Czwartek, 29 Lipca, 2021     ostatnia aktualizacja 29-07-2021
 
Grecja - muszle, kamienie, sól
 
2021-07-17

12 czerwca w krakowskiej restauracji Albertina miałem przyjemność wziąć udział w degustacji win greckich. Wina z tego kraju bardzo sobie cenię i nieraz o nich pisałem. Cieszy mnie fakt, że pojawiła się w Polsce nowa oferta, bo trudno uznać, że w Polsce mamy szeroki wybór win greckich.
Importerem opisanych poniżej win jest spółka Medsun z Wrocławia, właściciel sieci restauracji greckich w Polsce.
Degustację poprowadził sommelier - Krystian Sakas. Było to solidne i obfite próbowanie - ponad 20. win od różnych producentów i w różnym stylu.


Winiarski krajobraz Krety (fot. M. Kap©zyński)

Trafiło nam się dużo smakowitych momentów, selekcja win zrobiła dobre wrażenie. Przede wszystkim docenić można było transparentność i dobrą kwasowość win, alkohol utrzymany w ryzach, lekkość i ujmująca podniebienie mineralność. Kolejny mocny atut to indywidualny sznyt win oparty na bogactwie lokalnych odmian. Wszystko to dało wyborną organoleptyczną mieszankę. Pozostaje mi tylko kibicować temu przedsięwzięciu.

Kontakt:
Krystuan Sakas (sommelier)
tel.: 501 101 512
wino@grecja.pl
www.grecja.pl [podstrona z ofertą win w przygotowaniu]



(4+) Cuvee speciale brut 2018, Karanika, PGI Amyntaion, Grecja, 12,5%
90% xinomavro plus assyrtiko. Metoda tradycyjna. Przyjemne zachęcające i lekkie tonacje siana, drożdży, mirabelek, gruszek, orzechów laskowych, cytryny. Wspaniale odświeżające, kwasowe. Nie ma może tu pełnej integracji i długości. Ale jest frajda – lekkość, dobra pienistość i orzeźwienie.
Cena: 120,00 zł



(5-) Savatiano late release 2015, Mylonas, PGI Attica, Grecja, 13%
Aromatyczne, krótka maceracja, dojrzewanie nad osadem drożdży (battonage). Są zioła, rumianek, siano, pestki, trochę orzechów laskowych, bergamotki. Przyjemna owocowa koncentracja
(melon, gruszka, papierówka), pestki jabłkowe, delikatne taniny. Długie, ładnie wykończone, z przyjemnym ziołowym i delikatnie mineralnym finiszem. Bardzo polecam.
Cena: 110,00 zł



(4+) Naked Truth 2020, Mylonas, PGI Attica, Grecja, 13%
100% savvatiano. 20 dni fermentacji na skórkach. Kolor delikatnie nasycony. W aromatach: drożdże, pestki, korzenie, cytrynowa skórka, pestki z jabłka i grejpfruta, różane akcenty. Niezła kwasowość, wyraźna tanina. Sporo owocowości, ale przydałoby się nieco więcej koncentracji, integracji i złożenia. Finisz lekko wysuszający, ale treściwy. Gastronomiczne.
Cena: 95,00 zł



(4) Sunday, Mylonas, PGI Attica, Grecja, 12%
85% Savvatiano Słodkie (80 g/l), fermentowane w amforze. Aromaty landrynkowe, melon, ananas, brzoskwinia, landrynki cytrynowe. Stosunkowo lekkie, transparentne. Wypada cytrynowo i zaskakująco lekko, smacznie. Do ciasta pomarańczowego z waniliowym sosem będzie jak ulał.
Cena: 75,00 zł



(5) Vidiano 2020, Diamantakis, PGI Crete, Grecja, 12,5%

100% vidiano. Przyjemne, lekkie, słonawo-mineralne, odświeżające i kwasowe. Znajdziemy mirabelki, morele, cytrynę, ananasa. Podobać się może jego przejrzystość, lekkość oraz długi finisz. No i ta mineralność - dużo soli i przyjemności. Lubię takie wina i gorąco polecam!
Cena: 89,00 zł



(5-) Prinos white 2020, Diamantakis, PGI Crete, Grecja, 12%
Chardonnay 50% i malvazia di candida. Delikatnie, ale aromatycznie: miód, zioła, suszone jabłko, sporo cytrusowych (melon, papaja, mango i wiele innych). W ustach – zaznacza się malvazia i słoawo-muszlowe rejestry. Słodycz aromatów i słoność smaków, intrygująca kombinacja. Ciekawy, niebanalny, długi finisz. Sprawdźcie to sami na podniebieniu - nie będziecie żałować.
Cena: 75,00 zł



