22 kwietnia 2009 w Hotelu Westin w Warszawie, polskiej publiczności po raz pierwszy zaprezentowało się 57 czołowych włoskich producentów wina wyróżnionych przez prestiżowy przewodnik Gambero Rosso notą „Tre bicchieri”. Zapraszamy na fotorelację z tej imprezy.
22 kwietnia 2009 w Hotelu Westin w Warszawie, polskiej publiczności po raz pierwszy zaprezentowało się 57. czołowych włoskich producentów wina. Były to winiarnie, które w ostatnich latach otrzymały najbardziej prestiżowe wyróżnienie w świecie włoskiego wina „Tre Bicchieri” (Trzy Kieliszki) w przewodniku Gambero Rosso. Warszawa po raz pierwszy znalazła się w programie tego tournée, nazwanego „Top Italian Wines Roadshow”, które w tym sezonie zawita m.in. do Nowego Jorku, Londynu, Brukseli, Petersburga i Amsterdamu.
Zwieńczeniem tego wyjątkowego dnia była kolacja z włoskimi winiarzami. Hołdując zasadzie, że wielkie wina wymagają odważnych połączeń, do włoskich klasyków podane zostało menu kuchni azjatyckiej w stylu „fusion”. Wśród najbardziej ekstrawaganckich połączeń wieczoru znalazł się łosoś w sosie teriyaki do beczkowych win białych oraz kaczka marynowana w tamaryndzie do win czerwonych z południa Włoch.
Tutaj znajdziecie fotoreportaż z imprezy. A tutaj relację redaktora naczelnego Magazynu WINO.
(M.K.)