Vinisfera

Przyszłość w butelce

W portfolio importera Vinoteka 13 pojawiła się nowa, hiszpańska winnica – Altolandon. Winiarnia położona jest na styku trzech prowincji Valencia, Cuenca i Teruel. Uprawia się malbec, syrah, grenache, merlot, tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay, muscat petit grain, petit manseng, viognier, white grenache.

W portfolio importera Vinoteka 13 pojawiła się nowa, hiszpańska winnica – Altolandon. Winiarnia położona jest na styku trzech prowincji Valencia, Cuenca i Teruel. Uprawia się malbec, syrah, grenache, merlot, tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay, muscat petit grain, petit manseng, viognier, white grenache.
Winnice Altolandon liczą 100 hektarów, te najwyżej ulokowane są na wysokości 1100 m. n.p.m., prowadzone są organicznie, bez chemii i fungicydów. Minimalny dodatek SO2 stosowany tylko przed butelkowaniem. Rocznie produkuje się około 150 tysięcy butelek wina. Winiarnię pewną ręką prowadzą właściciele – Manolo Garrote i Rosalía Molina.

(4) Altolandon Blanco 2014, Altolandon, DO Manchuela, Hiszpania, 13%
Importer: Vinoteka 13
Połączenie chardonnay i petit manseng. Dominują tu korzenno-pieprzne rejestry (biały pieprz, siano, pestki, skórki z jabłka). W ustach owocowe, przyjemne – faktura wina jest gładka, w tle zaakcentowany lekki alkohol. Wino wykonane przyzwoicie, osadzone na mocnej, dojrzałej owocowości więc raczej szczególnej lekkości i finezji tu nie znajdziecie. Docenicie raczej ekstraktywność, ciężar materii i oleistą fakturę.
Cena: 55,00 zł

(4) Doña Leo 2014, Altolandon, DO Manchuela, Hiszpania, 12,5%
Importer: Vinoteka 13
Organiczne. Prym wiodą tu dojrzałe, gładkie, tłuste, klimaty. Zarówno w aromatach jak i smakach prym wiodą nuty masła, pestek słonecznika. Całość dojrzała, owocowa (jabłko, pigwa, gruszka). Wino nieźle sprawdzi się w rejestrach typowo gastronomicznych – do wędzonych ryb, duszonej jagnięciny.
Cena: 45,00 zł

(4-) Altolandon tinto 2009, Altolandon, DO Manchuela, Hiszpania,14,5%
Importer: Vinoteka 13
Dojrzewało przez 24 miesiące w beczce francuskiej. Wio z lekka alkoholowe, lekko piekące i ściągające, trochę za dużo tu wszystkiego. Chropawość tanin, skórkowo-pestkowa struktura, wrażenie „przemacerowania” i zbyt grzejącego alkoholu. Całość wydaje mi się – niczym dowcipy w Familiadzie – trochę za sucha… Choć wino ma już parę lat, czas powinien je jeszcze ogładzać. Podoba mi się jego etykieta.
Cena: 79,00 zł


(4) Irrepetible 2015,
Altolandon, DO Manchuela, Hiszpania, 14%
Importer: Vinoteka 13
Syrah i malbec. Wino solidne, niczego mu własciwie nie brak, choć na szerokie wody finezji raczej nie wypływa. Jest w nim jednak atrakcyjna owocowa gładkość, lekkość, miękkie taniny, nienachalny styl. Nie ma wrażenia „gorąca”, przeciążenia, zmęczenia materiału. Smaczne, ale czy  aż tak „niepowtarzalne”?
Cena: 49,00


(4-) L`Ame Malbec 2010, Altolandon, DO Manchuela, Hiszpania, 13,5%

Importer: Vinoteka 13
Aromaty wiśniowego kompotu, gałki muszkatołowej, czerwonego barszczu. Nie ma tu typowej dla malbeca soczystości, wiśniowo-śliwkowej słodyczy, jest raczej nuta dymna, nieco warzywna, buraczana. Na nie najgorszej owocowej treści wyczuć można lekki „bret” (grzyby, warzywniak, obórka). Wino jest z lekka kontrowersyjne, co nie oznacza że niepijalne. Jedno jest pewne – nie jest to malbec ugrzeczniony.
Cena: 79,00 zł

(4+) Rayuelo 2012, Altolandon, DO Manchuela, Hiszpania, 14%
Importer: Vinoteka 13
Odmiana bobal. Wino ma intensywne aromaty, jest dym, wędzone mięso, ściółka. W smaku wyraziste, z ostro zarysowaną strukturą owocowości. Ma fajną kwasową i taniczną szpilę. Znajdziecie tu masę lasu – żywicę, mech, igliwie, jagody. Wino bardzo intensywne, mięsne, soczyste, ale i z lekką chropawością tanin. Sporo w nim ziołowej esencji, nut pieprzno-jałowcowych. Ma charakter – własny, rasowy styl i lekki pazur. Warto spróbować.
Cena: 59,00 zł


(5-) CF de Altolandon 2011,
Altolandon, VdT de Castilla, Hiszpania, 14%
100% cabernet franc. Rok dojrzewania w barriques. Wyraziste i z charakterem, zachowujące przyjemny owocowy ton. Panują tu bardzo południowe klimaty –  rozmaryn, liść laurowy, wędzone mięso, dym, poza tym trochę jagód i owoców jałowca. W strukturze ziemiste, ziołowe, z dobrym potencjałem na dojrzewanie. Taniny i kwasowość dobrze zaakcentowane. Jest w nim „przestrzeń” i lekkość (jeśli cokolwiek Wam to powie…). Wino już można pić z frajdą, ale ma też przyszłość w butelce. Ładnie się rozwija.
Cena: 89,00 zł

Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) – wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) – bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) – dobre, interesujące
(3) – przyzwoite
(2) – słabe
(1) – omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Vinisfera
Przewiń do góry

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony musisz mieć powyżej 18 lat.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

 

ABY WEJŚĆ NA STORNĘ

MUSISZ MIEĆUKOŃCZONE

18 LAT