Vinisfera

Klubowa cava

W ramach 3-letniej kampanii promocyjnej win musujących Cava, 31 maja w restauracji KOM w Warszawie po raz drugi odbyła się ekskluzywna kolacja połączona z degustacją win Cava. 

W ramach 3-letniej kampanii promocyjnej win musujących Cava, 31 maja w restauracji KOM w Warszawie po raz drugi odbyła się ekskluzywna kolacja połączona z degustacją win Cava. Menu opracowane przez Wiesławę Szczep (szef kuchni i współwłaścicielka restauracji KOM) zostało skomponowane pod konkretne gatunki win Cava, tak by wydobyć i podkreślić ich unikalny smak. Zaproszeni goście – gwiazdy estrady i kina, mogli przekonać się o wyjątkowości i różnorodności Cava, które w połączeniu z wyszukanymi potrawami stanowią niezapomniane kompozycje.
Wina musujące Cava to nie tylko wyśmienity aperitif, ale również znakomite uzupełnienie dań głównych. W typowo letnim menu nie zabrakło hiszpańskich akcentów – owoców morza, truskawek i szpinaku, który jest głównym składnikiem katalońskiej kuchni. Białe szparagi z karmelizowanym kumkwatem i  szafranowym vinaigrette idealnie skomponowano z Cava Brut Gran Reserva. Natomiast połączenie Cava Rosado Brut z confit z piersi kaczki z makaronem soba, radicchio i szpinakiem w sosie balsamicznym mile zaskoczyło nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na deser, by wydobyć
i podkreślić wytrawny smak Cava Brut, szef kuchni zaproponowała pistacjową panna cottę z musem truskawkowym i imbirowo balsamicznym miodem.

W upalne dni nic tak nie chłodzi jak orzeźwiająca moc bąbelków. Ocieplający się stale klimat wyjątkowo sprzyja konsumpcji Cava. Aktualny trend w Katalonii, gdzie Cava jest nieodłącznym elementem wszystkich posiłków, to czerpanie przyjemności z picia wina CAVA typu „Brut Nature”, a także dobrze znanego typu „Brut” (mocno wytrawne).  

 „Brut Nature” to wino, do którego nie dodano cukru, a „Brut” może zawierać do 15 g/l cukru resztkowego pochodzącego z winogron. Oba typy dobrze komponują się z szynką Pata  Negra, oliwkami i serem, np. z polskim oscypkiem. “Brut Nature” może wydawać się ostrzejszy dla przeciętnego podniebienia, ale style i preferencje szybko się zmieniają, a gama i głębia win CAVA – od „Brut Nature” po „Semi-Seco” – to wielka przyjemność dla tych, którzy lubią eksperymentować.

Warto wspomnieć że od czerwca działa już CAVA CLUB – stowarzyszenie miłośników hiszpańskich win musujących CAVA.
Cava Club zrzesza miłośników wina, entuzjastów Hiszpanii i hiszpańskich win musujących – amatorów i profesjonalistów, smakoszy, degustatorów, importerów, właścicieli sklepów winiarskich, sommelierów, enologów, restauratorów i dziennikarzy. Celem klubu jest promocja kultury picia oraz popularyzacja gatunkowych win regionalnych Cava – dumy Katalonii, stanowiących nieodłączny, jakże charakterystyczny, element jej kultury i kuchni.

Inauguracja odbyła się w piątek, 1-ego czerwca w ogrodzie składu win Roberta Mielżyńskiego przy ulicy Burakowskiej w Warszawie wśród pnącej się winorośli i porozrzucanych w trawie beczek. Konwencja spotkania była swobodna i niezobowiązująca – „Catalonian Tapas Bar”. Przybyło ponad 200 gości reprezentujących różne środowiska, w różnym wieku i o różnych „winnych” temperamentach. Polało się dużo wina – serwowano ponad 20 różnych gatunków Cava, większość z nich pojawiła się w Polsce po raz pierwszy. Nawiązując do obecnego trendu w Katalonii – najwięcej było win typu „Brut”, które zawierają do 15g/l cukru resztkowego pochodzącego z winogron oraz najbardziej wytrawnych – „Brut Nature”, do których nie dodaje się cukru. Wina te doskonale komponowały się z typowymi „tapas”: szynką Pata Negra, serem Serano i oliwkami.

Goście chętnie wypełniali formularze uczestnictwa w klubie, Jedną z głównych aktywności Cava Club będzie organizacja degustacji win, zatem duże zainteresowanie udziałem w klubie daje nadzieję na kolejne spotkania z różnorodnością win musujących z Katalonii. Wyprzedzając fakty – zapraszamy już teraz. Będziemy informować o kolejnych spotkaniach.

(informacja prasowa Institut del Cava – Poland)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT