Vinisfera

Winnica Vera

Naszą winnicę założyliśmy w listopadzie 2013 roku. Pierwszy hektar obsadziliśmy czterema odmianami winogron. W kwietniu 2015 roku dosadziliśmy drugi hektar wprowadzając piątą odmianę. W sumie mamy 2 ha winorośli.
Ze względu na wymagania klimatyczne wszystkie odmiany w Polsce muszą być mrozoodporne i wczesne lub średnio-późne jeśli chodzi o dojrzewanie winogron. Nasze odmiany są hybrydowe, czyli powstały ze skrzyżowania różnych odmian. Są coraz popularniejsze ze względu na zwiększoną odporność na choroby i charakteryzują się nowymi, atrakcyjnymi bukietami aromatów. Regent to odmiana niemieckiej winorośli. Podobny jest do francuskiego klasyka pinot noir – to typowy przedstawiciel win burgundzkich. Ponieważ zawiera mniej tanin od pinot noir jest łagodniejszy w smaku. Regent wypiera wcześniej najpopularniejszą odmianę wina czerwonego w Polsce – rondo, ze względu na większą odporność na choroby i lepszą jakość wina. Z naszej praktyki wynika, że dominującym aromatem w winie Regent jest wiśnia i czereśnia z domieszką czekolady i mięty.

Winnica Vera

Seyval blanc – odmiana francuska, również hybryda międzygatunkowa, mrozoodporność do -28*C, odmiana średnio późna zbliżona w jakości wina do francuskiego klasyka sauvignon blanc. W Polsce najlepiej udają się wina białe, które zaczynają wyrabiać sobie markę na całym świecie. Polski seyval blanc wyróżnia się silnym aromatem o charakterze gruszki i marakui. Odmiany marechal foch i leon millot według naszych doświadczeń najbardziej się sprawdzają jako wina różowe półsłodkie. Cukier resztkowy wydobywa z tych odmian charakterystyczne aromaty: malina, truskawka i czerwona porzeczka. Odmiany te nadają się do kupażowania, czyli łączenia ze względu na biegunowe (przeciwstawne) zawartości cukru i kwasu w winie. Produkcja wina z tych odmian jest dość trudna ze względu na ich dużą niestabilność i wysoką zawartość białka, dlatego naszym zadaniem nie są to idealne odmiany dla polskich warunków klimatycznych. Tym niemniej udało się nam zrobić świetne wina różowe o charakterze deserowym, mocne i półsłodkie. Obie odmiany są hybrydą francusko-amerykańską o najwyższej odporności na mróz i choroby ze wszystkich naszych odmian.

Winnica Vera

Ponieważ nasze wina nie są filtrowane, w niektórych butelkach może występować tak zwany „kamień winny” w winie czerwonym, który jest osadem powstałym ze skrystalizowanego kwasu winowego z garbnikami. W winie białym natomiast może się pojawić biały osad na dnie butelki, który jest wynikiem reakcji klarującego bentonitu z białkami wina. Są to substancje naturalne i nie są wadą wina. W niektórych butelkach wino może zawierać niewielką ilość pęcherzyków dwutlenku węgla, co jest spowodowane fermentacją jabłkowo-mlekową, co również nie jest wadą wina, proces całkowicie naturalny. Tego typu reakcje w butelkach można zatrzymać, ale za pomocą środków konserwujących, których nie dodajemy.

Kontakt:
Winnica Vera
Lisewo 7
62-560 Skulsk, Wielkopolska
tel.: 885 159 888
e-mail: winnicavera7@gmail.com

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT