Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego przy współpracy z Polskim Instytutem Winorośli i Wina zorganizowała kolejne szkolenie w ramach programu „Winnice Małopolski”. Szkolenie odbyło się w bardzo przyjemnym miejscu – w gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia na Smykani – przysiółku Pogorzan koło Szczyrzyca.
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego przy współpracy z Polskim Instytutem Winorośli i Wina zorganizowała kolejne szkolenie w ramach programu „Winnice Małopolski”. Szkolenie odbyło się w bardzo przyjemnym miejscu – w gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia na Smykani – przysiółku Pogorzan k/Szczyrzyca – u podnóża góry Ciecień w Beskidzie Wyspowym.
Na szkoleniu pojawiło się ponad 30 osób. Przeprowadził je Wojciech Bosak z PIWiW. Poświęcone ono było w całości zagadnieniom związanym z degustacją wina. Omówiono techniki i rodzaje degustacji oraz kwestie związane z budową wina i jego właściwą organoleptyczną oceną. Odbyła się również część praktyczna. Zdegustowano 7 win, m. in. Tercett 2000, Villanyi, Vince Bela; Rosso di Montalcino DOC 2004 od Casanova di Neri i bardzo dobry Riesling Schieferterrassen 2005 od N. Lowensteina.
Warto dodać, że właściciele „Koziarni” również prowadzą winnicę i aktywnie uczestniczą w programie szkoleń. Pierwsze krzewy w winnicy zasadzono w 2004 roku. Obecnie areał winnicy to około 25 arów. W winnicy rosną zarówno odmiany białe (Sibera, Aurora, Traminer, Helios, Muskat Odesskij i Seyval Blanc), jak i czerwone (Regent, Rondo, Acolon, Cascade). Właściciele myślą o poszerzeniu areału – winnicą miałby być obsadzony niedalekie wzgórze o bardzo dobrej ekspozycji.
Mariusz Kapczyński
Zdjęcia ze szkolenia oraz z winnicy znajdziecie w galerii. Strona internetowa Koziarni – tutaj.