Jak powstała winnica w Paczkowie? W dwóch zdaniach opowiedzieć nie sposób. W latach 90-tych burmistrz miasta Paczków wystawił na sprzedaż XIX-wieczny pałacyk położony kilkaset metrów od murów starówki. Postanowił sprzedać posiadłość, ponieważ popadała w ruinę a pieniędzy na remont w kasie miejskiej nie było i nie było też pomysłu na jego zagospodarowanie.
Jak powstała winnica w Paczkowie? W dwóch zdaniach opowiedzieć nie sposób. W latach 90-tych burmistrz miasta Paczków wystawił na sprzedaż XIX-wieczny pałacyk położony kilkaset metrów od murów starówki. Postanowił sprzedać posiadłość, ponieważ popadała w ruinę a pieniędzy na remont w kasie miejskiej nie było i nie było też pomysłu na jego zagospodarowanie.
Obecny właściciel, Marcin Biernacki, dobrze znał „polskie Carcassonne”. Jako mały chłopiec spędzał tam wakacje. Jak tylko informacja o wystawieniu na sprzedaż pałacyku w Paczkowie dotarła do Warszawy posesję kupił i wraz z żoną Joanną zabrał się za remont. Po piętnastu latach skrupulatnej renowacji można było zamieszkać w odnowionych wnętrzach.
Z czasem, urzeczona urodą tego miejsca Joanna Biernacka zapragnęła dodatkowo przyłączyć do włości sąsiadujące tereny zwłaszcza, iż przed wojną stanowiły one integralną część całej posiadłości. Wspólnie z mężem dokupili pięć hektarów ziemi, na której postanowili posadzić własną winnicę, rozsmakowani w winach z RPA degustowanych w winnicach swojego przyjaciela. Radząc się specjalistów z Polski i sąsiednich krajów winiarskich, Państwo Biernaccy wyselekcjonowali wstępną listę odmian. Odmiany białe: Kerner, Kerling, Pinot biały i szary, Siegerrebe, Chardonnay, Traminer, Riesling, Johanniter, czerwone: Pinot Noir (4 klony ), Acolon, Cabernet Cortis, Regent i Rondo. Winnice posadzono w 2005 roku. Przez pierwsze dwa lata winnica rosła i nabierała sił. Trzy lata od posadzenia, w sierpniu 2008 roku odbyło się winobranie.
Widziałem kilka winnic w Polsce i żadna nie dorównuje tej w Paczkowie. Świetna wystawa, dobra gleba oraz idealny mikroklimat do produkcji wina to niekwestionowane atuty Paczkowa. Ziemia w winnicy jest lekka, piaszczysta z grubszym rumoszem kwarcowym. Mikroklimat jest optymalny, łagodne zimy i ciepłe lata tworzą wymarzone warunki dla wzrostu i dojrzewania wina. Pierwsze wina budują. Regent prawdopodobnie stanie się wiodącą odmianą czerwoną winnicy. Rondo w Paczkowie najlepiej sprawdza się w wersji Rose. Wino degustowane w gronie znawców zostało bardzo pozytywnie przyjęte. Niestety nie udało się sprawdzić kilku odmian; mam nadzieję, że w 2009 roku wszystkie odmiany dojrzeją i zostaną zwinifikowane. Osobiście liczę na Pinota, Rieslinga, Traminera z odmian jeszcze nie sprawdzonych.
Winiarstwo jest dyscypliną wymagającą wyjątkowo dużo cierpliwości; myślę, że w przypadku Winnicy w Paczkowie warto poczekać. Za kilka lat będziemy mogli cieszyć się doskonałym winem z tej winnicy.
Robert Nowak
Kontakt:
Winnica Paczków
ul. Pocztowa 19,
48-370 Paczków
woj. opolskie