Środa, 26 Czerwca, 2019     ostatnia aktualizacja 25-06-2019
 
Wyspa chłostana wiatrem
 
2019-03-20


Bardzo cenię Sardynię za jej naturalny urok, zachowany lokalny charakter. Jej odosobnienie oraz pewną odporność na zachodzące w świecie zmiany widać również w winach, których wiele zachowuje nieco rustykalny, oldskulowy charakter (wyspe i jej wina opisywaliśmy już, m.in tutaj). Miałem okazję znowu ich spróbować przy okazji wydarzenia Sardinian Table 2.0, które odbyło się 14 lutego w Hotelu Regent w Warszawie.
Impreza zorganizowana była przez Associazione APS Promo Eventi oraz Taste It All - wine & food promotion.
Zanim zaczęło się oficjalne spotkanie z producentami, ja oraz sardyński sommelier Angelo Concas, poprowadziliśmy seminarium poświęcone winom sardyńskim.


Sardyńskie wina zawitały do Warszawy po raz drugi (fot. Olaf Kuziemka)


Oto co dane było nam degustować.

Cantina di Mogoro www.cantinadimogoro.it
Założona w 1956 roku. Produkuje około 800 tysiecy butelek rocznie. Działaja na 350. hektarach w Mogoro. Cechuje ich dość tradycyjny styl, sskupiają się na lokalnych odmianach winorośli. Robią też wina musujące

(4+) Anastasia 2018. DOC Sardinia Semidano di Mogoro
100% odmiany semidano. Na wyspie znajduje się tylko 300 ha tej odmiany (jeszczew roku 200 było tylko 50 ha)  Delikatne, rumiankowe, korzenne, są tu nasiona słonecznika, siano, biały pieprz, zioła. Wino jest świeże, ma dobrą kwasowość. Poukładane i smaczne.

(4) T`amo 2017, IGT Isola dei nuraghi blanco
Semidano, vermentino, moscato bianco. Wino wypada świeżo – kwiatowo i cytusowo. Ma delikatny kolor i takąż strukturę. Wyłapać tu można nuty banana, jabłek, gruszki, dojrzałego agrestu, lekka ziołowość. Zgrabne, nieskomplikowane.



(5-) Puisteris 2016, Sardegna Semidano di Mogoro DOC Superiore
Semidano. Wino delikatne, o jabłkowych, gruszkowych i jaśminowo-słomianych aromatach. W ustach złożone i długie. Ziołowe, lekko pikantne, podbite przyjemnym akcentem mineralnym. Wino kompleksowe, o intrygującym posmaku, swietnie sprawdzi się w łączeniu z potrawami.

(4+) Vignaruja 2015, Cannonau di Sardegna DOC
Cannonau. Ciemnowiśniowy kolor. Ma w sobie troche chropowatości, suroości. Są wiśnie z pestką, czarny , jeżyny,, lekki akcent beczki jagody, liść laurowy, oregano, pieprz kajeński, atrament. Wypada dość miękko ale zdecydowanie, sporo w jego materii sporo oddechu, „przestrzeni”, lekkiej rustykalności.



Cantina di Mogoro


(4+) Cavaliere Sardo 2015. Sardegna Terralba Bovale DOC Riserva
100% bovale sardo. Wino dzikie, lekko nieokrzesane, z nutami skóry, ziemi, żwiru, tuszu, pieprzu, wędzonego mięsa, ale tez i kwiatów. Dojrzewało rok w beczce, ale jej wpływ nie jest bardzo intensywny, znać za to wpływ na zmiękczenie tanin. W finiszu pieczone kasztany, zioła (liść laurowy, rozmaryn), dym.



Cantina Romangia www.cantinaromangia.it

Kooperatywa założona w 1996 roku, zrzeszająca winiarzy z obszaru Sorso-Sennori. Działalność oparta o 60 ha winnic i lokalnych odmianach winorośli jak moscato, cannonau czy vermentino.

(4+) Sabbia 2017, DOC Vermentino di Sardegna
Vermentino. W aromatach i smakach wanilia, rumianek, polne kwiaty, zioła, jesienne jabłka, pigwowiec. Jest w nim lekka pikantność oraz wyrazista mineralność (muszle, morski piasek), delikatnie jodowe, z ziołowa końcówką. Podawałbym je do tłustych wędzonych ryb.

(5-) Pietra 2017, IGT Romangia Cagnulari
100% cagnurali. Purpurowa barwa. Wino świeże i miękkie, z charakterem. Dużo tu rejestrów, ziół, ziemi, wiśni, jeżyn, zielonych oliwek, warzyw (karczoch), tytoń. Bogate, rozłożyste wino.


Winnice Cantina Romangia


(4-) Radice 2016, Cannonau di Sardegna D.O.C.
100% cannonau. Kolor dość delikatny, ewoluowany. Wydaje się trochę zbyt konfiturowe, przejrzałe, nie utrzymane w ryzach świeżości. Są akcenty konfitury wiśniowej, dymu, znoszonej skóry, plasteliny, zwietrzałego pieprzu. Z czasem trochę zyskuje.

(3) Roccia 2016, IGT Romangia Rosso
Podstawe wina (60%) stanowi odmiana monica plus kilka innych lokalnych odmian. Wino jest zbyt „przegotowane”, oklapłe, ociężałe. Wyłapać można rejestry wiśni, pestek, węgla, tuszu, ziół, lekkie nuty prostego porto, półki z lekarstwami, alkohol.


Agricola Soi
  www.agricolasoi.it
Niewielki producent. Winiarnia położona w samym centrum wyspy, w wiosce Nuragus. To naturalna, niezanieczyszczona lokalizacja, pagórkowata okolica, poddana działaniom silnych wiatrów Mistral i Sirocco.



Agricola Soi

(4+) Lun 2015, Isola dei Nuraghi IGT
Cagnurali plus barbera sarda i syrah. Rozpasane, pełne „naturalistycznych”, chłopsko-podwórkowych aromatów (stajnia, warzywa, grzyby), jest też akcent jeżyn, zielonych oliwek, jodyny. Wino dzikie, o niebagatelnym charakterze i sardyńskiej ekspresji.


I Garagisti di Sorgono
   www.garagistidisorgono.com
Winiarnia połozona w samym centrum wyspy (Mandrolisai). Wykorzystują lokalizację winnic na najlepszych wzgórzach - Burdaga, Figu, Pischina, Pardu i Cresia, znajdujących się na wysokości około 550 m.n.p.m. Skupieni na lokalnych odmianach winorośli: cannonau, muristeddu i monica.



(4) Uras 2015, Vino rosso
Odmiany monica, cannonau, muristreddu. Wino cieliste, mięsiste, o gęstym owocu. Są nuty dojrzałych, lekko podwędzonych śliwek, jeżyn, wiśni, czekolady. Jest sporo zioł i korzennych akcentów (rozmaryn, oregano, liść laurowy, ziele angielskie). Finisz lekko ziemisty.
 

Fratelli Serra   www.vernacciaserra.it
Winiarnia działająca na 14 hektarach. Była to pierwsza sardyńska firma, która otrzymała status apelacji „Vernaccia di Oristano”. Z tych win zresztą – jak łatwo się domyślić – słyną.



(5) Vernaccia 2004, DOC Vernaccia di Oristano
Winiarnia zaskoczyła wspaniałymi wydaniami tego wina z różnych starszych roczników (2002, 2001), pokazując jak piękny potencjał tkwi w tych winach. Wino o lekko herbacianym kolorze i bogatym bukiecie: masła, miodu, suszonych moreli, apteki, orzechów, suszonych owoców. W ustach intensywny i długi smak, bogaty, pełen akcentów, które odnaleźć można, np. w brandy: suszone owoce, tytoń, lekarstwa, star meble, bergamotka. Złożone, intrygujące wino.


(fot. Olaf Kuziemka)

To jest dobra wiadomość - Sardynia pod kątem winiarskim ciągle pozostaje wyspą do odkrycia. Choć jest to już stosunkowo popularna destynacja turystyczna, to trudno uznać, że Sardynia jest zadeptana masową turystyką. Udało jej się zachować naturalny czar, świetną kuchnię, nietypowe wina. Warto więc wykorzystać szansę i dopisać wyspę na listę miejsc koniecznych do odwiedzenia.

Warto wspomnieć, że w Warszawie oprócz winiarzy zaprezentowali się też inni wystawcy, oferujący lokalne produkty dobrej jakości:

Feudo Sardo (wędliny) www.salumisardegna.com
Panificio Ferreli (pieczywo) www.ferreli.it
Picciau Formaggi (ser) www.picciauformaggi.it
Sa Marigosa (przetwory) www.samarigosa.com
Smeralda Bottarga (owoce morza) www.smeralda.com
Sun&Sand Sardinia (turystyka) www.sunandsandsardinia.com


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”