Środa, 22 Maja, 2019     ostatnia aktualizacja 20-05-2019
 
Domaine l`Aigueliere czyli sygnał z Vinobaru
 
2019-02-18


Vinobar to łódzki importer działający od 2014 roku. Zajmuje się nie tylko importem wina, w portfolio znajduje się też szeroka gama produktów spożywczych, piwa i cydry, itd. Sklep z tą ofertą, o nazwie "Smaki Aromaty" można znaleźć w Łodzi przy ulicy św. Franciszka z Asyżu 24.
W ofercie winiarskiej znajdziemy głównie wina z klasycznych kraj ów winiarskich - Francji, Hiszpanii, Włoch, ale jest też coś z Mołdawii czy Gruzji. Importer ma dobra politykę cenową, przydałoby się jednak bardziej otworzyć na świat i uruchomić solidną stronę internetową z całą ofertą, co mam nadzieję - niedługo nastąpi.


Winnice Domaine l`Aiguelière

Omawiane poniżej wina pochodzą z Domaine l`Aiguelière, które powstało ponad 30 lat temu w regionie Langwedocja-Roussillon. To przedsięwzięcie załozone przez Aimé Commeyras pochodzącego z rodziny o dlugich tradycjach winirskich w Montpeyroux oraz Pierre-Louis Teissedre`a, profesora enologii na Uniwersytecie w Bordeaux. Po śmierci Aimé jego młodszy brat Auguste przejął kontrolę nad produkcją wina, wspomagany przez Marca Esclarmonde, młodego i kompetentnego enologa.
Działają na 25 hektarach. W uprawie dominują odmiany czerwone (23,5 ha) - głównie syrah plus grenache, cabernet sauvignon (plus nieznaczne ilości innych odmian). Resztę  upraw stanowią odmiany białe - sauvignon blanc i viognier. Średni wiek winorośli wynosi 35 lat. Zbiory przeprowadzane są ręcznie.
Wina cechuje południowy charakter, ekstraktywnośc i wyrazistość. Nie można producentowi odmówić też konsekwencji w prezentowanym stylu.

Kontakt:
Vinobar
ul. Obywatelska 102/104
94-104 Łódź
tel: 512 315 302; 512 100 488




(4+) Sarments 2015, Domaine l`Aiguelière, IGP Mont Baudile, Languedoc-Roussillon, Francja, 13%
Importer: Vinobar
Sauvignon blanc plus viognier. Dominują nuty gruszki, dojrzałej koszteli, jesiennych liści, suszonych ziół. W ustach jest lekko woskowe, z akcentami pestki. Całość lekko podbita kwasowością i nutą białego pieprzu. Jest w tym winie coś uroczo nienachalnego, bezpretensjonalnego, co uwodzi podniebienie. Lubię takie wina,  które się na nic nie silą, nie mają aspiracji do półek premium a  jednak zachowują charakter i interesujący styl. Solidna robota. Sami sprawdźcie.
Cena: 49,00 zł





(4) La Côte Rousse 2015, Domaine l`Aigueliere, AOC Montpeyroux, Langwedocja, Francja, 14%
Importer: Vinobar
Stare krzyewy syrah, 8 miesięcy dojrzewania w beczkach. Mocne i postawne wino. W aromatach wyczuwalna gęstość i intensywność owoców (jagody, jeżyny, wiśniowa nalewka). W ustach nie brakuje mu dojrzałej, konfiturowej, „słodyczy”, gęstości, owocowej dojrzałości i gładkości. Całość podbita jest akcentami korzennymi, ziołowymi. Jest to mocny zawodnik, może nawet trochę za bardzo. To wino o muskularnej budowie, które ma jeszcze potencjał dojrzewania na kilka lat. Na pewno trzeba je zdekantować - potrzebuje tlenu i jest z lekkim osadem. Dacie mu tym roztropnym postępowaniem sporo wsparcia.
Cena: 95,00 zł




(5-) Peyre Brune 2013, Domaine l`Aigueliere, IGP Mont Baudile, Languedoc-Roussillon, Francja, 14%
Importer: Vinobar
100% cabernet sauvignon. Aromaty instensywne, poddymione, lekko ziemiste. Jest sok z czarnej porzeczki, kawa, dym. W smaku jest obfite i wyraziste. Dużo tu wyrazistych, postawnych nut aronii, nalewki z tarniny, jałowca, ściółki, spalonego drewna, żwiru, kawy, wiśni z pestką. Mimo wieku trzyma postawność, wigor i charakter. Jest też w nim lekka chropawość tanin, korzenność i lekko rozgrzewający akcent.
Cena: 124,00 zł




(5-) Velours 2015, Domaine l`Aigueliere, AOC Terrasses du Larzac, Langwedocja???, Francja,  14%
Importer: Vinobar
45% grenache, 53% syrah, 2% mourvedre, dojrzewało 4 miesiące w dębie francuskim. Aromaty leśne, wiśniowo-pestkowe, lekko ziemiste i żwirowe, przydymione. Są jagody, jałowiec, jeżyny, aronia. W ustach mocno owocowe, taniczne, ma dobrą kwasowość, nadającą winu wigoru, wartkości. Jest tu także pewien rodzaj grafitowego "chłodu" a także przyjemna pieprzność i ekspresja wynikająca z dojrzewania wina w beczkach (akcenty starych mebli, tabaki, pestek, mokrego tytoniu). Wino jest gęste, kusi dojrzałością i soczystością owocu. Finisz korzenny, przyprawowy, długi.
Cena: 59,00 zł




(4) L`Esprit 2013, Domaine l`Aigueliere, AOC Coteaux de Languedoc, Montpeyroux Francja, 14%
Importer: Vinobar
Syrach i grenache. Wino nieco nieokrzesane, z owocem wiśni z pestką, tarniny, wędzonej śliwki, znoszonej skóry. Mimo wieku, ma w sobie jeszcze trochę dzikości i surowości. Niesie rejestry czereśni, suszonej szynki, ściółki, warzyw i piwnicy. W tle aroniowe skórki, czarna porzeczka, dzika wiśnia, ratafia, trochę pieczonych kasztanów, wędzonki, igliwia. Trochę dzikie, zwierzęce, w finiszu delikatnie żywiczne, podane w lekko alkoholowej otoczce.
Cena: 59,00 zł




(4+) Le Sourire de Lise 2016, Domaine l`Aigueliere, AOC Montpeyroux de Languedoc, Francja, 14%
Importer: Vinobar
80% grenache, 20% syrah. Przyjemne, wszystko postawione jest na to, by wino zagrało nam przyjemną owocowa "melodię:. Nie za ciężką i nie zbyt rzewną. To bodaj najlżejsze, najbardziej żwawo prezentujące się czerwone wino z tego zestawu. Są lekkie tony owoców leśnych, pieprzu, korzeni, żwiru. Może podobać się lekkość, owocowy sznyt, malinowe (przyjemnie kwasowe) rejestry, lekkie taniny i żurawina. Wszystko podbite korzennym tonem suszonej papryki i pieprzu.  To naprawdę bezpretnesjonalne, żwawe i przyjemne wino. Podać je można do mocno paprykowanych kiełbas, długo dojrzewających szynek, gulaszu.
Cena: 43,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”