Vinisfera

Naturalny cydr z Psiej budy

Polscy cydrownicy rzemieślniczy nie ustają w działaniach i eksperymentach. Co rusz słychać o nowych pomysłach, cydrowniach, degustacjach. Do nas trafił kolejny, ciekawy i bardzo smaczny Cydrrr z Psiej budy…

Polscy cydrownicy rzemieślniczy nie ustają w działaniach i eksperymentach. Co rusz słychać o nowych pomysłach, cydrowniach, degustacjach. Do nas trafił kolejny, ciekawy i bardzo smaczny Cydrrr z Psiej budy. Jakiś czas temu opisywaliśmy różne butelki pochodzące z tej autorskiej cydrowni. Omówiony poniżej cydr warto z pewnością do tej wcześniejszej listy degustacyjnej dołączyć.

(4+) Cydr z Psiej budy „En”, 6%
nastaw: 16.12.2013, butelkowanie: 1.04.2014
Cydr grudniowy, nastawiony na moszczu uzyskanym z 10 odmian jabłek: złota reneta, alwa, boiken, boskoop, zimnoye limonnoye, golden delicious, elize, mutsu, gloster, idared. Wtórna fermentacja przeprowadzona była z użyciem gęstego syropu jabłkowego uzyskanego przez wymrażanie moszczu. Pienistość jest tu solidna, dobrze prezentująca się w kieliszku. Aromat przyjemny, miękki, owocowy, lekko szarlotkowy, podbity akcentami jabłkowych pestek, suszonych kwiatów, ziół. Cydr ten jest w pełni naturalny – niesiarkowany, niepasteryzowany, niefiltrowany. W ustach gładki, gęsty owocem, z przyjemnie wyczuwalnym, lekkim osadem. Jest  odświeżający i esencjonalny. Podoba mi się jego delikatna mętność i pożywny charakter. Autor cydru – Tomasz Piotrowski – zapowiada jego wersję bio. Już na nią niecierpliwie czekam.

Mariusz Kapczyński

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT