Vinisfera

Winnice Małopolskie

Dwie winnice o zupełnie odmiennym terroir. Pierwsza z nich, starsza, zlokalizowana w pradawnym korycie rzeki Wisły w powiecie Proszowickim. Druga winnica, to nowy nabytek uprawiany od 4 lat. Zlokalizowana na jurze Krakowskiej, ma piękną wystawę południową.

 

Moja przygoda z winiarstwem rozpoczęła się w 1995 roku, wtedy po raz pierwszy, zrobiłem wino gronowe. Zafascynowany efektem swoich eksperymentów powziąłem decyzje o zgłębieniu wiedzy w tej materii. W 1999 roku posadziłem pierwsze krzewy winorośli. Każdego następnego roku sukcesywnie „ogródek” powiększał się a wiedza w zakresie procesów produkcji wina była coraz większa. Z „ogródka” powstała winniczka o powierzchni 10 arów.
Obecnie posiadam dwie winnice różniące się znacznie terrior. Pierwsza z nich, starsza, zlokalizowana w pradawnym korycie rzeki Wisły w powiecie Proszowickim zajmuje obszar 10 arów z planem powiększenia do 20 arów. Ziemia w winnicy jest żyzna czarnoziem II klasy.
Druga Winnica, to nowy nabytek uprawiany od 4 lat. Zlokalizowana na jurze Krakowskiej o pięknej wystawie południowej z lekką glinką z podbudową wapienną. Obszar przeznaczony pod obsadzenie zajmuje 0,8 ha. Został złożone projekt do pozwolenia na wybudowanie przetwórni z dojrzewalnią w możliwością przetworzenia zbiorów z 2ha winnicy. Zakończenie budowy winiarni z pełnym zapleczem degustacyjnym planowane jest na 2009 rok.
Do każdego siedliska wyselekcjonowałem odpowiednie odmiany na podstawie własnych doświadczeń i konsultacji z zaprzyjaźnionymi winiarzami z Polski i Europy.
Pierwsza winnica gdzie rosną krzewy liczące sobie obecnie po 7 lat obsadzona jest odmianami hybrydowymi: Sibera, Rondo, Jutrzenka, Seyval Blank, sporo innych nie wytrzymało próby czasu. Na jurę zaplanowałem w większości Vinifery: Pinot Noir (777, 115) Fraubungurder, Suvignon Blanc, Veltriner Zielony, Devin, Dornfelder, Rosa, jako uzupełnienie hybrydy Leon Millot i Seyval Blanc. Za cel jaki sobie stawiam jest uzyskanie owoców odpowiedniej jakości a mam zamiar uzyskać odpowiedni efekt ograniczając plony przy gęstym nasadzeniu 7500 szt/ha.
Poszukiwania smaków doprowadziły do opracowania optymalnych warunków fermentacji dla poszczególnych win. Od kilku lat Sibera fermentowana w niskiej temperaturze daje wina z żywą kwasowością o ciekawym bukiecie orzechowym.
W swoich poszukiwaniach największy nacisk kładę na jakość owoców i „czystość” zabiegów enologicznych. Czystość zabiegów dla mnie sprowadza się do stosowania jak najmniejszej ilości dodatków a jedynie praca nad technologią produkcji i stała kontrola laboratoryjna wina i owoców.

Kontakt:

Winnice Malopolskie
Robert Nowak
30-618 Kraków
ul.Tuchowska 6a/1
tel/afx 012 654 17 20
mob. 601 870 693
www.winnicemalopolskie.pl
winnicemalopolskie@poczta.onet.pl

 
Adresy winnic
(I)Książnice Wielkie
Gmina Koszyce
Powiat Proszowice
(II)Sułkowice
Gmina Iwanowice
Powiat Kraków

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT