Vinisfera

Odmiany winorośli w Polsce (II)

Przedstawiamy opracowanie Romana Myśliwca dotyczące – najlepszych jego zdaniem – czerwonych odmian winorośli uprawianych w Polsce. Czy lepsze są tu mieszańce czy klasyczne vinifery…?

Przedstawiamy opracowanie Romana Myśliwca dotyczące – najlepszych jego zdaniem – czerwonych odmian winorośli uprawianych w Polsce. Nie od dziś znane jest przekonanie Autora do sadzenia odporniejszych na zimno i choroby mieszańców – są one znacznie łatwiejsze w uprawie niż winorośl właściwa – i to właśnie od nich, jak uważa Myśliwiec, powinni zaczynać swoją przygodę z winem polscy producenci. Teoria ta ma swoich przeciwników, głęboko przekonanych o możliwościach jakie ma w Polsce vitis vinifera. Polemika trwa. A my zapraszamy do lektury i wyrażania własnych opinii.

Odmiany na wina czerwone (kolejność alfabetyczna)

Abudance – (Buffalo x Baco Noir). Nowa odmiana amerykańska. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, plenność wysoka. Krzewy mają wysoką wytrzymałość na przemarzanie, nawet do -35°C.
Na choroby grzybowe odmiana jest wystarczająco odporna – ochrona chemiczna rzadko jest potrzebna. Pora dojrzewania owoców średnio późna, zbiór owoców w pierwszej dekadzie października.
Grona średniej wielkości lub małe, średnio zwarte. Jagody małe, kuliste, ciemnogranatowe. Wino dobrej jakości, o ciemnoczerwonej barwie, ekstraktywne, o umiarkowanej kwasowości, ziołowym aromacie. Ze względu na wysoką mrozowytrzymałość krzewy można prowadzić w wysokiej formie Y.
Odmiana wymaga dalszych prób w Polsce.         

Frontenac – (Riparia 89 x Landot 4511) – nowa, znana z wysokiej odporności odmiana amerykańska z Minnesoty.
Owoce dojrzewają dość późno (na początku października) i mają zazwyczaj wysoką zawartość kwasów organicznych. Zawartość cukru w moszczu prawie w każdym roku powyżej 20%. Grona są średniej wielkości do dużych, stożkowate, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, granatowofioletowe. Krzewy wytrzymują mrozy w granicach -35°C i są w wysokim stopniu odporne na choroby grzybowe. Wino zawiera dużo czerwonego barwnika, jest żywo kwaskowe, solidnie zbudowane z aromatem świeżych wiśni, tytoniu, gorzkiej czekolady, dojrzałej czerwonej papryki i białego pieprzu. Swoim charakterem najbardziej zbliżone do gruzińskiego Saperavi. Ze względu na późniejszą porę dojrzewania odmiana powinna być uprawiana na dobrze nasłonecznionych stanowiskach.

Heridan – odmiana amerykańska, zbliżona w cechach do gatunku Vitis riparia, bliżej nieznanego pochodzenia. Prawdopodobnie jest to jedna z selekcji wyhodowanych na Uniwersytecie w Minnesocie.
Wzrost krzewów średnio silny, plenność średnio wysoka. Wytrzymałość na mróz w granicach -30°C, odporność na choroby wysoka – w dotychczasowej uprawie w Polsce (winnica Golesz w Jaśle) odmiana nie wymagała ochrony chemicznej.
Grona średniej wielkości lub małe, cylindryczne, zwarte. Jagody małe, kuliste, granatowe.
Wino o dobrej strukturze, ciemnoczerwone, o dość typowych cechach V.riparia – „kabernetową” nuta (zielona papryka,pomidor, świeże siano). Dość przyjemne, łagodny owoc, jeżyny, galaretka wiśniowa, dobrze dojrzałe garbniki.

Leon Millot – (V.riparia x V.rupestris x Goldriesling) – mutant odmiany Marechal Foch hodowli francuskiej. Krzewy rosną bardzo silnie i znoszą bez większych uszkodzeń mrozy do -28°C.
Odmiana średnio odporna na choroby grzybowe, zwłaszcza na mączniaka rzekomego.
Pora dojrzewania owoców średnio wczesna. Grona małe, zwarte. Jagody małe, czarnofioletowe. Sok słodki, bardzo smaczny, najsmaczniejszy spośród odmian polecanych na czerwone wina.
Wino dość dobrej jakości, o średniej zawartości czerwonego barwnika, niskiej kwasowości.

Marechal Foch – (V.riparia x V.rupestris x Goldriesling) – odmiana wyhodowana we Francji.Wzrost krzewów bardzo silny ze skłonnością do zagęszczania.
Owoce drobne, czarnofioletowe, dojrzewają w trzeciej dekadzie września. Plenność krzewów wysoka. Odmiana wykazuje wysoką odporność na choroby grzybowe i zazwyczaj nie wymaga ochrony chemicznej. Krzewy znoszą mrozy do -30°C.
Wino o średniej zawartości czerwonego barwnika, pełniejsze w smaku od Leon Millot i wyższej zawartości kwasów organicznych.
W winie przewaga aromatu bzu i tytoniu. Wino z Marechal Foch zazwyczaj kupażuje się z Leon Millot.

Marquette – (V.riparia x V.vinifera x Ravat 262) – najnowsza, bardzo obiecująca odmiana amerykańska z Minnesoty.
Według opinii amerykańskich winiarzy Marquette ma najwyższą jakość wina z odmian o wysokiej mrozowytrzymałości. Wino ma wysoką zawartość czerwonego barwnika, więcej od innych odmian tanin i mniej od innych, niekorzystnych cech Vitis riparia.
Krzewy wytrzymują mrozy nawet do -35°C. Grona średniej wielkości, stożkowate, zwarte. Jagody niewielkie, kuliste, ciemnogranatowe. W winnicy Golesz w Jaśle w 2011 roku owoce Marquette osiągnęły rekordową zawartość cukru 27 °NM.
Odmiana wymaga dalszych prób w uprawie w warunkach polskiego klimatu.

Regent – (Diana x Chambourcin) – nowa niemiecka odmiana na dobrej jakości czerwone wino. Wzrost krzewów średnio silny, plenność dobra. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna do średnio późnej (początek października). Owoce średniej wielkości, średnio zwarte, granatowe.
Odporność krzewów na choroby grzybowe średnio wysoka – w przeciętne lata wymaga 2-3 oprysków przeciwko mączniakowi rzekomemu.Wytrzymałość krzewów na mróz w okresie głębokiego spoczynku zimowego do -24°C. Tak na choroby, jak i na mróz Regent jest odmianą odporniejszą od Rondo.
Wino bardzo dobrej jakości, o południowym charakterze, ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone, ekstraktywne.
 

Rondo – (Zaria Siewiera x Saint Laurent) –  nowa odmiana niemiecko-czeska. Wzrost krzewów umiarkowanie silny. Plenność wysoka. W okresie głębokiego spoczynku zimowego krzewy znoszą mrozy do -23°C. Wcześniej rozpoczynają wegetację i dlatego mogą być uszkadzane przez spóźnione przymrozki wiosenne.
Odmiana średnio odporna na choroby grzybowe. W warunkach silniejszej infekcji chorób ochrona chemiczna konieczna. Pora dojrzewania owoców wczesna, zbiór na wino zazwyczaj w połowie września. Owoce średniej wielkości, granatowe.
Wino bardzo dobrej jakości, o ładnej, rubinowej barwie, przyjemnym czereśniowym aromacie.

Zweigelt – (Saint Laurent x Blaufränkisch). Znana, austriacka odmiana winorośli właściwej (Vitis vinifera). Krzewy o umiarkowanej sile wzrostu. Polecane typowe formy szpalerowe – sznur Guyota, lub Casenave`a na pniu wysokości 70 cm. Plenność krzewów dobra. Obciążenie krzewów przy cięciu 6-8 płodnych pąków na 1 m2 powierzchni winnicy. Dla osiągnięcia najwyższej jakości wina konieczne jest ograniczenie obciążenia do 4-6 płodnych pąków na 1 m2 . Pora dojrzewania owoców średnio późna (pierwsza lub druga dekada października). Zawartość cukru w moszczu w granicach 16-19%. Jak na odmianę winorośli właściwej, mrozowytrzymałość krzewów stosunkowo wysoka, ok. -22°C. Odmiana jest średnio wrażliwa na mączniaka rzekomego oraz średnio odporna na mączniaka właściwego i szarą pleśń. Grona są średniej wielkości, stożkowate, często rozgałęzione, średnio zwarte lub zwarte. Jagody małe, kuliste, granatowe z jaśniejszym, woskowym nalotem na powierzchni. Wino bardzo dobrej jakości, o ładnej rubinowej barwie, aromacie wiśni, czereśni i leśnych owoców. Z owoców tej odmiany wyrabiane są także wina różowe, które mają ciekawą łososiowo-różową barwę, owocowo-kwiatowy aromat i orzeźwiającą kwasowość. W polskich warunkach klimatycznych odmiana wymaga tylko najcieplejszych stanowisk.

© Tekst i zdjęcia: Roman Myśliwiec, Winnica Golesz

Tekst poświęcony odmianom białym znajdziesz tutaj.

Inne teksty Autora dotyczące uprawy winorosli w Polsce tutaj, tutaj i tutaj.
      

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT