Najmniejsze zbiory wina w Niemczech od 2010 roku
Jak poinformował Niemiecki Instytut Wina (DWI), po otrzymaniu ostatecznych szacunków zbiorów ze wszystkich 13 regionów winiarskich, tegoroczne zbiory w Niemczech wyniosły prawdopodobnie jedynie 7,3 mln hektolitrów moszczu winnego.
Oznacza to spadek o 7 proc. w porównaniu z ubiegłorocznymi zbiorami oraz o 16 proc. w stosunku do średniej z ostatnich dziesięciu lat, wynoszącej 8,7 mln hektolitrów. Byłby to najniższy poziom zbiorów od 2010 roku, kiedy zebrano tylko 7,1 mln hektolitrów.
Zmniejszone zbiory i drobniejsze jagody winogron
Znaczny spadek zbiorów wynika głównie z niższych plonów w czterech największych regionach winiarskich: Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Badenii i Wirtembergii. Mniejsze jagody, niższa wydajność moszczu oraz intensywna selekcja gron po intensywnych opadach deszczu w połowie września spowodowały, że tylko w Hesji Nadreńskiej szacuje się spadek zbiorów o 23 proc., czyli około 600 000 hektolitrów w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat. Dla Palatynatu prognozuje się 400 000 hektolitrów moszczu mniej (-18 proc.) niż wynosi średnia dziesięcioletnia, dla Badenii o 180 000 hektolitrów mniej (-15 proc.), a w Wirtembergii spodziewany jest spadek o 200 000 hektolitrów (-22 proc.) w stosunku do średniej z ostatnich dziesięciu lat. Dwucyfrowe procentowe spadki zbiorów przewiduje się również w regionie Nahe (-21 proc.), a także w dwóch heskich regionach winiarskich: Rheingau (-18 proc.) i Hessische Bergstraße (-11 proc.).
Lepsze zbiory w regionach wcześniej dotkniętych przymrozkami
Z kolei dobre plony odnotowano w regionach, które w ubiegłym roku ucierpiały z powodu późnych przymrozków. Dotyczy to zwłaszcza wschodnich regionów: Saksonii i Saale-Unstrut, a także Ahr, gdzie zbiory wzrosły trzykrotnie w porównaniu z rokiem poprzednim. Mozela i Frankonia również osiągnęły wyniki nieco powyżej średniej.
Wyjątkowa jakość win dzięki wysokiej dojrzałości gron
Wszystkie 13 regionów zgodnie ocenia jakość tegorocznych win jako bardzo dobrą, dzięki wyjątkowo wysokiemu stopniowi dojrzałości winogron. „Jagody były wprawdzie mniejsze, ale bardziej aromatyczne, co pozwala oczekiwać win o intensywnym, owocowym smaku i dużej koncentracji” – podkreślił rzecznik DWI, Ernst Büscher.