobrazie, kulturze, a nawet osobowości mieszkańców i ich zwyczajach. Duszą tego regionu są winogrona szczepu Tempranillo, które nadają winu odpowiedni kolor, aromat i postać (dopuszczalne są również szczepy Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot). Wina Ribera del Duero zaczynają się od różowych i młodych win czerwonych, aż po stare wina, należące do najbardziej długowiecznych win w całej Hiszpanii.

Krokiety z szynki serrano i mięsa
Składniki ( na 4 porcje)
¼ litra mleka
30 g masła
100 g mąki
40 g cielęciny
40 g szynki Serrano
2 jajka
15 g bułki tartej
Oliwa z oliwek Extra Vergine Baena
Sól
Pieprz


Sposób przygotowania
Na tej samej patelni podsmażyć mięso, a następnie szynkę Serrano, całość  zmielić. Podgrzać masło na nowej patelni, a gdy się rozpuści, przełożyć zmieloną szynkę i mięso. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dolewać powoli mleko, ciągle mieszając tak, jakby mieszało się sos bechamel. Doprawić do smaku i przełożyć powstałą masę do miski, żeby wystygła.
Gdy ciasto wystygnie, formować krokiety o wielkości wedle uznania, obsypać mąką, nastęnie posmarować roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na gorącej oliwie.


Krewetki w czosnku

Składniki ( na 4 porcje)
300 g obranych krewetek
8 ząbków czosnku
Suszona ostra papryczka
Oliwa z oliwek Extra Vergine Baena
Sól


Sposób przygotowania
Zagrzać oliwę na patelni lub w rondlu. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę. Obrać ząbki czosnku i dodać je na patelnię. Gdy zaczną się rumienić, dodać krewetki i szczyptę soli. Pozostawić krewetki do czasu gdy zmienią kolor (około 3-4 minut).
Krewetki przełożyć z patelni i podawać w glinianym naczyniu. Serwować z chlebem.


Pieczarkowa przekąska

Składniki ( na 4 porcje)
360 g świeżych pieczarek
40 g szynki Serrano
8 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek Virgen Extra Baena
4 kromki białego chleba
Sól

Sposób przygotowania
Umyć i obrać pieczarki, odciąć nóżki. Wlać oliwę na patelnię i dodać gruboziarnistą sól. Rozdrobnić czosnek, dorzucić do oliwy i podsmażać, aż nabierze  złotego odcienia. Następnie dodać pieczarki, kawałeczki szynki Serrano i podsmażyć wszystko na bardzo gorącym tłuszczu.
Pokroić  chleb i przełożyć do przygotowanego wcześniej w naczynia.
Podsmażone z obu stron pieczarki wyłożyć na półmisek lub nadziewać po 3 na drewniany patyczek do szaszłyków, przekładając je kawałkami szynki Serrano. Całość posypać natką pietruszki.

Materiały kampanii promującej hiszpańskie dziedzictwo kulinarne pod hasłem: ORIGINAL FLAVORS: THE MEDITERRANEAN ESSENCE

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT