Vinisfera

Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa

Zapraszamy na Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa – coroczne święto wina i Węgier, nawiązujące do historycznych związków Krosna (tak handlowych, jak i gospodarczych) z naszym dawnym sąsiadem. Festiwal odbudowuje ścisłą współpracę polsko-węgierską, prezentuje kulturę winiarską, a także przypomina o ogromnej roli Krosna w jej propagowaniu.

(informacja prasowa)

F
estiwal Win Węgierskich im. Portiusa to jedno z najważniejszych wydarzeń Karpackich Klimatów, odbywających się w Krośnie w dniach 29 – 31 sierpnia. Dla turystów i mieszkańców regionu podkarpackiego organizatorzy winiarskiego święta przygotowali wiele wyjątkowych atrakcji: degustacje trunków węgierskich pod otwartym niebem i we wnętrzach zabytkowych kamienic, wystawy i wernisaże artystyczne, spotkania z wybitnymi znawcami i producentami win węgierskich, wykłady naukowe oraz kameralne koncerty muzyczne.
Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa to coroczne święto wina i Węgier, nawiązujące do historycznych związków Krosna (tak handlowych, jak i gospodarczych) z naszym dawnym sąsiadem. Festiwal odbudowuje ścisłą współpracę polsko-węgierską, prezentuje kulturę winiarską, a także przypomina o ogromnej roli Krosna w jej propagowaniu. Jego współorganizatorami są m.in. Stowarzyszenie Portius i Winiarnia Portius.
Krośnieński Festiwal to jedyna tego typu impreza organizowana pod gołym niebem. Oznacza to, że będzie ona otwarta dla wszystkich zainteresowanych, którzy chcieliby z kielichem wina w ręku zwiedzać miejską starówkę. Tak więc w trakcie imprezy, na płycie rynku, pojawią się stylowe pawilony winiarskie, a w nich – prezentacja i sprzedaż znamienitych trunków, pochodzących z różnych regionów Węgier. Obok, w specjalnym ogródku winnym dla 200 osób, będzie można kosztować nie tylko wina, lecz również węgierskie potrawy, przygotowane z myślą o Karpackich Klimatach. Dodatkowo, w zabytkowych wnętrzach kamienicy Royal Hall (ul. Rynek 24), odbędzie się sześć uroczystych, płatnych degustacji wykwintnych gatunków win z Węgier (wstęp 30 zł). Te wyjątkowe spotkania poprowadzą węgierscy winiarze, którzy uraczą zgromadzonych gości opowieściami o filozofii wina, niezwykłej winiarskiej historii Krosna, krainie Podkarpacia oraz współpracy handlowej, kulturalnej oraz międzyludzkiej na pograniczu Karpat. A wszystko to przy dźwiękach muzyki madziarskiej, granej przez romski zespół folkowy.
Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa to także wernisaże artystyczne. W tym roku Krosno odwiedzą Zsolt Tátrai (fotograf i winarz borásszal) i Krzysztof Ducki (plakacista, mieszkający od 20 lat w Budapeszcie). Pierwszy z zaproszonych gości będzie bohaterem wystawy „Klimaty tokajskich piwnic”, na której przedstawi prace swojego autorstwa. Z kolei Krzysztof Ducki zaprezentuje zbiór plakatów, stworzonych podczas pobytu na Węgrzech.
 

W ramach Festiwalu odbędą się również spotkania z naukowcami – znawcami kultury węgierskiej. Będą to wykłady:

Csaba Gezy – poety i tłumacza, ambasadora kultury polskiej na zachodnich Węgrzech, który omówi temat „O poezji polskiej XX stulecia przy         kieliszku węgierskiego wina”;

prof. dr hab. Waldemara Kowalskiego – z Instytutu Historii Akademii Świętokrzyskiej, opowiadającego o „Kupcach szkockich w Rzeczypospolitej w XVI i XVII wieku”;

„Festiwal Win Węgierskich to unikatowe wydarzenie, które nierozerwalnie związane jest z Karpackimi Klimatami”, mówi Piotr Przytocki, prezydent Krosna. „Stoi za nim wielowiekowa tradycja współpracy winiarskiej pomiędzy Krosnem a Węgrami, zacieśniająca się coraz mocniej z roku na rok. Jej istotnym punktem będzie Dzień Przyjaźni Węgiersko – Polskiej, odbywający się w naszym mieście pod koniec marca 2009 roku. To międzynarodowe wydarzenie, potwierdzone oficjalnie przez Kancelarię Prezydenta RP, wzmocni z pewnością pozycję Krosna, następnej edycji Karpackich Klimatów oraz tym samym Festiwalu Win Węgierskich w przyszłym roku”.

 

UROCZYSTE DEGUSTACJE WIN WĘGIERSKICH, KAMIENICA ROYAL HALL, RYNEK 24.

 W ramach Festiwalu Win Węgierskich im. Portiusa odbędzie się łącznie sześć degustacji (po dwie w piątek, sobotę i niedzielę), prowadzonych osobiście przez wybitnych winiarzy. Będą to reprezentanci następujących winiarskich manufaktur:
 
WUNDERLICH (http://www.wunderlich.hu) – firma z obszaru winiarskiego Villany na południu Węgier, która – umiejętnie łącząc supernowoczesne technologie, potencjał regionu oraz doświadczenia Lajosa Wunderlicha – tworzy potężne, skoncentrowane wina. 

PATRICIUS (http://www.patricius.hu) – cudowna posiadłość winiarska w Tokaju, której trunki od 2000 roku stanowią awangardę tego najsłynniejszego regionu winiarskiego Węgier. Ogromna w tym zasługa Petera Molnara: wybitnego winiarza, w swojej pracy bazującego na wielowiekowych tradycjach tokajskich terenów.

TOKAJ NOBILIS (http://www.tokajnobilis.hu) – maleńka, butikowa manufaktura prowadzona przez piękną i niezwykłą kobietę. Wina Bárdos Sarolty oferują najlepsze tokajskie tradycje i najbardziej wykwintne smaki tylko dla wybranych. Tokaj Nobilis produkowany jest w bardzo krótkich seriach, tak więc zdobycie go w typowym sklepie winiarskim jest niemal niemożliwe.  

SIMON – Józef Simon z Egeru to legenda winifikacji. Jako jeden z nielicznych producentów tego trunku, Simon pozostał wierny siłom natury. Swoje wina wytwarza wyłącznie tradycyjną i bardzo czasochłonną metodą. Jego Bikavery czy Cabernety to najlepszy smak Egeru. Simon to równocześnie wielki filozof, który jak nikt inny potrafi opowiedzieć o pracy oraz kulturze winiarskiej.

KALO IMRE – kolejna niezwykła postać, która zagości na Festiwalu Win Węgierskich im. Portiusa. Ten „garażowy” winiarz egejski, produkujący w niezwykle małych ilościach, to persona owiana legendą w węgierskim świecie wina. Imre nie sprzedaje swoich win. Ekstremalne ograniczanie zbiorów z kilkunastohektarowej posiadłości oraz bezkompromisowe i eksperymentalne metody winifikacji pozwalają na wyprodukowanie ilości trunku, wystarczającej wyłącznie dla gości Imrego. Warto więc skorzystać z okazji i przyjechać do Krosna, by spróbować tego, co jest właściwie nieosiągalne na świecie.

MESZAROS PAL (http://www.meszivin.hu/english.html) – klasyka regionu winiarskiego Szekszard. Meszaros Pal jest twórcą świetnych, tradycyjnie winifikowanych win z Szekszardu. Zwłaszcza jego wielki Bodzasi Kekfrankos oraz kupaż Merops zasługują na uwagę. Wina te zdobywają liczne medale na wielkich konkursach winiarskich.

Bilety wstępu (30 zł / os.) na degustacje można kupować w „Winiarni Portius” ul. Słowackiego 6. i ul. Blich 2, a także na portalu internetowym www.krosno24.pl

 

Więcej informacji udziela Biuro Prasowe Karpackich Klimatów:
Anna Jupowicz-Ginalska, doradca Prezydenta ds. PR, a.ginalska@karpackieklimaty.krosno.pl, tel. 0 885 963 625.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT