Vinisfera

Konoba czyli chorwackie przyjemności

Chorwackiego słońca – dosłownie i w przenośni – nigdy dosyć. Patrząc na to co za oknem, postanowiłem uwolnić go trochę z butelek wina.
Wina chorwackie i samą Chorwację eksploruję od wielu już lat nie kryjąc fascynacji tamtejszymi uprawami, endemicznymi odmianami, etc. Dawałem tego dowód w licznych publikacjach (zachęcam do użycia wyszukiwarki na Vinisferze, jeśli kogoś temat również interesuje).
Z tym większą przyjemnością przyjąłem wiadomość o importerze, który na tych właśnie winach jest skupiony. Mowa o wrocławskiej Konobie.
Za projektem tym stoją Magdalena Frister i Wojciech Kawa. Zauroczeni Chorwacją i tamtejszym winem postanowili sprowadzać je do Polski. Sklep ruszył we Wrocławiu. Wszystkie wina z portfolio to autorska selekcja i jest to selekcja ciekawa oparta o niewielkich producentach, lokalnych smaczkach i odmianach winorośli.

Jedna z wielu dalmackich winnic (fot. M. Kapczyński)

Sklep Konoba znajduje się w centrum Wrocławia, przy ul. Ruskiej 23. Jest ładnie zaprojektowany (przeczytacie o tym tutaj). Działa też  strona internetowa – jest czytelna, estetyczna, z prostą, intuicyjną nawigacją.
Jak wiadomo chorwackie wina do najtańszych nie należą, ale miłośnicy dobrego smaku, lokalnych ciekawostek nie będą żałować. Zresztą, skuteczny doradca smaku – stan środków na karcie płatniczej – często podsuwa najlepsze podpowiedzi.
To co – wpuścicie do kieliszka trochę chorwackiego słońca?

Kontakt:
Konoba
Ruska 23, 50-079 Wrocław
+48 785 587 177
konoba@konobawine.pl
Otwarte: Pon. – Pt. / 13:00 – 18:00

(5-) Adriatic brut, Mikulić, Pelješac, Srednja i Južna Dalmacija, Chorwacja, 12,5%
Importer: Konoba
Zaczynamy oczywiście od bąbelków. Na nie zawsze jest odpowiednia pora. Mikulić to niewielka rodzinna winiarnia działająca na wyspie Pelješac. Zarządza nią Antonio Mikulić. Tu otrzymujemy odświeżające, ultrarześkie wino musujące powstałe z lokalnych odmian pošip, rukatac, w oparciu o metodę tradycyjną. Dojrzewało 18 miesięcy na drożdżowym osadzie. Prezentuje się lekko i radośnie. W aromatach i smakach są jabłka, gruszki, mirabelki, siano, biały pieprz oraz przyjemne podbicie cytrusowe (ananas, cytryna, morele, brzoskwinia). Bąbelki na chwałę tego wina pracują solidnie i wytrwale. Nie można odmówić mu żwawości, dobrej kwasowości, ciekawego stylu. W finiszu czysto i transparentnie, wyczuwalny świeży chleb, kruszonka, mokre kamienie oraz szczypta adriatyckiej morskiej soli. Mniam. Aż mi się zatęskniło do tych żwirkowo-kamiennych plaż…
Cena: 220,00 zł

 

 

 

(4+) Pošip 2021, Mikulić, Srednja i Južna Dalmacija, Chorwacja, 13%
Importer: Konoba
 Owoce pošipa na to właśnie wino Antonio Mikulić kupuje od przyjaciół – winogrodników działających na pobliskiej wyspie Korčula (dlatego najdziecie na etykiecie oznaczenie geograficzne Korčuli). Otrzymujemy tu białe wino o ładnym, nasyconym żółcią kolorze. Aromaty są gęste, maślano-oleiste – dojrzałych owoców i ziół. Poza dojrzałymi gruszkami, jesiennym sadem, lekko dymną i pieprzną nutą wyczujemy tu olej rzepakowy, zielone oliwki, mieszankę ziół (liść laurowy, rozmaryn, rumianek, herbatka lipowa) słomę, siano, orzechy laskowe. Pełna wytrawność. Całość jest delikatnie maślana, orzechowa. Jest to zgrabne, gęste wino – dobrze wypadające jako propozycja do gastronomicznych połączeń, np. do duszonego w maśle i winie labraksa?
Cena: 150,00 zł

 

(5-) Pošip sur lie 2020, Toreta, Korčula, Srednja i Južna Dalmacija, Chorwacja, 13,5%
Importer: Konoba
Kolejny pošip. Winiarnia Toreta znajduje się w miejscowości Smokvica na Korčuli. Wino to wypada nieco inaczej niż opisane powyżej powyższy, dojrzewanie na osadzie drożdży zrobiło swoje. Dojrzewanie – 18 miesięcy w dużych (2200 l.) sławońskich beczkach dało styl bardziej wygładzony, dojrzały, gęsty, lekko pieprzny. Pieprzność miesza się tu z akcentami korzennymi, przyprawowymi, lekko ziemistymi. Są delikatne garbniki, w tle banan, karmel, zioła, masło, śmietana, wanilia. Przygotujcie się na białe wino, które jest gładkie, aksamitnie miękkie, ale i bardzo konkretne w charakterze. Powstało ledwie 3 tysiące butelek. Na etykiecie widać graficzny odcisk palca właściciela winnicy, sygnał-potwierdzenie, że to autorska robota.
Cena: 160,00 zł

 

postup-mikulic

(5-) Postup 2017, Mikulič, Pelješac, Srednja i Južna Dalmacija, Chorwacja, 14,5%
Importer: Konoba
Odmiana plavac mali, z której słynie Pelješac. Wyczuwamy soczyste wiśnie, świeżo zerwane maliny, trochę jeżyn. Jest też ściółka, lekko dymne i ziemiste akcenty. Wino przeszło 5 miesięcy dojrzewania w dębowych beczkach i dwa lata w butelce. Ten długi proces dojrzewania zrobił swoje, ładnie rozwinął, rozbudował wino. Jest żywica, mokry tytoń, dym, owoce jałowca, świeżo zmielony czarny pieprz, szyszki. Jest to plavac dostojny i konkretny. Wyrazisty, delikatnie rozgrzewający, z przyjemnymi taninami. Udało się wydobyć z niego dobre rejestry. Szczodre, esencjonalne, pełne słońca  wino. Choćby dlatego  przydałaby mu się mniej „żałobna” etykieta. Ale co tam, to co w butelce najważniejsze!
Cena: 170,00 zł

matusko dingac

(5-) Dingač 2017, Matuško, Pelješac, Dingač, Chorwacja, 14,5%
Importer: Konoba
Dosadny, konkretny i dojrzały plavac mali z cenionej apelacji Dingač na Pelješacu. Jest w tym winie dojrzałość, gorąco lata i dojrzałość jesieni, wyraziste taniny oraz tchnienie alkoholu i igliwia. Jest szczodre, pełne owocowych aromatów i smaków: gorzka czekolada, wiśnie w likierze, dżem jeżynowy, las po deszczu, żywica, wędzonka, suszona papryka, eukaliptus i mieszanka polnych ziół. To coś dla konsumentów poszukujących konkretu – mocarne wino, solidnie rozgrzane śródziemnomorskim słońcem. Powinniście go zaznać.
Cena: 170,00 zł

(5-) Di-Mare cuvee 2017, Matkovič, Pelješac, Dingač, Chorwacja, 14,5%
Importer: Konoba
Zestawienie odmian plavac mali (70%) i marselan (30%). Wino dojrzewało przez rok w beczkach ze sławońskiego dębu. Faktura wina – zbudowana przez dojrzewanie, wiek wina – jest dotarta, zbalansowana, szlachetna. Wyczuwalne: suszona papryka, dym, wiśnie, maliny, jałowiec, mokry tytoń, drewno cydrowe i wiele więcej. Ma w sobie dużo dobrej skoncentrowanej, owocowej materii. Wino w finiszu jest długie i trwałe jak korki na Zakopiance. Robi wrażenie.
Cena: 270,00 zł

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Mariusz Kapczyński

- redaktor naczelny tego serwisu. Pisze, edukuje, organizuje winiarskie wydarzenia. W 2021 roku wydał nagradzany "Atlas Wina. Polska". Juror międzynarodowych konkursów winiarskich. W roku 2015 wyróżniony przez „Magazyn Wino” nagrodą Grand Prix w kategorii „promocja kultury wina w Polsce”. W roku 2018 został nagrodzony przez Kapitułę Nagrody Świętego Marcina za „za wyjątkowe zasługi w dziedzinie promocji polskiego wina”.

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT