To prawdziwa grecka gwiazda. Ma uznanie na całym świecie. Smakosze cenią sobie delikatny, finezyjny styl i naprawdę niepowtarzalny smak. Po prostu – Metaxa.
To prawdziwa grecka gwiazda. Ma uznanie na całym świecie. Smakosze cenią sobie delikatny, finezyjny styl i naprawdę niepowtarzalny smak. Po prostu – Metaxa.
Bogaty, lekko ziołowy smak, harmonia i łagodność to jedne z tych cech, które zjednują podniebienia konsumentów. Metaxa podoba się tym, którzy cenią wyrafinowanie i nie lubią zbyt agresywnych smaków. „Nektar bogów”, „eliksir życia”, „błogosławiony winiak” – to tylko niektóre z określeń, jakimi smakosze określają tę grecką brandy.
Wtedy wszystko się zaczęło. Młody, trudniący się handlem jedwabiem kupiec Spyros Metaxas zdecydował się w mieście Pireus założyć destylarnię produkującą winiaki. Dość szybko zyskały one uznanie konsumentów.
To Spyros miał w tym duży wkład, bo to on wymyślił ostateczny sposób powstawania i dojrzewania trunku. Udało mu się nadać mu na tyle szlachetny wyraz, że od 1888 roku, pod nazwą Metaxa (gr. Μεταξ?) zaczął być on sprzedawany na zagraniczne rynki. Symbolem Metaxy stała się stara, złota moneta z wizerunkiem wojownika z Salaminy – znaleziono taką podczas budowy destylarni. Taki wizerunek dodatkowo podkreślał tradycyjny styl trunku i jego typowo grecki charakter.
Ale także w samej swej łagodni ognistej istocie trunek ów zawsze cechował charakterystyczny profil, można rzec – zamknięte w butelce greckie słońce i śródziemnomorska ekspresja, na którą składały się żyzne gleby, odmiany winorośli, tajemnicze dodatki użyte do winiaku i długie dojrzewanie.
Oddech morza i gleby Attyki
Esencja Metaxy to owoce winorośli rosnących na stokach Attyki. Wino powstaje z charakterystycznych dla Grecji odmian – savattiano, sultanina i black corinth. Z nich powstaje wino, a z niego powstały w wyniku podwójnej destylacji winiak – mocny nektar, alkoholowa esencja, która stanie się bazą smaku przyszłej Metaxy. Destylat rozlewany jest do beczek z dębu francuskiego, limousine. Będzie dojrzewał w nich długo bo od 3 do – w wyjątkowych wypadkach – nawet 30 lat, w zależności od tego na jaki rodzaj metaxy trunek jest przeznaczony. Kiedy dojrzewanie uzna się za zakończone destylat miesza się z winem powstałym z odmiany muscat, pochodzącym z wysp Morza Egejskiego (Samos i Lemnos) i niewielką ilością wody destylowanej (dla obniżenia mocy trunku). Do skomponowania całości wykorzystuje się również kompozycję ziół (i być może korzeni), co stanowi najbardziej intrygującą część procesu powstawania Metaxy, bowiem skład użytych składników pozostaje tajemnicą znaną tylko niektórym pracownikom (na pewno używany jest anyż, producent wspomina także o płatkach róży).
Po skomponowaniu całości winiak jest jeszcze raz rozlewany – tym razem do dużych drewnianych kadzi, w których przez pół roku dojrzewa w dużych drewnianych kadziach. Po tym czasie wino gotowe jest do rozlania. Przed zabutelkowaniem destylat zostaje na 48 godzin schłodzony do temperatury 6 stopni Celsjusza, następnie delikatnie przefiltrowany i wreszcie rozlany do butelek.
Receptura powstawania metaxy przekazywana z pokolenia na pokolenie już od stu lat, wydaje się bardzo prosta, jednak wykończeniowe sekretne dodatki czynią różnicę znacząco wyróżniając ją na tle innych tego typu produktów alkoholowych. W zależności od wieku jaki Metaxa spędziła w beczce możemy na rynku znaleźć jej wersje 3-gwiazdkowe, 5- i 7-gwiazdkowe (gwiazdki oznaczają czas dojrzewania trunku) a także jej ekskluzywne, starsze wydania, jak np. Private Reserve. Są one do dostania w marketach i większych sklepach z alkoholem.
Najbardziej popularna jest Metaxa 5-gwiazdkowa. Łagodna, przyjazna w smaku zjednuje sobie nawet wybredne podniebienia. Metaxa rozlewana jest do charakterystycznych butelek – tu najbardziej znana jest długa, 7-gwiazdkowa, pozostałe również mają charakterystyczne, finezyjne kształty.
Najbardziej poszukiwana przez znawców jest wspomniana Metaxa Private Reserve, która leżakuje w beczkach 20 lat. Pojawiają się również specjalne edycje Metaxy wśród których wyróżniają się: Metaxa Centenary, Metaxa Grand Fine, Metaxa Golden Reserve, limitowana seria Metaxa Grand Olympian Reserve i Metaxa Golden Age. Te wyjątkowe serie Metaxy cechują bogate, złożone aromaty i kompleksowe smaki. Owe specjalne serie wytwarzane są tylko na szczególne okazje, powstają ze specjalnych rezerw destylatu, w limitowanych ilościach i zamknięte są w specjalnie zdobionych, ceramicznych I bardzo stylowych butelkach. Dostępne są one zazwyczaj tylko w specjalistycznych sklepach alkoholowych, bądź sprowadzane na specjalne zamówienie. Na przykład Metaxa Grand Olympian Reserve, została stworzoną specjalnie z okazji 115-lecia powstania tego słynnego trunku i zawiera unikalną mieszankę destylatów dojrzewających przynajmniej 12 lat. Kształt butelki 12-letniej Metaxa Grand Olympian Reserve inspirowany jest wyglądem starych butelek używanych we wczesnych latach działalności firmy (kosztuje ok. 179 zł).
Dziś Metaxa pozostaje jednym z najbardziej charakterystycznych alkoholowych brandów w Europie. Po ponad 100 latach od powstania pierwszej butelki, podbiła serca nie tylko Greków, ale jest trunkiem cenionym niemal na całym globie – co roku w świat wyrusza ponad milion skrzynek tego zacnego trunku. Na przykład do Stanów Zjednoczonych Metaxa dotarła w 1900 roku, gdzie szybko zdobyła popularność i dziś jest to jeden z ważniejszych dla Greków rynków zbytu.
Metaxa jest obecnie dostępna w 75 krajach. Jest trzecią co do popularności marką w kategorii Brown Spirits w Europie. Właścicielem marki Metaxa jest francuski koncern Rémy Cointreau. W Polsce jej wyłącznym dystrybutorem już od kilku lat jest Bols Sp. z o.o., (niedawno włączony został do grupy CEDC). W Polsce Metaxa cieszy się dobrą opinią i powodzeniem, nasi rodacy cenią jej przyjazny, łagodny smak i stylowość. A poza tym przynosi też pewnie ona echa odbytych do Grecji wakacyjnych podróży – tamtejszego morza, radości i ciepła. Nic dziwnego. Producent Metaxy swój trunek zachwala hasłem: „Ponad 2000 godzin słońca w każdej butelce”.