Vinisfera

Helena

Wielka osobowość winiarska zza naszej południowej granicy. Rodowita prażanka, choć los długo rzucał ją po różnych stronach świata. W świecie wina siedzi od bardzo dawna, zdążyła napisać masę artykułów, książek i przewodników. Jak taran idzie przez winiarski świat Czech i Moraw. Ceniona publicystka i krytyczka winiarska – Helena Baker.

Wielka osobowość winiarska zza naszej południowej granicy. Rodowita prażanka, choć los długo rzucał ją po różnych stronach świata. W świecie wina siedzi od bardzo dawna, zdążyła napisać masę artykułów, książek i przewodników. Jak taran idzie przez winiarski świat Czech i Moraw. Ceniona publicystka i krytyczka winiarska – Helena Baker.

Łyk egzotyki
Jak sama przyznaje, po raz pierwszy świadomie dostrzegła klasę dobrego wina w 1970 roku, w Monako, w mesie oficerskiej jachtu M/Y Malahne należącego do hollywoodzkiego producenta Sama Spiegel’a (wyprodukował, min. Lawrence’a z Arabii”), Helena była wtedy członkiem ekipy. To tylko jeden z barwnych elementów jej peregrynacji, bo choć Helena urodziła się w Pradze, to ponad 26 lat spędziła poza granicami Czech – w Anglii, Monako, Niemczech, Szwajcarii, Portugalii, Francji…

Początki
Połknięty bakcyl wina kazał Helenie pogłębić zainteresowania. Kontynuowała je podczas studiów w Institut Français du Royaume Uni w Londynie. Wraz z trzema kolegami utworzyła tam osobliwe Society for Discerning Tipplers, którego jedynym zadaniem było degustować wina z całego świata. Później podjęła winiarskie studia w Wine and Spirit Education Trust w Londonie. Po zdaniu egzaminów została Associate Member of the Institute of Wines and Spirits. Od tego czasu zaczęła prowadzić degustacje i prezentacje wina. Kiedy po licznych podróżach wróciła do Pragi, zaproponowano jej bycie konsultantem w The Prague Wine Society. Przystąpiła także do czeskiego Slow Food Convivium a także towarzystwa Ladies of Wine zrzeszającego kobiety pracujące w branży winiarskiej.

Pisanie, organizacje…
Helena to postać aktywna, pracowita i nietuzinkowa. Niestrudzenie pisze i tłumaczy (z angielskiego na czeski i odwrotnie), głównie z zakresu wina i kulinariów. Działa w znakomitym gronie – współpracuje z Hugh Johnsonem przy jego słynnym Pocket Wine Guide (od 2003 roku tłumaczy ten przewodnik na czeski), odpowiada za czeskie działy w ogromnym dziele Jancis Robinson The Oxford Companion to Wine oraz znanym na całym świecie Atlasie win świata (World Atlas of Wine) Hugh Johnsona i Jancis Robinson. Przyłożyła rękę również do The Global Encyclopedia of Wine czy 1000 Vins du Monde. Nie kończy tylko na współpracy. Baker regularnie od 1999 roku wydaje własny kieszonkowy przewodnik po winach i winiarniach Czech (Kapesní průvodce po vínech a vinařstvích ČR). W 2005 roku napisała książkę poświęconą winom włoskim (Italská vína), oraz opublikowała własną kolekcję przepisów wraz z rekomendacjami win (Kohout na víně). Rok później publikuje dwie książki poświęcone winom czeskim (100 bílých i 100 červených vín ČR). W 2008. ukazuje się bedeker Slovacko wine sub-region (wydany po czesku i angielsku).
Helena Baker jest członkiem organizacji zrzeszającej dziennikarzy branżowych z całego świata – F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiritusu). Należy również do Czech Travel Press oraz Syndicate of Journalists of the Czech Republic. Wiele podróżuje.
Niestrudzenie współpracuje z wieloma pismami, magazynami i gazetami, np. Beverage&Gastro, Sommelier, Vinařský obzor, Hotel Revue, Víno Revue czy BarLife)

… i degustacje
Helena jest doświadczoną i uważną degustatorską. Miałem wiele razy okazję obserwować ją przy pracy, odbyć wiele wspólnych bardziej lub mniej formalnych degustacji. Zawsze celnie puentuje oceniane wino, zwięźle, w lot „ustawiając” je w kontekście danego rynku, ceny, etc. Jest znana w międzynarodowym środowisku degustatorów. To doświadczenie wypracowywała długo – oprócz rodzimego kraju sędziowała w ponad 100. konkursach na całym świecie (Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Brazylia, Argentyna, Chile czy Urugwaj). Jest konsultantką popularnego programu kulinarnego „Kluci v akci” (tutaj możecie zobaczyć ten program z jej udziałem), który ma również swoje wydanie papierowe. Baker ma również swój felieton w angielskim wydaniu The Prague Post.
Helena mieszka wraz z mężem pod Pragą. Posiadają też dom i winniczkę (750 krzewów ulokowanych pod „dubňansků horů”) na Morawach. Choć nie zawsze mają czas, by przypilnować krzewów, chętnie zajmują się tym sąsiedzi i przyjaciele.
Mąż Heleny – John Law Baker jest Walijczykiem. Z powodzeniem zajmuje się dziennikarstwem (winiarstwo, kulinaria, sędziuje na konkursach). Wraz z Heleną piszą też beletrystykę. Pod pseudonimem Isabelle Klein.

Mariusz Kapczyński

Strona internetowa Heleny Baker: www.bakerwine.cz

Artykuł ukazał sie wcześniej w Czasie Wina.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT