Vinisfera

Cider Hill czyli tradycyjne cydry angielskie

Ciepło, coraz więcej słońca… Nadciąga sezon na cydr. Przedstawiamy więc firmę Cider Hill. Jest to rodzinna firma, która za cel stawia sobie import tradycyjnego cydru angielskiego. Firma jest młoda, ale właściciele wierzą w potencjał rynku cydru w Polsce. Cider Hill aktualnie dystrybuuje kilkanaście rodzajów cydru i perry od trzech dostawców z Wielkiej Brytanii.

Ciepło, coraz więcej słońca… Nadciąga sezon na cydr. Przedstawiamy więc firmę Cider Hill. Jest to rodzinna firma, która za cel stawia sobie import tradycyjnego i naturalnego cydru angielskiego. Firma jest młoda, ale właściciele wierzą w potencjał rynku cydru w Polsce.
Cider Hill aktualnie dystrybuuje kilkanaście rodzajów cydru i perry od trzech dostawców z Wielkiej Brytanii. Współpracują z rodzinnymi firmami wytwarzającymi cydr od 100-200 lat, są to: Sheppy`s Cider Limited, Thatchers Cider Limited oraz Somerset Cider Brandy Company. Firma planuje sukcesywnie rozwijać portfolio.

Cider Hill oferuje różnorodne jabłeczniki, począwszy od lekkich, orzeźwiających o zawartości alkoholu około 5%, do cydrów cięższych (o zawartości alkoholu około 8,0%), bardziej goryczkowych, leżakowanych w beczkach dębowych. W ofercie znajdziemy cydry wytrawne, półwytrawne oraz słodkie. Łączy je jedna, ważna cecha – wszystkie są robione w 100% z naturalnego soku jabłkowego.
Informacje o miejscach, gdzie można kupić cydr są na stronie internetowej Cider Hill.

Oto ocenione przez nas cydry (podane ceny są „sugerowaną ceną detaliczną” dla sklepów):

(4-) Oakwood cider, Sheppy`s, Anglia, 4,8% (0,5 l)
Importer: BRN Services (CiderHill)
Półwytrawny cydr od producenta z ponad 200-letnimi doświadczeniami w produkcji. Znajdziemy tu świeże jabłkowo-ziołowe aromaty. W aromatach kwiaty, szarlotka, lekka nuta siana. W ustach dobra pienistość, wyraźne akcenty jabłkowe, pestkowe, lekko kwaskowe. Cydr prosty, przyjemny, odświeżający, ale też nie pozbawiony treści. Dobry zarówno do ugaszenia pragnienia jak i do jedzenia.
Cena: 16,90 zł

(4) Oak matured vintage reserve 2013, Sheppy`s, Anglia, 7,4% (0,5 l)
Importer: Importer: BRN Services (CiderHill)
W aromatach jabłko, gruszka pestki, nuty lekko warzywne. W ustach lekka beczkowa chropawość i delikatna tanina. Cydr wyrazisty, lekko chropawy. Jest to cydr intensywny w smaku, wytrawny, o dobrej strukturze. Finisz szarlotkowo-korzenny, lekko orzechowy. Dobry z lekimi przekąskami, np. tartinek z pasztetem z królika.
Cena: 18,40 zł

(4+) Cox`s Single variety, Thatchers, Anglia, 5,3%
Importer: BRN Services (CiderHill)
Cydr wykonany z jednej odmiany jabłek cox. Aromaty proste, najbardziej wyczuwalna i Intensywna jest nuta jabłkowa. W ustach delikatne, gładkie, owocowe (gruszki, jabłka, dojrzałe morele). Cydr świeży, z dobrą gładką „powóczystą” materią. W tle delikatny akcent słodyszy. Jest to cydr pólsłodki, ale dobra kwasowość ładnie równoważy i balansuje całość.  Świetny do sałatek z owocami morza, czy kurczaka z grilla.
Cena: 17,35 zł

(4+) Gold, Thatchers, Anglia, 4,8%
Importer: BRN Services (CiderHill)
Herbaciano-tombakowy, bardzo „jabłczany” kolor. Aromaty intensywne: pieczonego jabłka, migdałów, szarlotki, suszonych jabłek. W ustach pieniste, wyraziste, szczodre owocem i z dobrą kwasowością. Smak delikatnie półwytrawny. Zbalansowany i gładki finisz. Jest wart Waszej uwagi.
Cena 15,90 zł


(4+) Vintage 2012 oak aged, Thatchers, Anglia, 7,4%

Importer: BRN Services (CiderHill)
Cydr utrzymany w delikatnych, półwytrawnych tonach, ale nie znaczy to, że brak mu charakteru. Kolor ma intensywny, ciemnosłomkowy. Aromaty przejrzałych jabłek, imbiru, gruszek, konfitury z pigwy. W ustach wyważone, o wyrazistej, miękkiej jabłkowej nucie i lekko ziołowym tle. Dojrzewanie w beczce nadało mu dobrej głębi aromatu i smaku. Lekka chropawość i pestkowa goryczka w finiszu dopełnia obrazu całości. Warto spróbować.
Cena: 18,90 zł

Mariusz Kapczyński

O cydrze możesz poczytać tutaj.

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące
(3) – całkiem niezłe, przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT