Vinisfera

Olio Capitale 2009

Wielkimi krokami zbliża się trzecia edycja prestiżowego salonu najwyższej jakości oliw z oliwek. Jak co roku, Międzynarodowe Targi „Fiera Trieste” gościć będą producentów, importerów, pasjonatów i smakoszy, którzy wspólnie odkrywać będą sekrety oliwy Extra Vergine.



Wielkimi krokami zbliża się trzecia edycja prestiżowego salonu najwyższej jakości oliw z oliwek. Jak co roku, Międzynarodowe Targi „Fiera Trieste” gościć będą producentów, importerów, pasjonatów i smakoszy, którzy wspólnie odkrywać będą sekrety oliwy Extra Vergine. 6-9 Marca 2009 roku najlepsi producenci, bogaty kalendarz wydarzeń, „Oilbar” oraz konkurs na najlepszą oliwę – wszystko to czeka na Państwa w Trieście.
Oliwa Extra Vergine przezywa swój „zloty moment”, kora, zupełnie tak jak wino w ciągu ostatnich 200 lat, zyskuje obecnie coraz większą sławę i uznanie. Cała uwaga skupia się na tym, co w najprostszy sposób możemy określić jako czysty, wyciśnięty “sok” z oliwek. Tak, ponieważ świeżo wytłoczona oliwa z oliwek jest produktem w pełni naturalnym, z którym nie dadzą się porównać nawet najlepsze oleje tłoczone z ziaren. Oliwa Extra Vergine jest bowiem „olejem z owocu”, który zachowuje nie tylko swoje wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne, ale przede wszystkim niepowtarzalny smak i zapach.
To właśnie ze względu na coraz większe zainteresowanie Oliwa Extra Vergine, już po raz trzeci, Fiera Trieste organizuje „Olio Capitale”(Triest 6-9 marca 2009) – wyjątkowe targi poświęcone tylko i wyłącznie Oliwie Extra Vergine, które, po wielkim sukcesie poprzedniej edycji, zyskały sławę i zostały okrzyknięte miejscem spotkań największych koneserów z całego świata.
“Olio Capitale” to nie tylko targi, podczas których na licznych stanowiskach producenci prezentują swoje produkty. To przede wszystkim cala gama atrakcji i imprez towarzyszących, jak na przykład „Oilbar”- innowacyjna struktura stworzona specjalnie z myślą o zwiedzających, którzy w prosty sposób będą mogli skosztować najlepszych oliw z całego świata. Kluczowym punktem targów będą specjalistyczne kursy degustacji oliwy pod okiem najlepszych oleologow-guru w dziedzinie oliwy extra vergine. Nie zabraknie także seminariów poświeconych uprawom drzewek oliwnych, produkcji oliwek i oliwy oraz wszelkich najaktualniejszych zagadnień dotyczących tematu, jak również kursów kulinarnych, podczas których można będzie poznać tajniki prawidłowego użycia oliwy zarówno na surowo jak i do smażenia.

Oprócz tego każdy, i to dosłownie każdy, będzie mógł zostać jednym z jury konkursu na najlepsza oliwę roku. Wystarczy tylko zapisać się do grona jury wysyłając email na adres: olio@fiera.trieste.it i w zależności od wykonywanego zawodu będzie można dołączyć do grona jury degustatorów (dla osób mających odpowiednie uprawnienia), restauratorów i szefów kuchni albo jury konsumentów (dla wszystkich chętnych oraz tych, którym ze wzglądu na brak uprawnień lub brak wolnych miejsc nie udało się zakwalifikować do jury profesjonalistów).
Jak widać, na zaledwie kilka miesięcy przed trzecia edycja “Olio Capitale” Triest – stolica regionu Friuli Venezia Giulia, jest doskonale przygotowany, aby gościć wszystkich tych, którzy w sposób pośredni lub bezpośredni zainteresowani są tematem Oliwy Extra Vergine, a program targów, organizowanych przy współpracy ze stowarzyszeniem „Città dell’Olio”(Miasto Oliwy przyp. tłum.), jest już dopracowany niemal pod każdym względem.
“Olio Capitale to targi otwarte i to pod każdym względem” – mówi Prezydent  Miedzynarodowych Targow w Triescie (Fiera Trieste Spa, przyp. tl.) – Fulvio Bronzi. “Sa to targi w pełni poświęcone najwyższej jakości Oliwie Extra Vergine, otwarte absolutnie dla wszystkich, zarówno odwiedzających jak i wystawców, bez żadnych preferencji terytorialnych, ponieważ to, co liczy się najbardziej to najwyższa jakość produktu. Obecni będą zatem producenci ze wszystkich terenów najbardziej cenionych, ze względu na uprawę drzewek oliwnych, które dzięki wysoko zaawansowanej technologii, są w stanie zagwarantować maksymalne jakość oliwy”. Kuratorem szkoleń i seminariów odbywających się podczas targów będzie wybitny oleolog i dyrektor tygodnika “Teatro Naturale” (Teatr Naturalny przyp.tl.)-Luigi Caricato. Jego wiedza i bogate doświadczenie, a także sygnały pochodzące poprzednich edycji Olio Capiale mówią same za siebie: „obserwujemy obecnie rosnące zainteresowanie oliwa jak również wielkie zapotrzebowanie na pozyskiwanie wiedzy na temat produktu oraz związanymi z nia tradycja i kultura”.
Znany oleolog stwierdza: “Salon oliwy w Trieście poświecony jest tylko i wyłącznie najwyższej jakości oliwom z oliwek. Pominiecie tak wyjątkowej okazji zapoznania się z najlepszymi gatunkami i producentami było by wielkim błędem dla wszystkich zainteresowanych produktem. Tak jak to dzieje się w przypadku wina, cala sztuka polega bowiem na poznaniu i wyodrębnieniu wszelkich walorów (smak, kolor, przejrzystość, zastosowanie) różnych typów oliwy z oliwek. Wiedza na temat oliwy staje się zatem nowym trendem kulinarnym i żywieniowym”. Luigi Caricato dodaje także: „Naturalna, świeżo tłoczona oliwa przekształciła się z produktu całkowicie etnicznego w produkt miedzyetniczny, znany ze swoich wartości odżywczych i zdrowotnych. Według najlepszych ekspertów żywieniowych Olio Extra Vergine to prawdziwy „functional food”. Jego spożycie nie tylko pozwala być w świetnej formie, ale zwiększa także doznania smakowe. W związku z tym należy umieć świadomie wybrać odpowiedni produkt, a nie tylko sugerować się tym, co napisane jest na butelce. Kolejnym krokiem dla wszystkich smakoszy jest zatem, jak stało się w przypadku wina, pozyskanie wiedzy w dziedzinie degustacji i zastosowania Oliwy Extra Vergine”.
I to właśnie Triest, podczas trzeciej edycji Olio Capitale (6-9 marca 2009), stanie się miejscem spotkań najwybitniejszych ekspertów i smakoszy. Olio Capitale to nie tylko zwykle targi oliwy z udziałem najlepszych producentowi i reprezentantów najbardziej chłonnych rynków Europy Centralnej i Północno-Wschodniej. To przede wszystkim wyjątkowy salon, podczas którego, jak to dzieje się już od kilku lat, wyznaczane będą nowe trendy w spożyciu i zastosowaniu Oliwy Extra Vergine.

www.oliocapitale.itolio@fiera.trieste.it




Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT