7 i 8 lutego lutego w krakowskich „Klimatach Południa” odbyła się degustacja win z Toskanii i Piemontu, pochodzących z portfolio firmy „Wino dla przyjaciół”, której właścicielem jest Szymon Michniak.
7 i 8 lutego lutego w krakowskich „Klimatach Południa” odbyła się degustacja win z Toskanii i Piemontu, znajdujących się w portfolio firmy „Wino dla przyjaciół„. Firma należy do Szymona Michniaka, z którym współpracuje Jacek Tokarski. W „Klimatach” pojawili się też winiarze – Giacomo i Francesco Gasparri z Fattoria dell’ Agresto oraz Lorenzo Oliviero z Casa Vinicola Olivero.
Giacomo i Francesco Gasparri z Fattoria dell’ Agresto gospodarzą na 220 hektarach. Historia winiarni to trzy pokolenia tradycji i próby łączenia starych i nowych technik produkcji oraz znalezienie pomysłu na to, jak powinno smakować współczesne chianti, na którego produkcji skupia się działalność tej winiarni. Za wytwarzanie wina odpowiedzialny jest Francesco, czynnie wspiera i weryfikuje jego pomysły jeśli chodzi o styl win.
Z kolei Lorenzo Olivero, reprezentujący Casa Vinicola Olivero z Piemnotu, ma 4 ha i 10 lat doświadczeń z winem. Cechuje go podejście nowoczesne, otwarte. Działa razem z ojcem, produkują 7 różnych win – w sumie 17-18 tys. butelek rocznie. Lorenzo – mimo młodego wieku wybrany został niedawno przewodniczącym zrzeszenia Strada del Barolo.
Prezentację prowadził współwłaściciel „Wina dla przyjaciół” – Szymon Michniak, który od 9 już lat mieszka i pracuje (przy winie) w Toskanii. Długo pracował z rodziną Gasparri, teraz współpracuje z winiarnią Mazzei.
Oto wina, których próbowaliśmy porównując obydwa regiony:
(4-) Vernaccia di San Gimignano DOCG 2011, Massi, Toskania, 13%
Aromaty niezbyt intensywne co dość typowe dla vernacci. Wino oleiste (słonecznik), lekko ziołowe, jabłkowo-melonowe, delikatne. W ustach pestkowe, goryczkowe, mleczne. W smaku lekko owocowe, delikatnie pikantne (biały pieprz), jest też zielona oliwka, rumianek, melisa. Finisz lekko alkoholowy. W sumie fajny, przystępny charakter.
Cena: 32,50 zł
(4) Langhe DOC Arneis 2011, Olivero, Piemont, 13%
100% Arneis. Umiarkowana aromatyczność, bardziej przejrzyste, lżejsze, lekko mineralne, z przyjemnym kwiatowym tłem. W ustach łagodne delikatnie ziołowe, gruszkowo-grapefruitowe. Transparentne, żywe i przyjemne wino. Finisz atrakcyjny, dość długi – zioła, pestki grejpfruta. Mocna czwórka.
Cena: 49 zł
(3+) Chianti D.O.C.G. 2010, Gasparri, 13,5%
80% sangiovese, 10% colorino, 10% caanaiolo. Owocowo, mocno, intensywnie wiśniowe, pestkowe, lekko dymne, kawowe, gorzka czekolada. W ustach nieagresywne, lekko suche. Trochę krótki i suchy finisz. Przydałoby mu się więcej giętkości, świeżości, „przejrzystości” w strukturze, ale to smaczne wino.
Cena: 32,50 zł
(4) Dolcetto D’Alba 2009, Olivero, 13%
Owocowe, przyjemne i wyważone. Z solidną, ale nie agresywną taniną. Trochę fiołków, wiśni, śliwki, smoły, ziół, lekkiej goryczki. Dobre, pełne owocowości wino, z solidną materią, nieźle dotartymi taninami.
Cena: 49,50 zł
(5-) Fonterutoli Chianti Classico DOCG 2009, Mazzei
Bardzo ładnie stonowane, delikatne, kwiatowe (fiołki). Jest owoc czarnego bzu, czereśnia, owoc morwy. Ładna kwasowość. Wino poukładane, pojawiają się przyjemne akcenty cedru, tabaki, kory, ziół. Beczka użyta umiejętnie, nie ma jej nadmiaru. Jest tu fajny potencjał dojrzewania.
Cena: 77,50 zł
(4+) Barolo DOCG 2007, Olivero, 14,5%
Gorący rocznik, owoce zbierano 29 września – dwa tygodnie wcześniej. Dużo tu ziół, ziemi, kasztanów, wino jest przejrzyste, z nerwem (choć kwasowości chciałoby się więcej). Skromne i wyważone, lekko dymne, ma wyraziste garbniki. Sporo skórek z wiśni, pestek, popiołu, tarniny, pieczone na grillu mięso. W tle lekko alkohol. Raczej nie do bardzo długiego przechowywania.
Cena: 139 zł
(4+) Siepi IGT Toscana 2005, Mazzei, 14%
Sangiovese/merlot. Ładne atrakcyjne aromaty. Wino mięsiste, dzikie, leśne (mech, dym, zioła, żołędzie), trochę akcentów smolistych i aptecznych. Jak dla mnie, jest trochę za krótkie, zbyt mało finezyjne, ale z drugiej strony – ma dobrą koncentrację i nerw. Solidne wino. Nie jest tanie.
Cena: 345 zł
Mariusz Kapczyński
Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące
(3) – całkiem niezłe, przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”