Ribera del Duero. Ostatnie analizy i statystyki pokazują, że w ostatnich siedmiu latach w regionie tym bardzo przybyło firm produkujących wino. Z niedawnych 105. zrobiło się 224.
Ribera del Duero. Przeprowadzone ostatnio analizy i statystyki pokazują, że w ostatnich siedmiu latach w regionie tym bardzo przybyło firm produkujących wino. Z niedawnych 105. zrobiło się 224.
Władze DOC Ribera del Duero tę dynamikę rozwoju bacznie obserwują od 2001 roku. W tym czasie nieco ponad sto firm dysponowało wymaganymi papierami na produkowanie i butelkowanie wina w regionie. Do dziś ich liczba wzrosła jednak o 113 %! Wyraźnie zaznaczającym się w tym rozwoju obszarem jest pas szerokości 155 kilometrów po obu stronach rzeki Duero, który obejmuje cztery prowincje. Oprócz wzrostu ilości istniejących winiarni wzrasta również ilość hektarów upraw. Zgodnie z ostatnimi danymi w 2005 roku obszar zajmowany przez winnice wynosił 20,043 hektarów, podczas gdy w 2001 powierzchnia produkcji wynosiła 15.262 ha. Na tej powierzchni przywództwo dzierży prowincja Burgos z 15.294 ha wyprzedzając Valladolid, Sorię i Segovię.
Zważywszy na jakość win napływających z Ribera del Duero można się tylko z takich informacji cieszyć.
Mariusz Kapczyński