To jeden z najciekawszych producentów kraftowych okowit i wódek, którzy pojawili się na polskim rynku w ostatnim czasie.
Podole Wielkie (położone na Pomorzu, niedaleko Lęborka) ma spore tradycje gorzelnicze – produkcja spirytusu odbywała się tu już 150 lat temu. Jednak współczesna historia to lata 90. ub wieku, kiedy gospodarstwo wydzierżawili i przywrócili do życia Irena i Andrzej Paszotowie, którzy dziś mocno wspierani są w prowadzeniu gospodarstwa przez syna Michała i jego żonę – Paulinę. Choć w rodzinie tej nie było tradycji gorzelniczych, to trzeba przyznać, że wejście na rynek w grudniu 2019 roku było naprawdę udane. Staranne podejście do produkcji niemal na starcie zaowocowało nagrodami, wyróżnieniami i dobrą opinią w środowisku konsumenckim.
Podole Wielkie
Podole Wielkie to tak naprawdę dwie gorzelnie w jednym miejscu – pierwsza od początku (czyli od 1994 roku jako Gorzelnia Rolnicza Andrzej Paszota), regularnie modernizowana, zajmuje się produkcją ziemniaczanego destylatu rolniczego. Powstaje go około 1,5 miliona litrów rocznie. Druga – działająca od roku – poświęcona jest produkcji destylatów rzemieślniczych pod marką Podole Wielkie. Tu w portfolio producenta znajduje się sześć produktów – dwie wódki (żytnia i ziemniaczana) oraz okowity (z pszenicy, żyta, ziemniaków i jęczmienia). W przypadku okowit producent mocno podkreśla użycie własnych surowców, kontrolę każdego etapu produkcji i rzemieślniczą filozofię wytwórstwa, hasłem przewodnim gorzelni jest wszak hasło „od pola do butelki”. W przypadku wódek jest nieco inaczej – jest to autorskie zestawienie składników, ale wykonywane na rektyfikacie kupowanym.
Portfolio Podola Wielkiego na pewno się powiększy – planowane jest powiększenie kolumny rektyfikacyjnej, w kilkudziesięciu różnych beczkach dojrzewają destylaty czekając na swój moment.
W zeszłym roku gorzelnia otworzyła się na zwiedzających. Bilet (w który wliczone jest zwiedzanie, degustacja i kieliszek degustacyjny) kosztuje 39 zł.
”Podolskie” wódki wypadają naprawdę dobrze, stylowo i wyraziście, ale uwagę przykuwają naprawdę z wyczuciem zrobione okowity – bardzo ładnie przenoszą aromaty i smaki użytych surowców, są złożone, dobrze wyleżakowane. Duże brawa dla Michała Paszoty oraz kierownika gorzelni – Andrzeja Żółcia.
fot. Podole Wielkie
Zadbano nie tylko o jakość alkoholu. Uwagę zwraca ładny design etykiet, butelek, opakowań, dobrze dobrana kolorystyka. Również strona internetowa, materiały promocyjne są przygotowane profesjonalnie – od tej strony stylistycznie ładnie zachowany jest kraftowy charakter produkcji. Jest w tym niewymuszony luz, połączony z dyskretną elegancją i autorskim stylem.
Informacje podawane na etykietach są konkretne i w odpowiadają rzeczywistości. Co jest o tyle dobre, że najczęściej kontretykieta jest tej rzeczywistości życzeniowym zaklinaniem.
Z wielką przyjemnością odkryłem te destylaty, trzymam kciuki za dalszą działaność Podola Wielkiego, bezkompromisowe podejście i co za tym idzie – dobry poziom produktów.
(5-) Wódka Ziemniaczana, Podole Wielkie, pomorskie, Polska, 40%
Surowiec na tę wódkę pochodzi z „Pola za Parkiem”. Aromaty są transparentne, wyraziste i zwięzłe, krążące wokół akcentów gorzelnianych i warzywnych: kalarepy, startych ziemniaków, a także mąki, białego pieprzu, jabłkowych pestek i prażonych ziaren słonecznika. W ustach jest to wódka kragła, nieco tłusta, nieagresywna, choć nie brak jej charakteru. Ujawnia nuty siana, selera, prażonych pestek słonecznika i delikatną „owocową” słodycz dodatkowo podbitą ziemniaczaną nutą (tarte i gotowane ziemniaki). Całość ma dobrze zdefiniowaną i zdecydowaną budowę, jest miękka, lekko rozgrzewająca, z pieprznym finiszem. Ma charakter i ciekawy indywidualny styl. Powstało nieco ponad dwa tysiące butelek.
Cena: 102,00 (0,7 l.)
Do kupienia tutaj.
(4+) Wódka Żytnia, Podole Wielkie, pomorskie, Polska, 40%
Przyjemne i czyste aromaty. Wyczujemy słód jęczmienny, świeżo upieczone ciasto, chleb, karmelki, seler, suszone kwiaty, wanilię. W ustach jest to wódka intensywna, żywa, delikatnie chropowata lecz jest to zadziorność przyjemnie wchodząca w interakcję z podniebieniem. Jest też widoczna odrobina łagodzącej słodyczy. W tle prażony ryż i kukurydza. Finisz lekko karmelowy, poddymiany, chropawy. Zgrabna, dobrze skrojona wódka. Powstało nieco ponad 2 tysiące butelek.
Cena: Cena 99,00 zł (0,7 l).
Do kupienia tutaj.
Czas na omówienie okowit (o różnicy między wódką a okowitą możecie przeczytać, np. tutaj).
(4+) Pszenica 2018, Gospodarstwo Podole Wielkie, 42,6%
Pszeniczna okowita okazuje się w aromatach stateczna, równa i delikatna, ma akcenty jabłkowych pestek, świeżo zagniecionego ciasta, kruszonki i lekką nutę selera. W ustach słodkawa, zaokraglona i miękka, z przyjemną lekko goryczkową końcówką. Fajna, wydaje się w smaku nieco „przymglona”, dymna, łagodna. To propozycja dla miłośników bardziej obłaskawionych smaków.
Materiał wyjściowy: „Pole za parkiem”, powstało 1610 butelek.
Cena: 129,00 zł
Do kupienia tutaj
(5-) Żyto 2018, Podole Wielkie, pomorskie, Polska, 42,6%
Pole „Szóstka”, destylację (podobnie jak w innych okowitach) przeprowadzono tylko raz, powoli, w miedzianej kolumnie. Okowita jest miękka, niesłychanie przystępna, lekka, gładka i – piszę to z prawdziwą przyjemnością – zbalansowana i elegancka. Można wyczuć trochę delikatnych korzennych przypraw (biały pieprz, kumin), marchewkę, seler. Okowita ta niebywale gładko mości się w ustach i przełyku, w finiszu niesie coś niby czekoladowego, niby kawowego, prażonego, co bardzo ładnie uzupełnia całość. Bierzcie to. Jest to prawdziwie zniuansowana, autorska propozycja. Takie żyto to ja rozumiem!
Powstało 1638 butelek.
Cena: 129,00
Do kupienia tutaj
(5) Ziemniak 2015, Podole Wielkie, pomorskie, Polska, 42,6%
„Ziemniak” prezentuje się naprawde rasowo, esencjonalnie i z charakterem. Szybko rozgrzewa serce i dobre emocje. Uwodzi pieprznością, nutami selera, pieruszki, dymu, obierek ziemniaczanych i puree. Okowita o wspaniałej złożoności i długim finiszu z charakternym posmakiem. Nie ma sie co rozpisywać. Wspaniała klasa i styl. Śpieszcie się. Zostały ostatnie butelki tego cymesu. Przyznam, że już Wam zazdroszę, że macie przed sobą degustację. Od tej pory spojrzycie na ziemniaka z zupełnie innej strony.
Źródło surowca: „Pole za parkiem”, wykonano 1356 butelek.
Cena: 195,00 zł
Do kupienia tutaj
(5+) Jęczmień 2018, Podole Wielkie, pomorskie, Polska, 42,6%
Intensywny wyrazisty aromat i smak, orzechy ziół ziarna pszenicy, prazony ziarna słonecznika, pieprz, Jeśli z dobrej jakości jęczmienia da się „wycisnąć” najlepsze destylacyjne „soki” to tutaj wyciśnięto je idealnie. . Wspaniale miękka lekko rozgrzewająca gładka lekko pikantna wódka. Długo trzma w ryzach finisz – korzenny przyjemnie rozgrzewający. Tyle na początek wystarczy. Sprawdźcie to sami. To jak wyciagnięta przyjazna dłoń gorzelnika ku tym którzt szukaja polskich destylatów bardzo wysokiej klasy. Z charakterem.
Źródło surowca: Pole „Babie C”, wyprodukowano: 1543 butelki .
Cena: 129,00 zł
Do kupienia tutaj
Mariusz Kap©zyński
Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, destylat z dużą klasą
(4) – dobry, interesujący destylat
(3) – przyzwoity
(2) – słaby
(1) – omijać z daleka, destylat z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”