Vinisfera

My name is Jancis. Jancis Robinson

Znacie ją? Jeśli nie, to poznać musicie. W legionie winiarskich krytyków idzie w pierwszym szeregu. Pisze jasno, prosto i przystępnie. Daleka od zadęcia i z góry sprofilowanych tekstów pod publiczkę. Skąd sława Jancis? Ona po prostu umie pisać o winie. No i naprawdę potrafi mieć własne zdanie.

Znacie ją? Jeśli nie, to powinniście. W legionie winiarskich krytyków idzie w pierwszym szeregu. Pisze jasno, prosto i przystępnie. Daleka od zadęcia i z góry sprofilowanych tekstów pod publiczkę. Skąd sława Jancis? Ona po prostu umie pisać o winie. No i naprawdę potrafi mieć własne zdanie.

 
Styl

Jancis Robinson lubi nietypowe spojrzenie na wino, lubi pisać od siebie, lubi ryzyko własnego sądu. Przykład? Proszę bardzo. Jeśli niedzielni krytycy winiarscy powiedzą wam, że ponad 6-miesięczne beaujolais nouveau nadaje się do wylania, to w dorobku Jancis znajdziecie tekst, który mówi, że znalazła roczne beaujolais nouveau, degustowała i znalazła znaleźć w jego smaku naprawdę coś intrygującego. Poda wam nazwę, producenta i miejsce gdzie owe wino piła. Jest zadziorna ambitna i niezależna. Tak jakby w sobie kumulowała wszytko to, co w winie bezpretensjonalne. I właśnie za to nietypowe podejście do tematu winomaniacy ją kochają.
To jej właśnie zmęczony nieco pracą nad swym klasycznym już dziełem Wielki Atlas Win Świata, Hugh Johnosn zaproponował współredagowanie następnych edycji słynnej książki. Ale ż chwała Jancis na tym się nie kończy. Jest autorką monumentalnego dzieła – The Oxford Companion to Wine.  Dzieła encyklopedycznego, syntetycznego cały czas, z kolejnymi edycjami aktualizowanego, The Oxford Companion… to prawdziwa kopalnia merytorycznej i fachowej wiedzy. Naszej bohaterce do współpracy przy tym dziele udało się zaprosić doborowe towarzystwo fachowców i dziennikarzy winiarskich z całego świata.
Żywiołowa działalność pisarska i publicystyczna Jancis znalazła solenne ujście również na jej autorskiej stronie internetowej (www.jancisrobinson.com). Jej subskrybenci mogą mieć dostęp zarówno do zaktualizowanych wersji The Oxford Companion… jak i całej, przebogatej bazy tekstów, materiałów i winiarskich doświadczeń, którym Jancis dzieli się z czytelnikami. Bardzo bogata w archiwa strona zawiera drogocenne informacje, noty degustacyjne, pytania internautów, itd. Czytelnicy i miłośnicy wina z całego świata starają się osobiście zasięgnąć porady czy podpowiedzi Jancis, którą ona dzieli się chętnie. Warto bowiem wspomnieć, że na jej stronie znajduje się dość obfita „strefa” nawigacji nie objęta subskrypcją.
Skąd wzięła się nasza Jancis? Jak przebiegała jej kariera? Oto jej która historia.
 
Ms Robinson
Jancis Mary Robinson urodziła się w miasteczku Cumbria w kwietniu 1950 roku. Studiowała matematykę i filozofię na Uniwersytecie Oxfordzkim. Po opuszczeniu studiów przez jakiś czas pracowała dla agencji turystycznej. Swoją winiarską karierę zaczęła w 1975 roku pisząc dla branżowego magazynu Wine&Spirit. Jej pasja rozgorzała na dobre.Coraz więcej podróżowała, coraz więcej degustowała, wiedza i doświadczenie zaczęły układać się w coraz większy, złożony i poważny zasób wiadomości. Przydało się więc uporządkować wrażenia. Jancis zdecydowała się podjąć niebywale kosztowne i trudne do zaliczenia kursy, dzięki którym zdobywa się bardzo prestiżowy w świecie wina tytuł Master of wine. Pani Robinson jak zwykle podeszła do sprawy bardzo ambitnie i w 1984 stała się pierwszą osobą nie związaną bezpośrednio z branżą winiarską, która zdobyła ten tytuł. Od tego czasu ma prawo by po swoim nazwisku stawiać magiczne literki MW, które w świecie wina otwierają większość drzwi.
Robinson w karierze swej była także konsultantem winiarskim linii Britis Airway’s. Trudno zliczyć jej trofea. Otrzymała m. in. doktorat honorowy Open University,  prestiżowe odznaczenia i nagrody za książki, działalność publicystyczną i popularyzatorską. Nakręciła program – autorski kurs o winie (można go kupić w Internecie), prowadziłą programy telewizyjne poświęcone winu. Ma swój cotygodniowy, kultowy już felieton w Financial Times.
Wszyscy wiemy, że wino kocha łączyć się z jedzeniem dając nowe smaki i doznania. Wie to i z pewnością Jancis. Od lat jest bowiem żoną dziennikarza kulinarnego Nicka Lander’a. Mają troje dzieci – Julię, Williama i Rosę.
W Polsce do tej pory ukazały się jej „Wielki Atlas Win Świata” (jako współautorki z Hugh Johnsonem) oraz „Kurs wiedzy o winie”. Nie wydaje się by nasza bohaterka miała osiąść na laurach. Zważywszy na jej energię i pomysłowość jeszcze pewnie nie raz o Pani Robinson usłyszymy.

© Mariusz Kapczyński

zdjęcia: www.jancisrobinson.com  

Tekst pierwotnie ukazał się w Czasie Wina

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT