Vinisfera

Moro. Na koń!

Słoweńskiego producenta Moro poznałem na krakowskich targach Enoexpo dzięki ambasadorowi winiarskiej Słowenii, Damianowi Buraczewskiemu. Spotkanie było ciekawe – rozmowa dobrze się kleiła a sprzyjały temu również degustowane dobre wina.
To kameralne przedsięwzięcie. Rodzina Jakončič ma długie tradycje winiarskie liczące 150 lat. Ich bazą jest Goriska Brda. Początkowo należeli do spółdzielni winiarskiej Kler brda, jednak współcześnie, w roku 2014 postanowili przejść na swoje. To była bardzo dobra decyzja.

Rodzina działa na 7 hektarach winorośli, ale całe gospodarstwo liczy hektarów 40. Na etyklietach dominują konie, bo rodzina ma do nich słabość.
Rodzina Jakončič dobrze wie, że winom należy się właściwe dojrzewanie i odpowiedni czas w beczce i butelce, by finalnie, w kieliszku prezentować się jak trzeba. Są to wina świetnie zdefiniowane, o konsekwentnie zachowanym charakterze. Znać tu umiar, wyważenie, prezentują się dyskretnie, ale stylowo, z klasą.Takie degustacje są przyjemnością i trzeba się cieszyć, że te butelki są w Polsce. Wina niedawno trafiły bowiem do oferty Kondrat Wina Wybrane.

jakot moro 3

(5-) Jakot 2020, Moro, Goriska Brda, Słowenia, 13,5%
Wino z odmiany jakot, którą możecie znać jako sauvignon vert, sauvignonase lub friulano.
W Słowenii, w regionie Doliny Vipava czy Goriška Brda wcześniej była znane jako „tokaj”. Po zakazie UE (nazwa za bardzo kojarzyła się z węgierskim winem i regionem), słoweńscy producenci wina najpierw zmienili nazwę wina na zeleni sauvignon a w 2013 na „jakot” (czyli tokaj czytany od tyłu). Tyle pokrótce o odmianie. Tu otrzymujemy atrakcyjne i ładnie skrojone wino. Są aromaty siana, tłustej śmietany, orzechów laskowych, starej książki, jabłkowych pestek. Wino jest tłustawe lekko waniliowe, korzenne (biały pieprz, gałka muszkatołowa) nuty miodu lipowego i wielokwiatowego. Finisz lekko pestkowy i ziołowy. Zgrabne, niebanalne i ładnie wyważone wino. Świetny dowód na to, że aby dać nam degustacyjną satysfakcję, z kieliszka może wystarczyć płynący szept, a nie zbyteczny krzyk. Żywię głęboką nadzieję, że złapiecie o co mi chodzi.
No i dobrą cenę ma to wino.
Cena: 59,00 zł

malvasia moro(1)

(5-) Malvasija 2018, Moro, Goriška Brda, Słowenia, 12,5%  
Importer: Kondrat Wina Wybrane
Malvasia w naprawdę smakowitym wydaniu. W jej delikatnej, ale wyrazistej materii znajdziemy atrakcyjne nuty ziołowe (melisa, rumianek, kwiat lipy), żywiczne, siana, polnych kwiatów, masła, ziaren słonecznika, suszonych jabłek, słomy. Zarówno w aromacie jak i smaku jest uwodząca. Spodobać się mogą nuty olejku żywicznego, orzeszków piniowych i laskowych. W strukturze lekko oleiste, gładkie. Ma delikatna pieprzność, łagodną taniczność. Wino wdzięczne układa się na podniebieniu, jest zbalansowane, o łatwo zauważalnym, własnym charakterze. Ma przyjemną delikatną kwasowość i lekko słonawą końcówkę. Niebanalne i apetyczne.
Cena: 59,00 zł

(5) Galop 2016, Moro, Goriška Brda, Słowenia, 12,5%
100% cabernet franc. Bardzo niedoceniana jest to odmiana. A ja lubię bardzo i kiedy mogę – sięgam. I często mam sporo satysfakcji. Tak jest i w tym przypadku. Tu od razu docierają do nozdrzy i podniebienia aromaty ściółki, żywicy, owoców leśnych (jagody, maliny, żurawina) a także grafitu, asfaltu, ziemi, wrzosu, ziół, kory sosnowej, fiołków, róży, kwiatów budlei, świeżo palonej kawy. Przy swojej esencjonalności, ekstraktywności jest to wino niemęczące, stosunkowo lekkie. Ma w sobie pewien chłód, jakąś atrakcyjną posępność, ale też i delikatną materię. Cóż, to „Franek” w całej swej atrakcyjności i stylu. Nic dziwnego, że podczas degustacji emocje rosną jak przy obserwacji cen paliw na stacjach benzynowych.
Cena: 129,00

cf moro

(4+) Cabernet Franc 2017, Moro, Goriška Brda, Słowenia, 12,5%
Gęsty, nasycony kolor, intensywny, ciemnopurpurowy. Aromaty dymne, nalewki wiśniowej, dżemu jeżynowego, gorzkiej czekolady, aronii i tarniny. W ustach wino jest wyraziste, o mocnym, ciemnym owocu. Wyczuwa się dobre wyważenie – nieprzesadzone wino, średniej wagi, nienachalnie ale szczodrze dzielące się  swą nietuzinkową osobowością. Przyjemny leśny rejestr a w tle dodatkowo czerwony pieprz, wędzona papryka, owoce jałowca, fiołki, smoła, żwir, rośliny wodne. I mech. Ech!
(wina nie ma w ofercie importera)

cf moro

(4+) Cabernet sauvignon 2016, Moro, Goriška Brda, Słowenia, 12,5%
Wszystko się zgadza w aromatach i smakach czarna porzeczka (owoc i liście) owoc jałowca, czarna morwa, pieczona oraz wędzona papryka naprawdę głośno mówiące – hej, jesteśmy tu! Poza tym – esencjonalność owocu, dojrzałość, nasycenie dobrymi taninami i podbicie kwasowością. Co poza tym? Wino jest soczyste i kwasowe, w tle spalone drewno, pieczony bakłażan z pastą orzechową, rozmaryn liść laurowy. Dobrze jest.
(wina nie ma w ofercie importera)

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące wino
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Vinisfera Przewiń do góry