W krakowskiej restauracji „Pod Różą” 17. kwietnia odbyła się prezentacja win przywiezionych przez niektórych reprezentantów stowarzyszenia „Genius Loci”. Była prezentacja, degustacja i długie rozmowy na temat filozofii terroir.
„Eksportować wina importując miłośników” – oto kwintesencja filozofii stowarzyszenia „Genius Loci”. Stowarzyszenie to skupia producentów win, których łączy idea podkreślenia wartości indywidualnych, charakterystycznych dla danego regionu win o silnym charakterze terroir. Wina , które wytwarzają ci producenci nabyć można jedynie w regionie ich powstawania. Ta ambitna idea ma wykraczać poza coraz bardziej rozpowszechniającą się enoturystykę. To filozofia, która łączy nie tyle producentów co ich wina a konsumentów zmusza do pogłębionej refleksji nad charakterem wina i jego powstawania.
Podczas spotkania zaprezentowali sie czterej producenci należący do „Genius Loci”, każdy z nich przedstawił jedno własne wino, które jego zdaniem w najpełniejszy sposób oddaje charakter terytorium na którym powstało.
Degustowaliśmy wina od następujących producentów:
De Conciliis
Kampania, Prignano Cilento (Salerno), www.vitcoltorodeconciliis.it
Fattoria Poggio Gagliardo
Toskania, Montescudaio (Pisa), www.poggiogagliardo.com
Papantonis Winery
Grecja, Argos, www.papantonis.gr
Paul Anheuser
Nahe, Niemcy Bad Kreuznach, www.anheuser.de
Więcej o stowarzyszeniu „Genius Loci” znajdziesz tutaj.
Mariusz Kapczyński