(4+) Petali 2018, Diamantakis, PGI Crete, Grecja, 13%
100% liatiko. Lekki ceglasto-różany kolor. W aromatach pączek z różą, zielone oliwki, czerwona herbata, zioła. W smaku truskawki, czereśnie, wiśnie. podobać się może delikatna materia i lekkość plus dobra kwasowość, lekkie taniny, dymność. Fajne. Idealne do tuńczyka z grilla czy moussaki.
Cena: 99,00 zł



(4) Ritinitis nobilis retsina, Gaia, PGI Peloponissos, Grecja, 12%
100% roditis. Oczywiście - jak to w retsinie - wyczuwalna żywica, sosna, ale i miód, jest delikatnie ziołowo, (siano, pestki). W ustach wypada smacznie, lekko i z wdziękiem. Ma tradycyjny charakter. Retsinę się lubi albo nie, ta jest zrobiona z wyczuciem i lekkością.
Cena: 60,00 zł



(4+) Monograph 2019, Gaia, PGI Peloponissos, Grecja, 12,5%
100% moschofilero. Gałka muszkatołowa, korzenie – kardamon, anyż, biały pieprz. Jabłko, limonka, żwawo i kwasowość i słonawe podbicie. Szczupłe ale ma w sobie konkretną ekspresję. Ciekawe, indywidualne wino, transparentne, żywiołowe i świeże. Słona, morska końcówka. Dobra cena.
Cena: 49,00 zł



(5) Thalassitis 2019, Gaia, PDO Santorini, Grecja, 12,5%
100% assyrtiko, delikatne zwiewne, finezyjne, słone. Sucha ziemia, żywiczne akcenty, polne kwiaty. Zgrabne, zwięzłe, mineralne-wapienne, kremowe i ziołowe. Wino średniej wagi. Długie, pestkowe lekko pieprzne. Tu nie ma się co za bardzo rozwodzić – tylko nalać kolejny kieliszek. Ładna ekspresja santoryńskiej ziemi.
Cena: 139,00 zł



(4) Agiorgitiko 2019, Gaia, PDO Nemea, Grecja, 14%
100% agriorgitiko. Rubinowy kolor. W aromatach zioła, ściółka, wiśnia z pestką, dym, jałowiec. W ustach treściwe, dymne, przypalone, wędzona śliwka, jeżyny. Sporo ciała, owocowej materii. Jest lekko beczkowe (12 miesięcy we francuskiej beczce), z alkoholowym tłem (14%) i wyrazistych, chropawych taninach. Potrzeba mu czasu. Propozycje jedzenia: gicz jagnięca w demiglasie albo długo duszone w winie policzki wołowe.
Cena: 89,00 zł



(4) Allegro white 2019, Grampsas, PGI Zakynthos, Grecja, 13%
85% skiadopulo plus moschatela. Delikatność - ziołowo-muszkatowe muśnięcia. Nuty żywiczne, pestkowe, melonowe, jabłkowo-gruszkowe, jest też papierówka, troszkę wanilii. W ustach przyjemnie kwasowe, słonawe, ma szczupłość i wartkość. Finisz żywy, długi, jabłkowo-pigwowy, dobrze wykończony, odświeżający. Wino zrobione bardzo solidnie, w punkt.
Cena: 95,00 zł



(4) Allegro red 2019, Grampsas, PGI Zakynthos, Grecja, 13%
Można powiedzieć, że wino jest trzyczęściowe: 30% przeszło macerację węglową, 30% wina dojrzewało we francuskiej beczce przez 2 miesiące i 30% fermentowało klasycznie w kadzi nierdzewnej. 100% odmiany avgoustiatis. W nosie wypada lekko, owocowo i świeżo. Są poziomki, wiśnie, czereśnie, ściółka. W ustach lekko i żywo, panują podobne klimaty, są poziomki, guma balonowa, pestki wiśniowe.
Cena: 95,00 zł



(3+) Sauvignon blanc single vineyard 2020, Kintonis, PGI Peloponissos, Grecja, 12,%
Sauvignon w bardziej nowoświatowym niż francuskim stylu. Tak więc w kieliszku witamy agrest, kiwi, trawę, zielone jabłko. W ustach podobnie, jest świeżo, „zielono”, wytrawnie, żywo. Prosto i konsekwentnie. Do ryb z grilla.
Cena: 75,00 zł




(3+) Pinot noir single vineyard 2020, Kintonis, PGI Peloponissos, Grecja, 13%
Umiarkowana ekspresja owocu, wiśnie, poziomki, jabłkowe pestki, trochę śliwek. W ustach świeżo, prosto. Wino ułożone na świeżych owocowych rejestrach, proste, z delikatnymi taninami. Dojrzewało 3 miesiące we francuskim dębie. Gastronomiczne. Propozycja połaczenia - polędwiczka wieprzowa duszona w warzywach.
Cena: 79,00 zł



(4) Lenga 2020, Avantis, PGI Evia, Grecja, 12,5%
100% gewurztraminer w wersji półwytrawnej. Klasyczny profil gewurztraminera - aromatyczny, korzenny, miodowy, imbirowy, lekko różany. W smaku jest to miękkie aromatyczne, słodycz wyczuwalna, ale nienachalna. Dobry balans między cukrem a kwasowością. Są brzoskwinie, melon. Dość szczupłe i kwasowe, trzyma rześkość - to jego mocny atut. Nie nudzi.
Cena: 95,00 zł




(4) Xinomavro 2010, Kintonis, PDO Naoussa, Grecja, 13%
100% xinomavro. 12 miesięcy w dębie francuskim. Aromaty dotarte, dojrzałe, jest szypułka pomidorowa, suszone pomidory, znoszona skóra, pieprz. Przyjemna owocowość, z dobrymi, dotartymi taninami. Sporo materii, głównie owocowej, jest wyważone delikatne. Całość prezentuje się subtelnie i smacznie. Spora frajda degustacji.
Cena: 69,00 zł



(4+) Agios Chronos 2017, Avantis, PGI Evia, Grecja, 12,5%
92% syrah plus viognier. Wino stateczne, eleganckie, ma szlachetnej materii aromaty. 12 miesięcy dojrzewania w beczkach. Wiśnia, jeżyny, dym, śliwki, jałowiec, mokry tytoń, sporo tu się dzieje... W ustach masa leśnego owocu, żwir, akcenty beczkowe, pieprzne. Mocne, skoncentrowane wino. Sporo nut ziemistych, palonych, alkoholowych, beczkowych. Spory w nim potencjał dojrzewania. Dobre do steka w sosie pieprzowym, gulaszu wołowego.
Cena: 130,00 zł



(4) Princess late harvest 2017, Avantis, PGI Evia, Grecja, 13%
100% syrah zrobionego na słodko. Konfiturowe, wiśniowo-jeżynowe. Mamy sporą koncentrację materii, lukrecjowe i balsamiczne akcenty plus wędzona śliwka i czarny pieprz. W ustach jest słodko (ok. 90 g/l), wyraziście, bardzo owocowo, konfiturowo. Co do tego wina podać? Na przykład suflet czekoladowy z wiśniami, piernik.
Cena: 115,00 zł



(3+) Moschofilero bio 2020, Zacharias, PGI Peloponissos, Grecja, 13%
100% moschofilero. Krótka maceracja. Wypada aromatycznie ziołowo-kwiatowo, jest gałka muszkatołowa, zioła, żywica, korzenne przyprawy, suszona skórka z pomarańczy. W ustach korzenne rejestry, pestek, białego pieprzu i miodowej „słodyczy”. Treściwie, solidnie, dość proste.
Cena: 69,00 zł



(4+) Lexis K 2020, Zacharias, PGI Peloponissos, Grecja, 13,5%
100 % kidonitsa. 5 miesięcy dojrzewania w beczkach. Mirabelki, morele, brioszka, drożdżówka. Kruszonka, ananas. W ustach przyjemne, owocowe, świeże, dość bogate w smaki owocowo-kwiatowe. Lekkie i przyjemne. Bezpretensjonalnie, z przyjemnym, długim finiszem i kwasowym nerwem.
Cena: 115,00 zł



(4) Agiorgitiko bio 2019, Zacharias, PGI Peloponissos, Grecja, 12,5%
Zarówno w aromacie i smaku - wiśnia z pestką, ziemia, czereśnie. Wino o średniej wadze, niemęczące, trzymające przyzwoite rejestry świeżości i lekko pieprzny finisz. Do burgera z soczystą wołowiną i solidną porcją warzyw. Będzie przyjemnie.
Cena: 65,00 zł



(4+) Nemea Lexis N 2017, Zacharias, PGI Peloponissos, Grecja, 13%
100% agiorgitiko. Statecznie, gęsto, skoncentrowanie i bardzo owocowo. Są nuty dymne, lekko beczkowe, wiśnie w czekoladzie, wędzona śliwka, jeżyny. W ustach gładkie, dojrzałe, dobrze dotarte czasem. W tle dym, tytoń, czekolada - mocne rejestry. Ważne, ze trzyma rejestry świeżości.
Cena: 115,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”