Vinisfera

Śladami oliwy. Liguria

7 marca w krakowskiej restauracji „Farina”  firma Itabo przygotowała szkolenie poświęcone oliwom. Tym razem tematem wiodącym były produkty z Ligurii. W trakcie wieczoru swoje artykuły przedstawił Alessandro Anfosso – producent i degustator oliwy. Opowiedział o wyjątkowości liguryjskich przysmaków i przedstawił niektóre z nich (oliwa extra vergine D.O.P 2007, oliwa extra vergine monocultivar, oliwa extra vergine Tumai)

Śladami oliwy. Liguria

 

7 marca w krakowskiej restauracji „Farina” odbyło się kolejne, zorganizowane przez firmę Itabo, spotkanie poświęcone oliwom. Tym razem tematem wiodącym były produkty z Ligurii.

W trakcie wieczoru swoje artykuły przedstawił Alessandro Anfosso – producent i degustator oliwy. Opowiedział o wyjątkowości liguryjskich przysmaków i przedstawił niektóre z nich (oliwa extra vergine D.O.P 2007, oliwa extra vergine monocultivar, oliwa extra vergine Tumai). Przy okazji omówiono kwestie związane z typowymi dla Ligurii odmianami  oliwek, np. bardzo charakterystyczną i na swój sposób niepowtarzalną odmianą Taggiasche, Frantoio, i Razzola. Mówiono także o kwestiach związanych ze szczegółami klasyfikacji i technik produkcji różnych rodzajów oliw oraz innych liguryjskich przysmaków – firma Anfosso produkuje na przykład interesujące pesto wykonane na bazie wyjątkowej bazylii, wyróżnionej jako D.O.P.

Liguria produkuje obecnie około 30 tysięcy kwintali oliwy rocznie. Prowincjami o największej produkcji jest Imperia i Savona. W regionie tym podczas oliwkowych żniw użycie maszyn jest niemożliwe, ze względu na tarasowy profil terenu upraw zbiory oliwek odbywają się ręcznie.

Krakowskie spotkanie z liguryjskimi nie skończyło się tylko teoretyzowaniem, obecni mogli skosztować wina, oliwek, bruschetty z młodą oliwą i talerza troffi z pesto.

(mk)

Zostaw komentarz

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT