Vinisfera

La Mancha w kieliszku

Oto garść win z regionu La Mancha. Są to wina utrzymane w różnym stylu, które miałem okazje degustować w rozmaitych bodegach tego regionu. Pokazują one zróżnicowanie stylistyki win i rozmaity poziom oferty w tym regionie.

Oto garść przykładowych win z regionu La Mancha. Są to wina utrzymane w różnym stylu, które miałem okazje degustować w rozmaitych bodegach tego regionu. Pokazują one zróżnicowanie stylistyki win i rozmaity poziom oferty w tym regionie.

Bodegas El Castillo
(www.bodegaselcastillo.com)
Bodega usytuowana na „Szlaku Don Kichota”, w prowincji Albacete, niedaleko miasta Villarrobledo. Zgodnie z nazwą, siedzibą firmy jest wybudowany parę lat temu (trochę zbyt cukierkowy w stylu), zamek. Produkują tu milion litrów rocznie (co jak na możliwości La Manchy wcale nie jest aż tak dużo…). W pełni jest tu rozwinięta wewnętrzna infrastruktura: przygotowani są na przyjmowanie sporych grup turystów, mają restaurację, hotel, organizują konferencje. itd. Lepiej wypadają tu wina czerwone, w białych brak świeżości nerwu i świeżości.

(****) Argum, Vino de Autor 2007
Kompozycja Merlota, Tempranillo i Caberneta. Jest czysto choć w tle pojawiają się (typowe dla drożdży brettanomyces) aromaty stajni, grzybów, kiszonych ogórków. Wino zachowuje umiar ekspresji, ma przyjemną owocowość, czekoladowe tony, odrobinę wiśni i pestek. Momentami lekko pojawia się akcent alkoholowy (14.5%), ale nieznacznie. Finał owocowo, likierowo kawowy. Jest to porządnie wykonane wino – ich popisowe, autorskie, za które trzeba zapłacić 8 euro. Czyste, lekko rustykalne, wypada ciekawie i interesująco. Finał utrzymany w czekoladowo-owocowych klimatach.

(***+) Cabernet Sauvignon 2007
Przyjemne ciepło owocu, jest pełny, dojrzały owoc wiśni, porzeczki, wędzonej śliwki. W ustach dość kwasowe, jędrne owocem – może podobać się ta owocowość i czystość wykonania wina. Ma przyjemną fakturę, łagodne taniny. Jest całkiem niezłe.

(***) Sauvignon Blanc 2008 Argum
Typowy dla sauvignon zielony, agrestowo-jabłkowy nos. Są pestki, zielone łodyżki, kwiaty. Ma nerw i żwawość. W ustach wypada jednak bardziej płasko i mniej intensywnie. Mimo to, tak wykonane Sauvignon Blanc wypada bardziej świeżo niż wiele białych win z wykonanych, np. z odmiany airen. Ma przyjemnie odświeżającą końcówkę. Podobno nie muszą tych win dokwaszać starając się wcześniej dokonywać zbiorów.

Bodega Ayuso
(www.bodegasayuso.es)
Winiarnię założył w 1947 roku niedaleko Villarrobledo Fermín Ayuso Roig. Wina opierają na typowych dla regionu odmianach. Powstaje tu spora część niedrogich win (1.50-2 euro), popisową linią jest Estola.

(***+) Castillo de Benizar rosé 2008
Przyjemnie skrojone wino z cabernet sauvignon. Da się wyczuć kwiatową świeżość, owoce (maliny, truskawki, czerwone porzeczki) na lekko śmietankowym podbiciu. Wino świeże, żwawe, znakomicie gaszące pragnienie, przyjemnie odświeżające. Przyjemny, lekko goryczkowy finał. Znakomite na taras, piknik, plażę, etc.

(***+) Finca Los Azares Petit Verdot 2005
Ciemne, aksamitne, głębokie “czarne”, taniczne. Wino o solidnej strukturze i mocnym owocu (jagody, czarny bez, morwa) – powinno z pewnością trochę poleżeć. Ma trochę chropowatości i „dekadenckich” klimatów: żwir, smoła, mech, dym, spalone drewno, opadłe liście.

(***) Finca Los Azares Sauvignon Blanc 2008
Agrestowo-zielone, sporo owocu (jabłka, gruszki, morele) a także lekki rejestr kwiatowy. Przyjemne i świeże wino na co dzień, z lekkim, przyjemnym i odświeżającym finiszem.

(***+) Estola Gran Reserva 1999
Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Rozwinięte, z pierwszymi oznakami wybarwienia I ewolucji. Wyczuć można wiśnie, przejrzałe czereśnie, marmoladę a także mech, las , tytoń i czekolada. Mimo weku zachowuje charakter. Niezły owocowo-korzenny finał.

Bodega Tintoralba
(www. tintoralba.com)
Kooperatywa ulokowana w małej miejscowości Higueruela w apelacji DO Almansa. Do kooperatywy należy 160 winogrodników, gospodarzących w sumie na 2600 hektarach. Zainwestowano tu w sprzęt, nową winiarnię. Widać też rzeczowe podejście i pomysł na produkcję. W produkcji koncentrują się na rdzennej dla tego obszaru Garnacha Tintorera i bardziej międzynarodowego w stylu Syrah.

(***) Tintoralba Roble 2007
Połączenie Syrah i Garnacha Tintorera. Owocowe i pełne, przystępne w smaku. Znaleźć tu można czereśnie, czekoladę, kawę, jest też pewna słodko-gorzka struktura owoców leśnych. Smaczne, komercyjne wino, zrobione czysto. Cena u producenta 2.20 euro.

(***+) Tintoralba Crianza Seleccion 2005
Ekstraktywne, pełne i krągłe – jest bardzo owocowo. Nowoczesny styl. Sporo klimatów wiśniowo-czereśniowych, likierowych, ziemistych i wędzonej śliwki, poza tym – czekolada i dym. Wino intensywne i ekstraktywne. W finale sporo owoców leśnych, czereśni i czekolady.

(****-) Dulce 2006
Wino słodkie, które powstaje z przejrzałych gron Garnacha Tintorera (ma około 240 g cukru na litr). Aromaty i smaki przejrzałych owoców, mokrej tłustej ziemi, gorzkiej czekolady, kawy, mokrego tytoniu. Intensywna, owocowa końcówka – wyczuwalny mokry tytoń, czereśnie, likier z wiśni, mokry tytoń i ziemiste rejestry. Intensywne, długie. Deser sam w sobie.

Bodega Tolosa
(www.vegatolosa.com)
W produkcję wina zaangażowane jest tu trzecie pokolenie. Znajdują się między dwoma dolinami rzek Júcar i Cabriel, 100 kilometrów na zachód od Walencji, w  DO Manchuela. Uprawia się tu Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvignon Blanc czy Chardonnay. Uprawiają również autochtoniczne Macabeo (Viura), mają również cenne, 80-letnie krzewy odmiany Bobal. W sumie 120 hektarów winnic, ulokowanych na 750 m.n.p.m.

(***) Bobal barrique old vines 2007
Z typowej, autochtonicznej na tym obszarze (Manchuela) odmiany Bobal. Wino świeże, z dobrą kwasowością, aromatami kwiatowymi, fiołkowymi a także smoły. Jest gładkie i czyste. Ma charakter i nerw, który może się podobać (jagody, poszycie leśne).  Fajne, pełne fioletowych klimatów i przy tym proste wino, bo o wielkiej finezji raczej tu się nie da mówić.

(***-) Seleccion 2008
Kupaż Macabeo, Sauvignon Blanc, Chardonnay. Wino proste, owocowe, ze śladami intensywnego dokwaszania, ma trochę biszkoptowych nut i cytrynowej owocowości ułożonej na waniliowym tle. Gładkie i proste, dla niewymagających.

Bodega San Dionisio
(www.bodegassandionisio.es)
Duża kooperatywa założona została w 1957 roku ulokowana jest w mieście Fuenteálamo w DO Albacete. Dominującą odmianą jest tutaj Monastrell. Uprawia się także Tempranillo (Cencibel), Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Macabeo, Chardonnay i Airen. Jeśli dobrze pogrzebać w ich portfolio, znajdzie się parę całkiem przyzwoicie wykonanych win na co dzień. Tanio.

(***+) Senorio Fuentealamo Crianza 2007
Monastel i Syrah razem wzięte dały tu zaskakująco czyste i gładkie wino. Znajdziemy tu czereśnie, wiśnie, pestki i inne owocowe, dobrze poukładane akcenty. Poprawnie i przyjemnie zrobione wino, umiejętnie unikające masowej stylistyki. Dobre na co dzień. Okazja. Cena u producenta 1.80 euro.

(***-) Senorio Fuentealamo Monastrel 2007
Chłopskie, podwórkowe, trochę twarde i rustykalne. Da się wyczuć chropawość ziemi, surowość owoców i jakby grzybowe tło. Taniczne, szorstkie, z nieco zbyt twardym finiszem. Brak balansu.

(***-) Mainetes, Petit Verdot 2006
9 miesięcy w beczce nieco okiełznało rozbuchane „twardym” owocem wino. Leśne, grafitowe na swój sposób stylowe, z chropawym charakterem/ Finał suchy, ziemisty, ale i tak jest to  Petit verdot w przyjaznym, ogólnkonsumenckim wydaniu.

Finca del Regalo
Młoda bodega dopiero wchodząca na rynek. Pierwsze wina wypuścili w 2007 roku. Koncentrują się na Viognier w odmianach białych, w czerwonych Monastrell i Petit Verdot.

(***) Puerto Pinar Viognier 2007
Wino lekkie, aromatyczne, kwiatowe, lekko owocowe (gruszki, przejrzałe papierówki, cytryna) i delikatne. Przyjemne kwasowe, z małymi nieczystościami w finale, ale na co dzień może być.

(***+) Viognier 2008
Świeże, kwiatowe, lekko mineralne, soczyste i zdradzające przyjemną świeżość. Ładnie rozwinięte, dość pełne i zbalansowane. Finał lekki, czysty i orzeźwiający.

(***+) Macedonio 2007
Kupaż Monastrell i Petit Verdot. Intensywne porzeczka, wędzona śliwka, żwir, suszone owoce, a także lekko piwniczne tło. Lekko nierówna, alkoholowa końcówka. Może i brakuje mu pełni i świeżości owocu, ale jako proste, owocowe wino się broni.

Bodega Manzaneque (Finca Élez)

(www.manuelmanzaneque.com)
W 1992 roku aktor i reżyser Manuel Manzaneque z miłości do wina postanowił zająć się jego produkcją. Założył winnicę, wybrał dobre wysoko położone miejsce co pozwoliło mu na uprawę caberneta, charodonnay czy syrach. Staranna uprawa, nienagannie prowadzona winifikacja pozwoliły uzyskać wina czyste, równe i bardzo atrakcyjne. Szybko zaczęły się one w regionie wyróżniać. Dziś winiarnia ta ma prestiżowy status DO Pago.

(****) Finca Élez Crianza 2005
Kupaż caberneta, tempranillo, merlota, wino spędziło 4 miesiące w używanej beczce. Ma ono fajny, trochę chłopski, rustykalny nos, jest przyjemnie ziemiste. Są ciemne, świeże owoce, ma pewną surowość i postawny styl. Przyjemnie, bardzo równo skrojone wino nieco zwierzęce (skora, piżmo, sierść). Idealnie wykorzystano tu beczkę. Czyste i zbalansowane.

(****) Nuestro Syrah 2005
Posiadłośc ta była jedną z pierwszych w Hiszpanii, która wprowadziła syrah do swoich upraw. To wino stylowe, szyte na miarę, które ma dobrą strukturę i fakturę. Jest tu bardzo dużo ciepłego, dojrzałego owocu (głównie leśnego). Dobrze schowane 14% alkoholu. Wino zdradza niezły potencjał do dojrzewania, może więc w piwnicy spokojnie poleżeć. Długie.

(****+) Nuestra Selecction 2004
Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot, rok w nowych beczkach. Wino ładnie stonowane, owocowe i zgrabne, szyte mocną i wyrazistą fastrygą. Wyczuwa się tu ziemię, grafitowy chłód, węgiel. Taniczne, o wyrazistym owocu, długie i stylowe. Może podobać się dyskretna elegancja i chłód.

(*****-) Escena 2004 DO Finca Elez

To gwiazda tej bodegi. Produkcja 3 tysięcy butelek. Na kupaż składa się Tempranillo z dodatkiem Merlota i Cabeneta (co roku kupaż jest lekko korygowany). Eleganckie i przyjemne ma zwięzły i elegancki styl. W ustach gładkie, przejrzysta struktura, zbalansowane, bez przesadnego alkoholu.  Dobra kwasowość, nerw świeżego owocu. Jest nad czym posiedzieć.

Tekst: Mariusz Kapczyński

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT