Wtorek, 21 Września, 2021     ostatnia aktualizacja 17-09-2021
 
Hvar. Odmrażanie serca (II)
 
2021-07-09

W marcu, kiedy za oknem panowała szarość i roztopy ponure jak homilie arcybiskupa Jędraszewskiego, "odmrażałem serce" winami pochodzącymi z pięknej chorwackiej wyspy Hvar. Dziś, kiedy upały, słońce skwar oraz przejmująca spiekota klawiatury, nadszedł czas na drugą część tekstu. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście wakacji, to może weźmiecie na celownik tę uroczą wyspę, by nasycić się jej urokami, aromatami, pieszczotą uderzeń słonego morskiego wiatru?
Ja z przyjemniością wpuściłem znowu do kieliszka i do domu trochę chorwackiego słońca, aromatów i smaków.


Winnice na Hvarze (fot. M. Kap©zyński)

W pierwszym artykule opisywałem nowych winiarzy, w tym opiszę klasyków, winiarnie bardziej znane i rozpoznawalne.

Artykuł ogólnie opisujący winiarstwo na Hvarze przeczytacie tutaj.

Podane w artykule ceny są cenami detalicznymi na miejscu. 1 kuna to około 0,60 złotego.


 

(5) Pošip 2019, Vina Tomić, Hvar, Dalmacja, Chorwacja, 13,5%
O Andro Tomiću, wyjątkowej postaci na Hvarze, pisałem już kiedyś tutaj. Jego winiarnia miesci sie w miejscowości Jelsa. Są to wina ze wszech miar warte uwagi. Tu otrzymujemy bardzo dobre wino. Ten Zgrabny pošip w aromacie ma dojrzałe gruszki, pestki z jabłka, suszoną skórkę z pigwy i cytryny, świeżo wypieczone bułki, zielone oliwki, prażone ziarna słonecznika, krem orzechowo-mleczny. W ustach jest to wino owocowe, treściwe, krągłe, gładko układające się na podniebieniu. Ma dojrzałość i owocową soczystość, są jabłka, gruszki, nalewka pigwowa. To stateczny, intensywny, gęsty styl - korzenny, z lekka pikantny (biały pieprz) i pestkowy finisz. Wino ładnie i statecznie rozwija się w kieliszku. Warto!
Cena: 90,00 kn


 

(4+) Prč 2019, Podrum Vujnović, Hvar, Centralna i Południowa Dalmacja, Chorwacja, 11,5%
Winiarnia Vujnović położona jest na wschodniej części wyspy, to nieduże przedsięwzięcie prowadzone przez młodego Juraja Vujnovića. Powstaje tu około 20 tysięcy butelek wina rocznie.
O odmianie prč pisałem w poprzednim tekście. To wino ma przyjemny, łagodnie żółty kolor. Zgrabne i zachęcające pomieszanie nut dojrzałych papierówek, gruszek, orzechów laskowych oraz oleistych (łupiny orzechów, ziarna słonecznika, pestek jabłkowych). zgrabny, z lekka pieprzny, wyczuć można siano, polne zioła. Wino o ciekawym niebanalnym charakterze. Lekkie, w bardzo jak na gorący Hvar, zwiewnym wydaniu (podonie jak inne wina Juraja). Tym bardziej polecam.
Cena: 70,00 kn



(4+) Pošip de luxe 2019, PZ Svirče, Hvar, Centralna i Południowa Dalmacja, Chorwacja, 14%
PZ Svirče Spółdzielnia winiarska znajdująca się w samym sercy wyspy - w miejcowości Svirče. Rozlewem własnego wina zajmuje sie od 1990 roku. PZ Svirče ma 88 członków i prawie tyle samo podwykonawców na południowym wybrzeżu Hvaru, o łącznej powierzchni 120 hektarów.
Otrzymujemy tu fajne, esencjonalne i lekko tłustawe wino z delikatnie ziołowym podbiciem. Niesie rejestry masła, świeżego pieczywa, pestek słonecznika, brioszki, herbatników, siana, rumianku, naparu z lipy. Wino o dobrej konsekwentnej budowie i wyrazistym smaku. W finiszu biały pieprz, jabłkowe i grejpfrutowe pestki, delikatna goryczka. Wino bardzo gastronomiczne, sprawdzi się do twardych serów, wędzonych ryb morskich czy pasztetów.
Cena: 80,00 kn



(4+) Pošip 2019, Zlatan Otok, Centralna i Południowa Dalmacja, Chorwacja, 13,5%

Wina i samego producenta opisywałem tutaj. Tutaj mamy do czynienia z odmianą pošip w wydaniu bio. Zlatan Otok daje sobie dobrze z nią radę. Wino w aromatach i smakach trzyma rejestry typowe dla odmiany a więc jest grejpfrut, gruszka, skórka z cytryny, jabłka, rumianek, lekkie nuty miodowe. Wypada przyjemnie, dość lekko, z nerwem i żwawą materią. Całość gęsta, ziołowo-pestkowa. W finiszu lekka pikantność.
Cena: 80,00 kn



(5-) Cesarica 2019, Carić, Hvar, Dalmacja, Chorwacja, 12%
O winiarni Carić pisałem tutaj. Wino Cesarica to udane zestawienie trzech lokalnych białych odmian: bogdanuša, pošip i maraština. Jest to wino przyjemne, średniej wagi, z nutami tymianku, pigwowca, ziaren słonecznika, rumianku i eukaliptusa. W ustach wyczujemy jabłka, gruszki, mieszankę polnych ziół. Wino jest świeże, żywe, z przyjemnym kwasowym nerwem. Całość jest dobrze ułożona, zbalansowana, z atrakcyjnym ziołowym tłem. Finisz lekko pestkowy, mineralny (słony). Dużo frajdy z picia. Aż chce się wrócić na Hvar!
Cena: 55,00 kn



(4+) Plavac de luxe (Ivan Dolac) 2011, OPZ Svirce, Hvar, Dalmacja, Chorwacja, 14,5%

Plavac mali wykonuje tu swoją pracę należycie. Znać intensywność smaków i wyrazistość aromatów. Wyczujemy jeżyny, wiśnie, owoce czeremchy i głogu oraz lekko tytoniowe i ziołowe rejestry. W smaku znać soczystość i dojrzałość owoców podbite z lekka korzennymi i pieprznymi nutami. Dominuje gęsta, owocowa materia: dżem z jeżyn, wiśnie z pestką, żywica, dym, gorzka czekolada, likier wiśniowy. Wino jest soczyste, świetnie dojrzałe, wyważone i co istotne - trzyma dobrą kwasowość.
Cena: 90,00 kn



(5) Plovac Ploški barrique 2013, Carić, Hvar, Dalmacja, Chorwacja, 15%
Na pierwszy plan wysuwają się tutaj wszystkie rejestry, które każą podejrzewać potężne wino, które przeszło dłuższy okres dojrzewania w beczce. Jest obficie, bogato. Wyczujemy wiśnie z pestką, jeżyny, aronię, drewno sandałowe, żywicę, kosodrzewinę, orientalne przyprawy, żywicę, sól, ziemię, jagoda. W smaku jest bardzo owocowe, są wędzone śliwki, wiśniowe pestki, nalewka aroniowa, atrament, macerat ziołowy, nalewka wiśniowa. Finisz to akcenty grafitu, poszycia leśnego. Jest to atrakcyjne, dobrze zbalansowane wino. Ciągle z dużym potencjałem dojrzewania. Doskonale sprawdzi się do suszonych szynek, pikantnych, paprykowych kiełbas, gulaszu, wołowiny w sosie grzybowym.
Cena: 130,00 kn



(4+) Ivan Dolac barrique 2016, Vujnović, Hvar, Dalmacja, Chorwacja, 14%

Przyjemnie zakręcony ziołowo-owocowo-korzenny plavac. Dotarty, dojrzały lekko powidłowy.
Nuty soczystych owoców, ziół, przypraw, korzeni tworzą bardzo atrakcyjny rejestr, dodatkowo dymny, lekko podwędzany, apteczny. Poza tym wyczujemy nuty likierowe, z lekka powidłowe, atramentowe, popiołu i pieczonych kasztanów. W tle trochę suchawych tanin, pieprzu, ziemi, pestek. Wino dobre do krwistego steka, duszonych w winie policzków wołowych czy cevapcici.
Cena: 140,00 kn



(5) Plavac Grand Select 2013, Zlatan Otok, Hvar, Dalmacja, Chorwacja, 15%
Plavac pochodzący z cenionej lokalizacji Sveta Nedjelija. Wypada bogato i w ciekawy złożony sposób. Jest to mocarne, lecz dobrze dotarte przez czas wino. Są jeżyny, wiśnie z pestką, konfitura malinowa. Likier aroniowy, czekolada a także jałowiec, rozmaryn, liść laurowy, żywica, szyszki, poszycie leśne. Wino, które za młodu miało zapewne twardą lecz niezbyt atrakcyjną muskulaturę, ale czas odpowiednio je wyrzeźbił, nadał sznytu i organoleptycznych barw. Warto poznać, daje sporo frajdy.
Cena: 165,00 kn


 

(5-) Illyricum 2016, Vina Tomić, Hvar, Centralna i Południowa Dalmacja, Chorwacja, 14%
Kupaż chorwacko-francuski czyli plavac mali i cabernet sauvignon czyli dwaj konkretni goście połączeni w udaną, tworzącą dojrzały, bo kilkuletni związek, parę. Więcej takich! Wino ma ciemnokrwisty nasycony kolor, jest bardzo południowe, śródziemnomorskie, pełne tamtejszych aromatów - przejrzałych fig, żywicy, nagrzanej słońcem ziemi, dzikich ziół, eukaliptusa, żywicy. Jest w nim siła i beztroska. Jest wspaniale esencjonalne, ultraowocowe (jeżyny, czarna porzeczka, nalewka z wiśni), ma podbiecie korzenne, ziemiste, w tle masa przypraw i ziół (liść laurowy rozmaryn, tymianek). Krzepi ducha i ciało. Hvar. Dla tych aromatów i smaków chcę tam szybko wrócić!
Cena: 90,00 kn

Pierwsza część tekstu znajduje się tutaj.

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”