Piątek, 07 Maja, 2021     ostatnia aktualizacja 04-05-2021
 
Biodynamików dwóch
 
2020-12-20


Przedstawiamy dwóch producentów wina z portfolio Rafa-Wino. Jeden pochodzi z Węgier (Bencze), drugi z Austrii (Umathum). Pierwszy jest przedstawicielem młodego pokolenia winiarzy, drugi to już niemal klasyk, nestor austriackiego winiarstwa. Obydwu łączy jednak filozofia produkcji wina - w pełni naturalne, biodynamiczne podejście.

Rodzinna winiarnia Bencze została założona w 2011 roku, na zboczu wulkanicznego wzgórza św. Jerzego. Istvan Bencze sznyty enologa zdobywał we Włoszech. Od samego początku swoje winnice nad Balatonem prowadził organicznie, a od roku 2015 winnice prowadzi już metodami biodynamicznymi (posiada certyfikat Demeter). Jak więc łatwo się domyślić - Istvan ceni sobie naturalne i tradycyjne podejście do produkcji win. Skupia się na lokalnych odmianach, są one fermentowane na dzikich drożdżach, fermentacja i dojrzewanie odbywają się w beczkach i w różnego rodzaju amforach. Nie stosuje się filtracji, klarowania oraz SO2. Istvan działa na 19 hektarach. Winiarnia prowadzi działalność enoturystyczną.


Oto trzy butelki z tej winiarni.



(5) Riesling 2019, Bencze, Badacsony, Węgry, 11,5%
Importer: Rafa-Wino
Wino w kolorze bardzo lekkiego, mętnawego naparu z herbaty. Aromaty przyjemne, nienachalne, są wręcz zwiewne, zachęcające czystością i naturalnością. Wyczujemy późne, jesienne jabłka, rumianek, miód lipowy, biały pieprz, suszoną skórkę z cytryny, pestki grejpfruta. W smaku? Chłodna owocowa struga wspaniale syci gardło i zda się, że w ogóle bardzo korzystnie wpływa na podniebienie i poprawę nastroju. Owocowa materia jest tu przyjemnie ożywiona kwasowością, wino jest esencjonalne, choć nie jest winem ciężkim. Ma się przyjemne wrażenie powrotu do pierwotnych smaków, naturalności, słowem - do bazy. Duża przyjemność degustacji.
Cena: 84,99 zł




(5-) Kéknyelű 2019, Bencze, Badacsony, Węgry, 12%
Importer: Rafa-Wino
Kéknyelű  to klasyczna dla regionu, ale niezbyt szeroko znana, odmiana. W tym wypadku wino fermentowało na dzikich drożdżach i prawie przez rok dojrzewało w glinianych amforach. Ma ono delikatnie żółty, mętnawy kolor (brak klarowania i filtracji). W aromatach i smakach jabłka, słoma, owczy ser, suszone kwiaty lipy, siano, jesienne opadłe liście, jabłkowe pestki. Są tu nuty lekko dymne, słomiane, delikatnie mineralne. To przyjemnie skrojone wino, niesiarkowane, utrzymane w indywidualnym stylu. Warto je poznać.
Cena: 101,99 zł



(5-) Autochthon 2019, Bencze, Badacsony, Węgry, 12%
Importer: Rafa-Wino
Wino zrobione z z mieszanki trzech lokalnie uprawianych odmian: furmint (35%), harslevelu (49%) i kéknyelű (16%), wszystkie pochodzą z jednej działki - „Templomdombi”. Autochthon ma ładny, lekko mętny, pomarańczowawy kolor. Dużo tu uwodzących organoleptycznie aromatów i smaków (głównie owocowych i suszonych kwiatów) oraz przyjemnej świeżości. Znać w tym winie bezpretensjonalność oraz naturalny a nienachalny powrót do winiarskich korzeni. Czerpie się z niego jakąś pierwotną przyjemność degustacji, poczucie, że wróciło się do - może nie do początków - ale do bardzo naturalnego źródła smaków. Jest w tym winie lekkość, „oddech” i „przestrzenność” - takie porówania przychodzą mi do głowy. Nie wiem czy przemawiają Wam do wyobraźni, ale możecie je zweryfikować napełniając własny kieliszek.
Cena: 79,99 zł


Przeskakujemy do Austrii. Josefa Umathuma spotkałem po raz pierwszy jeszcze w czasach, kiedy Austriacy regularnie raz do roku przyjeżdżali dużą reprezentacją do Krakowa. Było to dość dawno temu, końcówka lat 90. Już wtedy spodobały mi się jego wina, uwagę zwracała też niebanalna osobowość winiarza i jego podejście do wina.



Umathum to winiarnia położona nad Jeziorem Nezyderskim, w apelacji DAC Burgenland. Josef "Pepi" Umathum zawsze kładł nacisk na naturalną uprawę i tradycyjną produkcję. Konsekwencją takiej filozofii było zwrócenie się najpierw ku organicznemu podejściu, a później ku biodynamice (jest to bodaj pierwsza austriacka winnica biodynamiczna). W działaniach Josefa widać typowo autorskie podejście i dbałość o każdy detal. Pepi działa na 40. hektarach. Podstawę (85%) tworzą odmiany czerwone: zweigelt, st. laurent i blaufränkisch, poza tym cabernet sauvignon i pinot noir. Z białych welschriesling, sauvignon blanc, pinot gris, traminer i chardonnay. Ciekawostką jest odtworzenie upraw odmiany lindblättriger (hárslevelü).



(4+) Rosa 2019, Umathum, Burgenland, Austria, 12,5%
Importer: Rafa-Wino
Kolor intensywnie malinowy, aromaty przyjemne, świeże i owocowe – róży, truskawek, żurawiny, kompotu wiśniowego, jabłkowych i wiśniowych pestek. W ustach przyjemne, o wybujałych dojrzałych, owocowych rejestrach – bezwzględny prym wiodą tu maliny i truskawki. Wino zgrabne, z przyjemnymi delikatnymi taninami, nadającymi winu więcej charakteru. Soczyste i smaczne. Sprawdzi się zarówno pite solo, jak i przy stole, w łączeniu z daniami, ma bowiem bardzo "elastyczny" charakter.
Cena: 79,99 zł



(4) Zweigelt biodynamic 2018, Umathum, Burgenland, Austria, 12,5%
Importer: Rafa-Wino
Zweigelt soczysty, bardzo owocowy, o wyrazistym charakterze dzikiej, kwaskowatej wiśni oraz owoców leśnych. Tak w ogóle, to pelno w nim klimatów leśno-ziemistych (mech, ściółka, szyszki, żywica, kora sosnowa), rośliny wodne. W ustach wino jest owocowo-pestkowe, żywe, o niezbyt ciężkiej materii z lekka zarysowanej taninami. Finisz lekko dymny, korzenny, delikatnie pieprzny (czerwony pieprz, pieprz kajeński).
Cena: 84,99 zł



(5) Haideboden 2015, Umathum, Burgenland, Austria, 13%
Importer: Rafa-Wino
Świetne zestawienie trzech odmian: 70% zweigelt, 15% blaufränkisch, 15% cabernet. 18 miesięcy dojrzewania w beczkach. To wino soczyste, pełne dojrzałości, słońca i po prostu wspaniałej winnej esencji. Wyczujemy maliny, wiśnie, żywicę, fiołki, drzewo sandałowe, cydrowe, dym, igliwie. Ma świetną kwasowość i przyjemnie podkreślające charakter wina - dojrzałe i dotarte - taniny. Wino wspaniale się rozwinęło - jest zbalansowane, zniuansowane i ze wszech miar atrakcyjne. Warto!
Cena: 164,99 zł


Wszystkie wina do kupienia na stronie Rafa-Wino lub krakowskim sklepie Wine Lab.


Punktacja
:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”