28 maja odbyła się pierwsza w Polsce degustacja Cavas de Paraje Calificado (czytaj parache). Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną, bąbelki powstają naturalnie podczas drugiej fermentacji w butelce.
28 maja odbyła się pierwsza w Polsce degustacja Cavas de Paraje Calificado (czytaj parache). Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną, bąbelki powstają naturalnie podczas drugiej fermentacji w butelce. Prawie 95% wszystkich cavas produkowane jest w hiszpańskiej Katalonii, władze apelacji dopuszczają produkcję również w innych regionach Hiszpanii (Utiel-Requena, Ekstremadura, Navarra czy Zaragoza).
Aby wyróżnić najwyższej jakości wina, w marcu 2017 roku stworzono odrębną kategorię cavas o nazwie Cava de Paraje Calificado. To wyjątkowe i najwyższej jakości wino musujące powstałe z winogron z jednej konkretnej parceli/działki o specyficznych warunkach glebowych i mikroklimatycznych, oraz produkowane według wyśrubowanych jakościowych kryteriów produkcji i dojrzewania. Cava de Paraje Calificado musi być rocznikowa i dojrzewać w butelce minimum 36 miesięcy. Obecnie jest tylko 13 działek, które mają status Paraje Calificado.
W kolejce na klasyfikacje czekają kolejne unikalne siedliska.
Podczas krakowskiej prezentacji, goście degustowali 12 etykiet. Cztery z nich to Cavas de Paraje Calificado. Wszystkie były wyjątkowe, zachwyciła szczególnie cava La Capella od producenta Juvé y Camps, która przed wejściem na rynek leżakowała w piwnicy aż 9 lat. Była nadal bardzo rześka i świeża.
Lista degustowanych cavas:
1. Cava Brut Nature – Consejo Regulador del Cava
2. AA Bruant – Alta Alella, importer Rafa Wino
3. Cava Brut Nature Reserva Authentique 2014 – Dominio de la Vega, importer Vinon
4. Reserva Real – Freixenet, importer Freixenet Polska
5. Jaume de Codorníu Gran Reserva 2012 – Cavas Codorniu, importer Cerville
6. Gran Cuvée Reserva – Segura Viudas, importer Freixenet Polska
7. Brut Reserva Rosé Delicat Ecológico – Vilarnau, importer United Beverages
8. Pere Ventura Vintage Rosé 2013 – Pere Ventura, importer Partner Center
9. Sabaté i Coca Reseva Familiar – Castellroig
10. Freixenet Can Sala 2007 – Freixenet
11. Torelló 225, rocznik 2014 – Torello
12. Juvé y Camps La Capella 2006 – Juve y Camps
Degustację, która odbyła się w restauracji Strefa w Krakowie, zorganizowała Ambasada Hiszpanii przy współpracy władz apelacji DO Cava. Degustacja była częścią cyklu Degusta Espana (#DegustaEspana), który polega na kameralnych degustacjach komentowanych, prezentujących wina hiszpańskie zainteresowanym osobom zawodowo związanym z branżą winiarską. Informacje na temat kolejnych degustacji znajdą Państwo na stronie www.hiszpanskiewina.pl