Vinisfera

Nowy rocznik tokajów Pendits w Krakowie

18 czerwca, w krakowskiej winiarni Lipowa 6F Krakó Slow Wines Lipowa 6F, odbyła się premierowa degustacja nowego rocznika sztandarowego wina importera czyli Tokaj Furmint „Krakó” 2012 z Winiarni Pendits, Marty Wille-Baumkauff z Tokaju (o tym niezwykłym projekcie winiarskim pisaliśmy już tutaj).

18 czerwca, w krakowskiej winiarni Lipowa 6F Krakó Slow Wines Lipowa 6F, odbyła się premierowa degustacja nowego rocznika sztandarowego wina tego importera czyli Tokaj Furmint „Krakó” 2012 z Winiarni Pendits, Marty Wille-Baumkauff z Tokaju (o tym niezwykłym projekcie winiarskim pisaliśmy już tutaj).


Wina z tokajskiej winiarni Pendics (fot. G. Owca)

Prezentowany nowy rocznik wino występowało jako „król wieczoru”, ale towarzyszyły mu znane już wcześniej (i wysoko oceniane) wina od tego producenta. Można było spróbować: Tokaj Muskotaly z rocznika 2011, kapitalnie łączące dwa typowe dla Tokaju szczepu furmint i muskotaly, wino „Dialog” z rocznika 2009, oraz – jako niespodzianka wieczoru – wytrawny Tokaj Szamorodni 2009.
Oczywiście, pojawił się też, nagrodzony w zeszłym roku złotym medalem Grand Prix Magazynu Wino w kategorii win białych, starszy brat prezentowanego wina czyli Tokaj Furmint Krakó 2011.

Degustację prowadził Stefan Wille-Baumkauff, który wyjaśniał zawiłości prowadzenia  biodynamicznej uprawy oraz przedstawił historię winnicy. Stefan jak się okazuje jest absolwentem szkoły typu „Waldorf” prowadzonej wg założeń Rudolfa Steinera czyli twórcy i ideologa biodynamiki.


Stefan Wille-Baumkauff (w czarnej marynarce, po prawej) podczas degustacji (fot. G. Owca)

W roczniku 2012 Tokaj Furmint Krakó winiarnia Pendits wyprodukowała tylko ok. 2 tysiące butelek i większość z nich trafi prawdopodobnie do polskich konsumentów.  
Podczas degustacji winom towarzyszyło sushi (przygotowane przez restauracje Sakana z Krakowa) oraz autorskie przystawki Krako Slow Wines. „Król wieczoru” Tokaj Furmint Krakó 2012 rewelacyjnie współgrał ze szparagami z sosem z oscypka od Wojtka Komperdy oraz z wędzonym pstrągiem z hodowli „Pstrąg Ojcowski”.
Myślę, że w nadchodzącym lecie, sięgając po wino białe na pewno częściej pomyślimy o winiarni Pendits z Tokaju, o jej biodynamicznych winach a w szczególności o specyficznym, wiele obiecującym, winie Tokaj Furmint Krakó 2012.

Kolejne miasta prezentacji win z winiarni Pendics to Tychy (Warsztaty Smaku) i Warszawa (Kafe Zielony Niedźwiedź).

Tekst i zdjęcia: Grzegorz Owca

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT