Vinisfera

Niemcy, rocznik 2021 – raport

To nie był łatwy rok dla winiarzy w 13 niemieckich regionach winiarskich. Niemniej, jak ocenia Niemiecki Instytut Wina (DWI), obecnie najmłodszy rocznik należy uznać za udany pod kątem jakości owoców. Tegoroczny ogólnokrajowy zbiór, szacowany na 8,7 mln hektolitrów, będzie tylko nieznacznie mniejszy od przeciętnej wielkości liczonej w skali wieloletniej.

Niezmordowani winiarze i niewyczerpane pokłady cierpliwości
Jak zauważa dyrektor zarządzająca DWI Monika Reule, „w tym roku winiarze po prostu dali z siebie wszystko, niezmordowanie walcząc z arcytrudnymi wyzwaniami, jakie postawiły przed nimi głównie obfite opady deszczu”. Po konieczności podjęcia latem intensywnych zabiegów mających na celu ochronę zdrowia winorośli winiarze nie ustawali w swych mozolnych wysiłkach aż do stosunkowo późno rozpoczętego winobrania. Masę pracy i cierpliwości kosztowało wyselekcjonowanie zdrowych jagód i stworzenie im warunków zapewniających jak najdłuższe dojrzewanie. W przypadku odmian później dojrzewających, jak riesling, zbiory odbywały się do końca października, a w niektórych winnicach potrwają jeszcze do listopada.

fot: DWI

Aromatyczne i filigranowe wina
Pozytywnym efektem tegorocznego późnego zbioru okazuje się być wybitna wyrazistość aromatów jagód, rozwinięta podczas ciepłych jesiennych dni i chłodnych nocy. Wina rocznika 2021 charakteryzują się więc szczególnie zaznaczoną owocowością. Są też wyraźnie lżejsze w stylu niż w ostatnich bardzo ciepłych latach i wykazują się świeżą, orzeźwiającą owocową kwasowością.
Spore różnice w zbiorach pomiędzy regionami
Stan zbiorów rozkłada się w tym roku bardzo nierównomiernie na poszczególne regiony winiarskie. W zależności od warunków mikroklimatycznych i skuteczności środków ochrony roślin osiągi różnych winnic na obszarze tego samego regionu potrafią sięgać od „ekstremalnie słabych” do „nadzwyczaj dobrych”.
Różnice w zbiorach między regionami są równie rozbieżne. Na przykład w Mittelrhein i we Frankonii spodziewane są bardzo dobre rezultaty, które będą wyższe nawet o jedną trzecią, czy inaczej dwanaście procent od długoletniej średniej. Z kolei w Badenii późne przymrozki spowodowały duże straty w uprawach, zwłaszcza na południu regionu, w tej sytuacji oczekuje się tu spadku plonów o 20 procent w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat. Niższe plony, odpowiednio o 15 i 10 %, notuje się również w Saale-Unstrut i Nahe.

Świetne wieści z regionu Ahr
W pozostałych niemieckich regionach winiarskich ocenia się, że zbiory winiogron będą mniej więcej takie, jak dotychczasowo przeciętny dla każdego z regionów. Wirtemberscy winiarze są zadowoleni ze średniej wydajności upraw, która pomimo późnych przymrozków i szkód spowodowanych gradobiciami cieszy nieco może zaskakującą przewagą nad, swoją drogą wyjątkowo słabym, wynikiem w 2020 roku. Tak samo usatysfakcjonowani są właściciele gospodarstw w regionie Ahr, którym dzięki nieocenionej pomocy i solidarności niezliczonych wolontariuszy udało się zebrać plon kalkulowany na 39 000 hektolitrów.

Europejskie winiarstwo na minusie
Wobec stosunkowo niewielkich zbiorów moszczu winnego w Europie w roku 2021, które wedle szacunków Komisji Europejskiej będą prawdopodobnie o 13 procent mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 171 milionów hektolitrów, niemieccy producenci wina widzą się z dorobkiem ze swych upraw na relatywnie dobrej pozycji na krajowym i międzynarodowym rynku wina.


_____________________________________________________________
Niemiecki Instytut Wina (DWI) jest organizacją ds. PR i marketingu niemieckiego winiarstwa. Głównym zadaniem DWI jest promowanie jakości i wzrostu sprzedaży win z 13 niemieckich regionów winiarskich poprzez działania marketingowe w kraju i za granicą. Działania obejmują przede wszystkim realizację kampanii informacyjnych wraz z promocyjnymi wydarzeniami, udział w krajowych i międzynarodowych targach, organizację prezentacji win i imprez wspólnie z niemieckimi producentami, organizację wyjazdów prasowych i branżowych oraz dostarczanie bieżących informacji na temat niemieckiego winiarstwa. Biuro Niemieckiego Instytutu Wina działa przy Polsko-Niemieckiej Izbie Przemysłowo-Handlowej od 2015 roku.

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT