Vinisfera

Pierwsza hybryda dopuszczona w winnicach Szampanii

Francuska organizacja INAO (L’Institut National de l’Origine et de la Qualité) 10 lutego potwierdziła wniosek o zatwierdzenie odpornej odmiany winorośli volits do produkcji win z oznaczeniem Champagne AOC. Ta nowa odmiana jest pierwszą odporną odmianą winorośli, która została włączona do tej francuskiej apelacji. Odmianę wprowadzono na zasadzie próbnej (co najmniej 10 lat).
Voltis to odmiana winorośli o „zrównoważonej odporności”, która pozwala na mocne ograniczenie zabiegów fitosanitarnych, np. przeciwko chorobom grzybowym (mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy). Projekt zakłada, że voltis może zajmować do 5% powierzchni winnic w danym gospodarstwie i stanowić do 10% w kupażu wina.
Eksperyment z tą odmianą odbywa się w ramach programu „Variétés d’Intérêt à Fin d’Adaptation” (VIFA) – wychodzącemu naprzeciwko zmianom zachodzącym w świecie wina (zmiana klimatu, oczekiwania społeczne i środowiskowe, zagrożenia produkcyjne, rozwój rynku, etc.).

Winnice Szampanii (fot. M. Kap©zyński)

W Szampanii do tej pory dozwolonych było w sumie siedem odmian. Te najbardziej znane to oczywiście chardonnay, pinot noir i pinot meunier, ale dopuszczone w apelacji są także: pinot gris, pinot blanc, petit meslier i arbane (arbanne). Hybryda voltis wprowadza tym samym trochę nowej „narracji” w szampańskich winnicach.
Voltis jest odmianą białą (oznaczaną również jako Colmar 2011 G), która jest nową, złożoną międzygatunkową krzyżówką między Villaris x VRH 3159-2-12 (zawiera geny Vitis berlandieri, Vitis rupestris i Vitis vinifera). Hybryda ta powstała we współpracy między instytutem winoroślowym INRA z siedzibą w Montpellier i Instytutem Juliusa Kühna w Siebeldingen w Niemczech w ramach rozpoczętego w 2000 roku projektu rozwoju odmian PIWI. Celem krzyżowania było zachowanie co najmniej 95% materiału genetycznego Vitis vinifera oraz integracja tzw. genów odporności przeciwko dwóm odmianom mączniaka.
Voltis jest uważany za dobre uzupełnienie chardonnay (dojrzewa nieco później od niego), jednak jego wydajność musi być poważnie ograniczana. Jak już wspomniano voltis jest odporny na mączniaka rzekomego i prawdziwego (odporność pozwala ograniczyć stosowanie fungicydów o 80-90 procent), ale z kolei wrażliwy na botrytis i czarną zgniliznę winorośli.

Więcej o parametrach voltis oraz jego zdjęcia znajdziecie tutaj.

Informacja za:
piwi-international.org
wein.plus

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT