Vinisfera

Eurogastro 2008

Zakończyły się targi Eurogastro 2008.

Oferta sektora gastronomicznego jest olbrzymia – to fakt. Trudno o lepsza możliwość zapoznania się z nowościami i zweryfikowania oferty rynku jak targi Eurogastro. Targi te idealnie wpisują się w sektor HoReCa. Trzy dni 27-29 marca w Warszawie w Pałacu Kultury i nauki odbyły się  XII Międzynarodowe Targi gastronomiczne i Hotelarskie.
Targi te z roku na rok rozrastają się, urozmaicają swoja ofertę i przyciągają coraz więcej wystawców i odwiedzających. Zawsze znajdą tutaj coś dla siebie koneserzy, amatorzy dobrego jedzenia i wyszukanych alkoholi. Jedną z nowości tegorocznej edycji targów był sektor „Wina Świata”. Było można spróbować win z różnych krajów, zasięgnąć opinii znawców wina. Była ku temu doskonała okazja choćby podczas wykładu „Sommelier – kosztowny wizerunek czy korzyści ekonomiczne dla restauracji?” Było wiele okazji poznania najnowszych trendów serwowania dań i trunków. Na tym się jednak nie kończyło. Dobra oprawa, konkursy, zawody pokazy mistrzów, szkolenia i prelekcje, to kolejne dodatkowe atrakcje targów. A źródeł fachowej wiedzy było w bród: na miejscu nie brakowało szefów kuchni i kucharzy, cukierników i piekarzy, basistów, barmanów, producentów i importerów win i alkoholi. EuroGastro towarzyszą widowiskowe konkursy mistrzów sztuki cukierniczej, barmańskiej i barista, a także pokazy gotowania znanych szefów kuchni, co nadaje imprezie niezwykłego kolorytu i smaku. Dużym zainteresowaniem cieszą się także spotkania branżowe i szkolenia, które są doskonałą okazją do podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Oczywiście EuroGastro jest również doskonałą okazją do nawiązania międzynarodowych kontaktów biznesowych. W tym roku pojawił się pierwszy kraj partnerski. Była to Francja. W pawilonie francuskim można było spotkać się z producentami wina i nie tylko – przygotowano specjalna komentowaną degustacjeę. Swoją ofertę przedstawiło 27. firm z Francji reprezentujących różne sektory branży rolno-spożywczej: wino, piwo i alkohole mocne, sery i produkty mleczarskie, mięso, wędliny, ryby i owoce morza, produkty piekarnicze i cukiernicze, a także produkcję noży. W Pawilonie Francuskim przewidziano również degustacje win i francuskich specjałów oraz pokazy kulinarne prowadzone przez renomowanego francuskiego Szefa Kuchni. Podczas imprezy Ambasador Francji w Polsce udekorował francuskim Orderem „Zasłużony dla Rolnictwa” trzy wyróżnione osoby: Marka Bieńczyka, Roberta Mielżyńskiego i Michela Moran.

Mariusz Kapczyński

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT