4.07.2007 Komisja Europejska przedstawiła oficjalnie założenia opraco-
wywanej od roku nowej unijnej polityki dotyczącej rynku wina, która ma być lekarstwem na obecną trudną sytuację europejskiego winiarstwa. Równocześnie z prezentującym te założenia przemówieniem komisarz Mariann Fischer Boel, nową strategię przedstawiono też w kilku europejskich stolicach. Również w Warszawie.
4.07.2007 Komisja Europejska przedstawiła oficjalnie założenia opracowywanej od roku nowej unijnej polityki dotyczącej rynku wina, która ma być lekarstwem na obecną trudną sytuację europejskiego winiarstwa. Równocześnie z prezentującym te założenia przemówieniem odpowiedzialnej za rolnictwo komisarz Mariann Fischer Boel nową strategię przedstawiono też w kilku europejskich stolicach. Również w Warszawie.
Już w roku 2008 mają zostać wprowadzone następujące zmiany:
– zniesienie dotacji do destylacji i składowania nadwyżek oraz refundacji wywozu wina poza UE
– przesuniecie środków finansowych na działania zmierzające do poprawy jakości produkcji oraz promocję win europejskich, głównie poza UE (problemem są unijne przepisy ograniczające możliwość wspierania takiej promocji w samej Unii)
– wprowadzenie zachęt finansowych dla dobrowolnego karczowania winnic (przewiduje się wykarczowanie do końca 2013 roku ok. 200 tys. ha winnic)
– wprowadzenie większej swobody przy wyborze odmian winorośli
– obniżenie dozwolonego limitu wzbogacania moszczu do 2% obj. potencjalnego alkoholu w strefie A i B, oraz do 1% obj. w strefie C
– wprowadzenie zakazu stosowania sacharozy
– zniesienie dopłat do stosowania skoncentrowanego moszczu gronowego
– objęcie upraw winorośli płatnościami bezpośrednimi dla rolników, podobnie jak w przypadku innych upraw
– dopuszczenie pewnych nowych praktyk enologicznych, zakazanych dziś w UE a które są już stosowane w innych krajach (na razie tylko dla win przeznaczonych na eksport poza UE)
– uproszczenie klasyfikacji i zasad etykietowania wina, w tym zwłaszcza zniesienie zakazu podawania rocznika i odmiany winorośli w oznakowaniu win stołowych
(oprac. Wojciech Bosak)
Więcej na stronach Polskiego Instytutu Winorośli i Wina