Czwartek, 24 Stycznia, 2019     ostatnia aktualizacja 22-01-2019
 
Lodowo i bursztynowo
 
2019-01-06

Winnica Turnau umacnia swoją pozycję na polskim rynku wina. Przez kolejne roczniki win idzie równym krokiem, trzymając poziom, z lekka tylko dokonując korekty stylistycznej. Nie zasypiają gruszek w popiele, realizują pomysły i nie boją się eksperymentów.


Zbiory gron na wino lodowe (fot. Winnica Turnau)

Całkiem niedawno, w listopadzie, Turnauowie pokazali wino świętomarcińskie (uczestnicząc w akcji "Gęsina na świętego Marcina"). Bardzo udane, żwawe, pełne soczystej owocowości i, dobrze skontrowanej kwasowością, lekkiej słodyczy - białe (z odmiany solaris) oraz - nieco bardziej chropawe, poważniejsze, "twardsze" - czerwone (z rondo). Jeszcze wcześniej na rynek wypuszczono nowość - wino pomarańczowe, choć ja wolę okreslenie "bursztynowe". Zresztą, nawet nazwa jest w tym wypadku bardziej adekwatna - Ambre. Z innych nowinek - już niedługo powinna dotrzeć do Was oficjalna informacja o pierwszym winie musującym z Winnicy Turnau. Czekam na nie niecierpliwie.
O wszystkich wrażeniach z degustacji win już dostępnych poczytacie poniżej.




(4) Seyval blanc 2017, Winnica Turnau, zachodniopomorskie, Polska
,10,5%
Półwytrawne. Aromat i smak grają tu w wyraziście owocowych tonacjach owocowych. Są jabłka w syropie, galaretka cytrynowa, biała porzeczka, soczyste gruszki oraz dojrzały agrest. Tło delikatnie słodkawe, miękkie, z lekkim akcentem szparagów, szypułek, pestek. To przystępny, gładki, świeży styl. Bezpieczny wybór.
Cena: 70,00 zł





(4+) Riesling 2017, Winnica Turnau, zachodniopomorskie, Polska, 12%
Wytrawny riesling niosący sporo świeżości i typowych dla odmiany akcentów cytrusowych. Próbowany zaraz po otwarciu trochę grymasił, trzeba było chwili, żeby dobrze usadowił się w kieliszku. Później było już dobrze, z wolna uwalniał wielość tropikalnych rejestrów - cytryny, brzoskwini, moreli i mandarynki. Orzeźwiająco kwasowe i lekkie wino.
Cena: 90,00 zł




(4+) Johanniter 2017, Winnica Turnau, zachodniopomorskie, Polska, 9%
Ten półsłodki johanniter wypada przyjemnie, owocowo i zgrabnie. Dominuje melon, brzoskwinia, gruszka, dojrzałe jabłko, landrynki cytrynowe, dżem agrestowy. Wino jest kwasowe i na podniebieniu prezentuje się żwawo. Nie jestem fanem win półsłodkich, ale temu winu nic nie brakuje. Jest dobrze poukładane, ma sporo owocowości, żwawości i przyjemny finisz. Znajdzie z pewnością wielu fanów.
Cena: 75,00 zł





(4+) Ambre 2016, Winnica Turnau, zachodniopomorskie, Polska, 14%
Winnica Turnau obok kilku innych polskich (np. de Sas, Bliskowice, Wzgórz Trzebnickich) wprowadza na rynek wino dłużej macerowane na skórkach (w tym wypadku jest to solaris). Wino o przyjemnym, nasyconym herbacianym kolorze. Aromaty są soczyste i zachęcające - suszonych moreli, orzechów, kandyzowanych owoców, propolisu. W ustach delikatne i przyjemne, z delikatnymi taninami i delikatną goryczką. Technicznie właściwie wszystko zostało tu wykonane jak trzeba. To ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy dopiero wchodzą na "bursztynowy szlak", jest to bowiem lżejszy typ takiego wina. Nie chcę przesądzać i rozstrzygać czy solaris jest najlepszą odmianą na tego rodzaju eksperymenty. Wino generalnie uzyskano smaczne, ale wydaje się, że solars jest odmianą zbyt "lekką" na mocniejsze, poważniejsze wina tego rodzaju. Niemniej - polecam to wino spróbować. Jest to nowa, ciekawa karta w talii polskich win bursztynowych.
Cena: 90,00 zł





(4+) Szlachetny zbiór 2017, Winnica Turnau, zachodniopomorskie, Polska, 10%
Solaris z późnego zbioru, z gronami dotkniętymi szlachetną pleśnią. Aromat (i smak) bardzo zachęcający - owocowy, przyjemnie miękki, lecz jednoczesnie pełen świeżego, kwasowego  podbicia. Dominują nuty owocowe - dojrzałego jabłka, gruszki, ananasa, całość zamknięta w miodowej (dość skoncentrowanej) słodyczy i podbita kwasowym wykończeniem. Sporo frajdy...
Cena: 65,00 zł (za butelkę 0,375 ml)





(5-) Wino lodowe 2017, Winnica Turnau, zachodniopomorskie, Polska, 10%
O tym czym są i jak powstają wina lodowe możecie przeczytać tutaj. W polskim wydaniu tych - trudnych w uzyskaniu i produkcji - win jest się nad czym się pochylić. Johanniter, który uroczo i z męstwem przemarzł na baniewickich krzakach, dał winu koncentrację i wyrafinowany sznyt. Wyczuć można bogatą gamę suszonych owoców, szarlotki, jabłkowych pestek, rodzynek, pieczonego jabłka, wędzonej śliwki oraz akcenty korzenne - cynamonu, kawy, gałki muszkatołowej. Całość gra długo i przyjemnie na podniebieniu. Takimi "lodowymi" klimatami można bez problemu rozgrzewać sceptyczne serca.
Cena: 190,00 zł (za butelkę 0,375 ml)




(4) Cabernet 2017, Winnica Turnau, zachodniopomorskie, Polska, 13%
Cabernet cortis niesie typowe dla siebie rejstry owocowo-warzywne. Jest wiśnia z pestką, jeżyny, czarna porzeczka, tarnina oraz wspomniane rejestry warzywne, ziołowe oraz korzenne (seler, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, estragon i szałwia), jest też akcent ziemisty i tytoniowy. Jest to wino niezbyt ciężkie, raczej średniej wagi. W tle da się wyczuć zioła, pieczone kasztany ziemię, ściółkę, dym. Jest w nim jeszcze odrobina chropowatości, surowych tanin, ale jego czas nadchodzi. Dajcie mu dłużej odetchnąć w dekanterze.
Cena: 90,00 zł



Mariusz Kap©zyński


Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”


Komentarze

VinCięty - 2019-01-07 02:04:54