Vinisfera

Czas Dobrego Sera – program imprezy

Pokazy wytwarzania oryginalnej mozzarelli przez włoskich mistrzów serowarstwa, pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka, sprzedaż serów na blisko 100 festiwalowych stoiskach, degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego, Wine Bar z winami sprowadzonymi z różnych stron świata, degustacje, warsztaty, koncerty i wiele, wiele innych atrakcji – wszystko to podczas imprezy Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. Zobaczcie program imprezy.


PROGRAM FESTIWALU

Sobota, 21 czerwca, Rynek Starego Miasta
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego, przedstawiciela oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na blisko 100 festiwalowych stoiskach
–  otwarcie stoisk z większością producentów polskich win (około 20 producentów) pod patronatem magazynu „Czas Wina” i „Vinisfery”; szczególne usytuowanie winnic sandomierskich
– otwarcie strefy z serami z niebieską pleśnią (brytyjski Stilton, włoska Gorgonzola, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort, polski Lazur, Camen, Rokpol i inne)
– otwarcie strefy z producentami serów zagranicznych (Pecorino z Toskanii, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Romano z Rzymu, Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Bitto z włoskich Alp
– degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego
– Wine Bar z winami sprowadzonymi z różnych stron świata przez „Dom Wina”
– co dwie godziny w Restauracji Pod Ciżemką odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami i winami w roli głównej – osoba odpowiedzialna Gieno Mientkiewicz
– co dwie godziny na scenie festiwalowej pokazy wybitnych szefów kuchni z całej Polski (Witek Iwański, Krzysztof Żurek, Aleksander Baron, Dariusz Wójcik)
– stoisko cheese&slow burgera oraz niebieskiego makaronu
– kraina niekończących się zabaw oraz konkursów dla dzieci – bulwary nadwiślańskie i nowy port wiślany
– pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – scena
20.00 Zamknięcie stoisk
20.00 Koncerty na Bulwarze Nadwiślanskim i pokazy związane z Nocą Świętojańską – zespoły „Dzikie Jabłka” oraz „Czerehat”
20.30 Uroczysta kolacja na Sandomierskim Zamku z serowym leitmotivem – Dariusz Wójcik (Dwór Dwikozy), Witek Iwański (Aruana), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki), Alex Baron (Solec 44)

Niedziela, 22 czerwca
09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
11.00 Pokazy wytwarzania oryginalnej mozzarelli przez włoskich mistrzów serowarstwa
12.30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 roku przez jury (Giampaolo Gaiarin – Włochy – Przewodniczący Jury, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska,)
15.00 – pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – scena
16.30 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Giampaolo Gaiarin, Burmistrz Sandomierza oraz Prezes Slow Food Polska
17.00 Prezentacja wytwarzania serów z przerostem pleśni niebieskiej
18.00 Zakończenie festiwalu
Przez cały czas trwania festiwalu występy zespołów muzycznych i tanecznych, rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk przez konferansjerów

Na imprezę mogą się zgłaszać polscy winiarze! Formularz zgłoszeniowy wraz z cennikiem do pobrania tutaj.

Vinisfera objęła imprezę patronatem medialnym

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT